به گزارش صدای بورس، صنعت پتروشیمی از صنایع مادر و اشتغالزا می باشد که بعنوان تغذیه کننده سایر بخش های صنعت می تواند بعنوان موتور حرکت اقتصاد کشورهای در حال توسعه نقش اساسی را ایفا نماید.
فعالیت شرکتهای پتروشیمی در کشور ما به طور گسترده پیش از انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۴۲ آغاز شد. کشور ما با توجه به ذخایر عظیم نفت و گاز یکی از مهمترین کشورهای جهان در این حوزه به شمار میرود. برای درک اهمیت صنعت پتروشیمی همین بس که بدانیم کشور ایران از نظر ذخایر نفتی پس از ونزوئلا و عربستان در رتبه سوم دنیا و از نظر ذخایر گاز پس از روسیه در رتبه دوم دنیا قرار گرفته است.
صنعت پتروشیمی در ایران یکی از صنایع مهم و استراتژیک کشور بوده که بخش عمده صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص داده است. این صنعت با توجه به مزیت رقابتی می تواند وابستگی کشور به خام فروشی نفت را کاهش دهد.
خوراک عمده واحدهای پتروشیمی گاز و زغال سنگ می باشد. کشورهایی که به منابع وسیع گاز دسترسی دارند از گاز بعنوان خوراک ارزانتر استفاده می کنند. در کشور ما به طور عمده از گاز استفاده می شود.
شرکت پتروشیمی جم با توجه به تنوع دریافت خوراک و تولیدات مختلف الفینی در منطقه پارس جنوبی دارای موقعیتی ویژه نسبت به سایر مجتمع های منطقه می باشد. پتروشیمی جم با دریافت خوراک از فازهای گازی پارس جنوبی و شرکت های پتروشیمی پارس، نوری و ارسال محصولات تولیدی نظیر هیدروژن، اتیلن، پروپیلن و بنزین پیرولیز به شرکتهای پتروشیمی نوری، مهر، فرساشیمی، پلی پروپیلن جم، مروارید و خط اتیلن غرب نقش مهمی در چرخه تولید منطقه پارس جنوبی و به ویژه در پتروشیمی نوری دارد. بخشی از تولیدات جم مانند پروپیلن، بنزین پیرولیز در این منطقه منحصر به فرد است. طراحی، ساخت و مدیریت خط اتان تولیدی از پارس جنوبی نیز از دیگر نقشهای مهم این شرکت است.
شرکت پتروشیمی جم، در زمینی به مساحت تقریبی ۷۷ هکتار، که ۴۱ هکتار آن از طریق خشک نمودن دریا استحصال شده است در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس قرار دارد. این منطقه بر اساس مجوز صادره از سوی شورای عالی مناطق آزاد به منظور بهرهبرداری از منابع هیدروکربنی حوزه پارس جنوبی و انجام فعالیتهای اقتصادی در زمینه نفت و گاز و پتروشیمی تاسیس شده است.
این شرکت که به عنوان طرح الفین دهم شناخته شده است، یکی از بزرگترین و مهمترین پروژههای پتروشیمی در منطقه است که محل استقرار آن در نقشه در مجاورت طرحهای فازهای گازی و پتروشیمی مشخص شده است. سهولت دسترسی به خوراک، سوخت و مواد اولیه، استفاده از امکانات جادهای و حمل و نقل دریایی، وجود فرودگاه، دسترسی به آب مورد نیاز و همچنین کمک به توسعه و عمران استان بوشهر به عنوان قطب صنعت پتروشیمی در کشور و همچنین ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از سوزانیده شدن گازهای همراه نفت، ویژگیهایی است که انتخاب این مکان را برای احداث مجتمعهای پتروشیمی بارز نموده و آن را به یکی از مبادی صادرات غیر نفتی کشور مبدل نموده است.
عمده محصولات صادراتی شرکت شامل محصولات پلیمری سبک خطی و سنگین و شیمیایی می باشد. که فروش آن ها عمدتا از طریق برگزاری مزایده انجام می پذیرد. فروش داخلی محصولات شامل اتیلن و پروپیلن و محصولات جانبی بین مجتمعی از طریق قرارداد بین شرکت های متقاضی و سایر محصولات پلیمری نیز در بازار ایران از طریق بورس کالا انجام می گیرد.
