تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۵

بازار هفته گذشته به دلیل اخبار مثبت و منفی منتشر شده توسط دولت پر نوسان بود، البته افزایش قیمت ارز نیز این نوسانات را تشدید کرد.

دولت به دلیل کسری بودجه و نزدیک شدن به آذرماه و تصویب بودجه سال آینده با کسری بودجه شدیدی مواجه شده که یکی از راهکارهای دولت، انتشار اوراق بدهی است. در این میان افزایش نرخ بهره بین بانکی به دلیل کمبود نقدینگی در بانک‌ها به چشم می‌خورد. قیمت دلار به بیش از ۲۸.۵ هزار تومان رفت و در آخر روز چهارشنبه به کمتر از ۲۸ هم رسید.

فشار عرضه

در اولین روز این هفته شاخص کل با ۱۷ هزار واحد کاهش به سطح یک میلیون و ۴۳۹ هزار واحد رسید و شاخص هم‌وزن نیز حدود یک درصد افت را تجربه کرد. ارزش معاملات خرد ۴۳۰۰ میلیارد تومان و ۳۷۰ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از بازار را شاهد بودیم. بیشترین حجم معاملات نمادهای «شستا» و «شپنا» بود. بازار سهام با فشار عرضه‌ها همراه بود و گروه‌های بانکی پرعرضه‌ترین گروه و صنایع پتروشیمی، حمل و نقل و زراعت و غذایی‌ها مورد اقبال سرمایه‌گذاران بودند. خبر لغو حذف ارز ۴۲۰۰ و همینطور خبر تصمیم بازگرداندن قیمت خودرو به قبل باعث شوک منفی به بازار شد.

خودرویی‌های پرتقاضا

روز یکشنبه شاخص کل با ۳ هزار واحد افزایش به کانال یک میلیون و ۴۴۲ هزار واحد رسید. ارزش معاملات خرد حدود ۵۶۰۰ میلیارد تومان بود و ۲۸۰ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی را شاهد بودیم. بیشترین ورود نقدینگی حقیقی در نمادهای «وصنعت» و «فخوز» بود و نمادهای «غکورش» و «شپنا» بیشترین خروج را داشتند. بازار پرنوسان و پرعرضه بود و شیب خروج نقدینگی کم شد. انتشار خبر احتمال مورد تایید قرار گرفتن اصلاح قیمت خودروسازان باعث شد خودرویی‌ها پرتقاضا شوند.

جو منفی بانکی‌ها

دوشنبه شاخص کل با کاهش حدود ۲ درصدی در سطح یک میلیون و ۴۱۶ هزار واحد ایستاد. «بورس» و «پاکشو» بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل و «فولاد» و «فارس» بیشترین تاثیر منفی بر شاخص داشتند. ارزش معاملات خرد حدود ۴۴۰۰ میلیارد تومان بود. معاملات منفی در گروه بانکی و تشکیل صف فروش در بانک ملت باعث تشدید جو منفی بازار شد. خبر انتشار ۱۰ هزار میلیارد اوراق دولتی در روز سه‌شنبه و رسیدن نرخ بازده اخزا به ۲۴ درصد باعث افزایش روند منفی بازار شد.

فروش اوراق دولتی

سه شنبه شاخص کل با کاهش ۷ هزار واحدی به کانال یک میلیون و ۴۰۸ هزار واحد رسید. ارزش معاملات خرد حدود ۴۱۰۰ میلیارد تومان بود. نمادهای «پاکشو» و «انرژی ۳» بیشترین ورود نقدینگی حقیقی و نمادهای «برکت» و «فملی» بیشترین خروج را داشتند. شرکت‌های بیمه به عنوان خریداران اوراق دولتی در نظر گرفته شدند.

چهارشنبه کم‌جان

در آخرین روز هفته شاخص کل با رشد ۲۱۰۰ واحدی در سطح یک میلیون و ۴۱۰ هزار واحد بسته شد. ارزش معاملات خرد حدود ۴۳۰۰ میلیارد تومان و بیشترین ارزش معاملات در نمادهای «پالایش» و «دارایکم» بود. بیشترین ورود نقدینگی حقیقی نمادهای «شفن» و «ثشاهد» و نمادهای «برکت» و «پاکشو» بیشترین خروج را داشتند. اکثر گروه‌های کوچک پرتقاضا ولی در نمادهای شاخص‌ساز و بزرگ همچنان پرعرضه معامله شدند.
از نکات مهم این هفته می‌توان به صف خرید قفل «شفن» و زمزمه‌های قطعی گاز در سیمانی‌ها اشاره کرد. «بموتو» افزایش سرمایه بیش از ۲۰ برابری از محل تجدید ارزیابی را در کدال گذاشت. «فملی» از آغاز ساخت فاز سوم مس سونگون به ارزش ۳.۱ همت با کیسون خبر داد. بدین ترتیب ظرفیت مس سونگون ۵۰ درصد رشد می‌کند. شرکت‌ها گزارش‌هایی در خصوص دلایل تغییرات سود در کدال می‌گذارند که اطلاعات خاصی برای تصمیم‌گیری ندارد. لاستیکی‌ها باز هم افزایش نرخ روی کدال گذاشتند. این بار برای محصولات باری ۱۵ تا ۲۵ درصد رشد را اعلام کردند. در این گروه «پکرمان» هنوز صورت مالی خود را نداده است.
همچنین از اخبار مهم این هفته می‌توان به این موارد اشاره کرد: دارویی‌ها کم کم افزایش نرخ‌های جدید می‌گیرند. به نظر تخصیص ارز به مواد موثره هر روز محدودتر می‌شود. البته این موضوع خبر بدی برای این گروه نیست. «دفارا» و «دسینا» از جمله این شرکت‌ها بودند. بیمه دی نیز خبر از شرکت در مناقصه بیمه بنیاد شهید داده است.

  • ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
  • هفته نامه اطلاعات بورس _شماره ۴۲۲