تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۳

استقلال سازمان بورس و فرا قوه‌ای دیده شدن شورای عالی بورس نکته بسیار مهمی است.

استقلال سازمان بورس و فرا قوه‌ای دیده شدن شورای عالی بورس نکته بسیار مهمی است. در صورتی که این طرح عملیاتی شود، شاید بازار را به یک سال قبل بازنگرداند اما می‌تواند در ساماندهی بازار سرمایه و کاهش ریزش فعلی تاثیرگذار باشد. پیشنهاد تخصیص یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار سرمایه نیز از طرح‌های مثبتی بود که می‌تواند به رونق بازار کمک کند.

حرکت مذکور از جمله مواردی بود که از چند سال قبل مد نظر قرار گرفته بود اما شرایط استفاده از آن فراهم نبود و به همین دلیل نتوانست به صورت مطلوب اجرایی شود. از دیگر پیشنهادهای مهم برای ساماندهی بازار سرمایه می‌توان به عرضه سهام بانک‌ها و برخی شرکت‌های سودده دولتی اشاره کرد. اگر این مسائل عملیاتی شود، می‌تواند تاثیر بسزایی در بازار سرمایه داشته باشد. برخی بحران‌های بازار سرمایه علل مختلفی دارد. به عنوان نمونه، تغییر مداوم مدیران ارشد بورس یکی از مهمترین دلایلی است که بر مشکلات موجود در بازار سهام دامن زده است.

پیشتر فردی که به عنوان رئیس سازمان بورس انتخاب می‌شد، حداقل برای هشت سال در این سمت باقی می‌ماند اما در دولت دوازدهم رویه دیگری بر سازمان بورس حاکم شد به گونه‌ای که تنها در این دوره سه نفر به عنوان رئیس سازمان بورس انتخاب شدند. این مسئله به نوبه خود تاثیر بسزایی در به وجود آمدن وضعیت کنونی بازار سرمایه داشت. وعده‌های توخالی رئیس دولت دوازدهم به مردم برای حضور در بورس و اطمینانی که به آنها داده شد، آرامش را از بازار سرمایه گرفت. همچنین سهامی که در بورس توسط دولت به مردم عرضه شد، همراه با وعده تضمین سود و افزایش سرمایه بود اما این وعده محقق نشد و شرایط کاملا برعکس شد.
سوالی که مطرح است، اینکه دولت چطور می‌خواهد در این باره جوابگو باشد. وقتی رئیس دولت مطمئن‌ترین محل برای سرمایه‌گذاری را بازار سرمایه می‌داند و بعد مشخص می‌شود که کسری بودجه‌اش را از بازار سرمایه تامین کرده است، دیگر اعتمادی برای مردم باقی نمی‌ماند. علاوه بر اینها، انتشار اظهارات غیرکارشناسی برخی مسئولان از جمله رئیس دفتر رئیس‌ دولت دوازدهم که اعلام کرده بود، شاخص از مرز یک میلیون و ششصد هزار واحد پایین‌تر نخواهد آمد، بیش از پیش بر نوسانات موجود در بازار دامن زد و همین مسئله موجب نابودی سرمایه‌های مردم شد. البته در دولت قبل مجلس در این باره سکوت نکرد و بحث تحقیق و تفحص از سازمان بورس را مطرح کرد تا معلوم شود چه عوامل یا کسانی باعث بحران بازار سهام شده‌اند. حال در دولت سیزدهم این موضوع در کمیسیون اقتصادی به تصویب رسید و با اکثریت آرا در صحن علنی مجلس نیز تصویب شد.

  • سید ناصر موسوی لارگانی - عضو کمیسیون اقتصادی مجلس
  • هفته نامه اطلاعات بورس - شماره ۴۲۰