مقاصد اصلی صادراتی شرکت کشورهای چین و ترکیه هستند. اگرچه چین با سهم بیش از ۸۰ درصدی اصلی ترین مقصد شرکت است.
پتروشیمی جم عمدتا مواد اولیه مصرفی مورد نیاز خود را از شرکتهای پتروشیمی نوری و پارس بر مبنای FOB-۵% خلیج فارس و خرید اتان از مجتمع گازی پارس جنوبی بر اساس نرخهای اعلامی معاونت برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت بر پایه نرخهای ارز تعیین شده از سوی مراجع قانونی تهیه میکند.
جم به دلیل وضعیت عملیاتی مناسب و بهبود وجوه نقد در اختیار آن در سالهای اخیر، تقسیم سود مناسبی داشته است. سود خالص و سود تقسیمی هر سهم جم در ۵ سال گذشته به صورت زیر بوده است.
شرکت جهت انجام پروژههای طرح توسعه تسهیلات مالی در طی سال دریافت کرده است اما با توجه به وجوه جریانات نقد شرکت به نظر میرسد در پرداخت تسهیلات با مشکل مواجه نخواهد شد.
در پایان سال ۱۳۹۹ مهمترین اقلام ترازنامه ای جم و مقایسه آنها با سال قبل به ترتیب زیر است.
شرکت برای تکمیل طرح توسعه، تسهیلات اوراق سلف با تاریخ بازپرداخت ۱۴۰۱ با نرخ سود ۲۲.۵ درصد اخذ کرده است.
در سال های ۱۳۹۸و ۱۳۹۹ مجموع تولیدات شرکت به ترتیب ۲,۸۱۱,۴۶۳ و ۲,۶۰۴,۳۵۷ تن بوده است. این در حالیست که در ۶ ماهه ۱۴۰۰ شرکت توانسته به میزان ۱،۲۸۰،۲۴۶ تن محصول تولید کند. بیشترین مقدار تولید جم مربوط به تولید اتیلن میباشد که مقداری از آن جهت تبدیل به پلی اتیلن تعدیل شده و مقداری نیز به فروش میرسد. پس از آن پلی اتیلن سنگین، سبک و پروپیلن به ترتیب بیشترین سهم در سبد تولیدات شرکت را دارند.
در جم پیلن بیشترین مبلغ مربوط به بهای تمام شده محصولات مربوط به آیتم مواد مستقیم مصرفی میباشد بطوریکه در سال مالی گذشته هزینه مواد مستقیم مصرفی نزدیک به ۴،۰۰۰ میلیارد تومان بوده است و ۹۸% از بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی را به خود اختصاص داده است. افزایش قابل توجه مواد مستقیم مصرفی نسبت به سال مالی قبل عمدتا ناشی از افزایش نرخ ارز و همچنین افزایش نرخ خرید پروپیلن در سال ۱۳۹۹ بوده است.
براساس مفروضات فوق صورت سود و زیان شرکت برای سال مالی آتی به صورت زیر پیش بینی می شود.
پلی پروپیلن جم در سال ۱۳۹۹ سودی معادل ۲۱ هزار میلیارد ریال محقق کرد.
براساس مفروضات فوق صورت سود و زیان شرکت برای سال مالی آتی به صورت زیر پیش بینی می شود.
پتروشیمی جم در سال ۱۳۹۹ سودی معادل ۱۰۰ هزار میلیارد ریال محقق کرد.
با توجه به محاسبات فوق نسبت P/E Forward شرکت در محدوده ۵ تا ۶ واحد قرار دارد که (با د ر نظر گرفتن درصد مناسب تقسیم سود شرکت) می تواند گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری بلندمدت باشد. لازم به ذکر است که ریسک هایی همچون ریسک کاهش نرخ های فروش و نرخ ریالی دلار) برای این شرکت قابل توجه است و می توانند تغییرات زیادی را در سودآوری شرکت ایجاد نمایند؛ از این رو توجه به این ریسک ها در تصمیم به سرمایه گذاری در سهام چنین شرکتی ضروری است.
منبع: کارگزاری امین آوید