مدیرعامل تامین سرمایه کاردان در چهارمین همایش تامین مالی  از بازار سرمایه با موضوع تامین مالی صنعت پتروشیمی با استفاده از صندوق‌های سرمایه گذاری به ارائه مطالب خود پرداخت.

به گزارش صدای بورس، احسان مرادی، مدیرعامل تامین سرمایه کاردان گفت: از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۴۰۰ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی افزایش ۸۰ درصدی داشت. همچنین درآمد صنعت پتروشیمی از سال ۹۲ تا سال ۱۴۰۰افزایش ۶۰ درصدی داشت. صد درصد طرح توسعه‌ای برابر با ۲۷ طرح در این مدت محقق شده است.

مدیرعامل تامین سرمایه کاردان گفت: پیش بینی می شود، ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی از ۱۴۰۰تا ۱۴۰۴ افزایش ۳۲ درصدی تجربه کند.

مرادی گفت: درآمد صنعت پتروشیمی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۴ افزایش ۴۸درصدی درآمد داشته باشد.

وی در ارتباط با پیش بینی توسعه پایدار صنعت پتروشیمی بعد از ۱۴۰۴ گفت: تعداد طرح واگذار شده به بیش از ۵۳ طرح با ظرفیت اسمی کل ۷۰ MTY است.

ابزارهای تامین مالی پیشنهادی

مدیرعامل تامین سرمایه کاردان در ارتباط با روش تامین مالی طرح های پتروشیمی به ۵ روش صندوق توسعه ملی، تامین مالی خارجی، صندوق سرمایه گذاری پروژه، صندوق سرمایه گذاری خصوصی اشاره کرد.

وی در ادامه به صندوق پروژه پتروشیمی اشاره کرد و گفت: هدف از فعالیت از این صندوق تامین مالی یک پروژه معین است و نقش مدیر تعیین سیاست های سرمایه گذاری است.

مرادی، ارکان صندوق پروژه را شامل ارکان ناظر و ارکان اجرایی عنوان کرد و گفت: مجمع صندوق، هیئت مدیره صندوق، مدیر صندوق، ناظر فنی چهار رکن صندوق پروژه هستند.

نحوه تامین مالی صندوق پروژه

وی در ادامه نحوه تامین مالی صندوق پروژه را در قالب نمودار زیر توضیح داد:

صندوق سرمایه گذاری خصوصی پتروشیمی

این مدیر ارشد بورسی با اشاره به اهداف صندوق سرمایه گذاری خصوصی پتروشیمی گفت: تخصیص بهینه منابع توسط تیم مدیریت حرفه‌ای مالی و فنی انجام می‌شود. تامین مالی طرح های توسعه و طرح های نیمه تمام صنعت؛ بهره مندی از مزایای مالیاتی صندوق های سرمایه گذاری؛ از جمله اهداف ایجاد صندوق سرمایه گذاری خصوصی پتروشیمی است.

وی از جمله مزایای این صندوق را الویت مالکان اولیه طرح در حفظ مالکیت پس از تامین مالی و تکمیل و راه اندازی؛ امکان اعمال نظرات سرمایه گذاران در طرح اساسنامه و امیدنامه ارسالی به سازمان بورس؛ امکان ارائه پیشنهاد خرید نسیه خوراک برای پتروشیمی؛ خرید دارایی به جای عرضه ارز در سامانه نیما توسط پتروشیمی‌ها عنوان کرد.

تعریف صندوق سرمایه گذاری خصوصی

مدیرعامل تامین سرمایه کاردان در تعریف صندوق سرمایه گذاری خصوصی را در ۶ مورد زیر عنوان کرد:

• تامین سرمایه مورد نیاز جهت ایجاد رشد بلند مدت

• انتقال دانش وتخصص مدیریتی و فنی

• افزایش ارزش شرکت از طریق توسعه محصول یا بازار، تغییر ساختار شرکت، ادغام و تملیک با سایر شرکت ها به منظور ایجاد هم افزایی و ..

. •واگذاری سهام به سهامداران اولیه و یا سایر سهامداران

• واگذاری سهام به صورت خصوصی

• عرضه سهام در بازارهای عمومی

تفاوت صندوق سرمایه گذاری پروژه با صندوق سرمایه گذاری خصوصی

وی در بیان تفاوت صندوق سرمایه گذاری پروژه با صندوق سرمایه گذاری خصوصی گفت: . پروژه ها به صورت مجزا تامین مالی شوند و نیاز به تاسیس چند صندوق پروژه است، پروژه باید از ابتدا مشخص باشد و درخواست بر مبنای هر پروژه ارسال شود، در حالی که در صندوق سرمایه گذاری خصوصی صندوق به صورت یکجا تامین مالی می شود و مدیر قادر خواهد بود بنا به نیاز هر پروژه منابع مالی را به آن تزریق کند همچنین بنا به تغییر اولویت ها و فرصت های سرمایه گذاری مدیر حق انتخاب در پروژه دارد.

مرادی افزود: برخلاف صندوق سرمایه گذاری خصوصی، صندوق پروژه نیاز به پذیره نویسی عمومی و بازار گردان دارد. در صندوق پروژه، منابع خرد از جامعه جمع آوری و به چرخه اقتصاد بازگردانده می‌شود، این منابع خرد باید در قالب حواله ارزی مصرف شود، که متحمل کارمزد می‌شود.

وی افزود: در صندوق سرمایه گذاری خصوصی منابع ارزی سرمایه گذاران در خارج از ایران برای مصارف مورد نظر استفاده می شود و درنتیجه کارمزد حواله ارزی حذف می شود.

وی حجم تامین مالی از طریق صندوق خصوصی پتروشیمی را در قالب نمودار زیر ترسیم کرد:

مرادی ساختار صندوق سرمایه گذاری خصوصی را در قالب نمودار زیر ترسیم کرد:

وی افزود: صندوق توسعه ملی متهد می شود به منظور تکمیل منابع مورد نیاز و در صورت فروش نرفتن واحدهای صندوق، به میزان واحدهای فروش نرفته در هر مرحله به شرکت پروژه تسهیلات اعطا نماید.

وی در ارتباط با دوره فعالیت صندوق (مطابق اساسنامه سازمان بورس( گفت: حداکثر دوره سرمایه گذاری ۴ سال و حداکثر دوره تصفیه ۳ سال است.

وی در ادامه ساختار صندوق سرمایه گذاری خصوصی پتروشیمی را در قالب تصویر این گونه شرح داد:

وی با اشاره به فرآیند انتخاب و تکمیل طرح ها، به نحوه اجرای پروژه ها در صندوق سرمایه گذاری خصوصی اشاره کرد و گفت: دوره فعالیت صندوق سرمایه گذاری خصوصی پتروشیمی شامل ۳ دوره سرمایه گذاری، سرمایه گذاری مجدد، دوره تصفیه است.

وی افزود: واحدهای سرمایه گذاری صندوق خصوصی پتروشیمی شامل شرکت‌های پتروشیمی ۵۰ درصد، سندیکای بانک ها ۱۰ درصد، سایر سرمایه گذاران ۱۰ درصد، شرکت های پتروشیمی زیر مجموعه هلدینگ های پتروشیمی ۲۹ درصد، موسسین ۱ درصد است.

وی مراحل تاسیس و راه اندازی صندوق را به ترتیب زیر برشمرد:

۱- ارسال درخواست موافقت اصولی توسط متولی

۲- بررسی طرح توسط سازمان بورس اوراق بهادار

۳- تایید موافقت اصولی توسط سازمان بورس اوراق بهادار

۴- ارسال مدارک جهت ثبت توسط متولی

۵- بررسی و ارسال به اداره ثبت صندوق توسط سازمان بورس اوراق بهادار

۶- ثبت صندوق توسط اداره ثبت

۷- درخواست مجوز پذیره نویسی توسط متولی

۸- بررسی مدارک صدور مجوز پذیره نویسی توسط سازمان بورس اوراق بهادار

۹- مراحل پرداخت وجه از سوی سرمایه گذاران، انجام پذیره نویسی و ارائه مدارک توسط متولی