صدای بورس- محبوبه قرمزچشمه؛ در حالی که نیاز سالانه مسکن در سال یک میلیون واحد است، بیشترین رکورد ساخت مسکن در حدود ۴۰۰ هزار واحد در سال است.
بیت الله ستاریان، کارشناس بازار مسکن در ارتباط طرح جهش مسکن به صدای بورس بیان کرد: قدم بزرگ در طرح جهش مسکن پیدا شدن صورت مسئله بود، خوشبختانه دولت به این نتیجه رسیده که سالانه به یک میلیون واحد مسکونی در کشور نیاز است اما آیا راه و روش درستی برای تولید این میزان مسکن در نظر گرفته شده است؟ آیا ساختار کلی اقتصاد ایران اجازه تولید یک میلیون واحد مسکن در سال را میدهد.
چرا بخش خصوصی موفق عمل نکردهاست؟
وی گفت: بیشترین میزان تولید مسکن ۴۵۰ هزار واحد در سال بوده در حالی که نیاز سالانه کشور یک میلیون مسکن است. ۹۵ درصد تولید مسکن در ایران توسط بخش خصوصی و ۵ درصد بقیه توسط خصولتیها تولید میشود.
ستاریان در پاسخ به این پرسش که چرا بخش خصوصی در زمینه مسکن همچون بخش خصوصی کشورهای منطقه، موفق عمل نکرده، گفت: ساختار و وضعیت اقتصاد به گونهای است که بخش خصوصی توان تولید یک میلیون مسکن در سال را ندارد.
ابزار تامین مالی ساخت مسکن چیست؟
وی با اشاره به اینکه ابزارهای مالی در جامعه و اقتصاد کشور محدود است، گفت: در حال حاضر هیچ ابزار مالی روشنی به جز تسهیلات اندک پرداختی بانکها وجود ندارد و به طور کلی ابزارهایی همچون اوراق، صکوک، لیزینگ و سرمایهگذار خارجی برای حمایت از صنعت ساختمان تعریف نشده و شاکله و ساختار اقتصاد ما نمیتواند این ابزار را در اختیار بخش خصوصی قرار دهد.
بیشتر بخوانید:
وی افزود: مسکن یک تولید نهایی از زنجیره صنعت است و برای توسعه در این بخش نیازمند ابعاد توسعه در اقتصاد هستیم.
این کارشناس بازار مسکن گفت: در تمام کشورهایی که مشکل مسکن را حل کردند، دولت سالانه بر اساس وظایف جاری خود، تنها ۵۰ هزار واحد مسکن آن هم برای اقشار نیازمند جامعه مسکن تولید میکند و بار اصلی تولید مسکن بر دوش بخش خصوصی است.
وی با بیان اینکه مسکن یکی از مطالبههای مردم در تمام انقلابها است، افزود: مسکن دارای پتانسیل سیاسی بالایی است و در کنار خوراک و پوشاک به عنوان یک کالای حیاتی مطرح است.
نباید از مسکن بهرهبرداری سیاسی کرد
ستاریان با بیان اینکه نباید از مسکن بهرهبرداری سیاسی کرد، گفت: اشتباهی که دولت در مورد مسکن مهر انجام داد، توسط این دولت نیز ادامه یافته است. زمانی که دولت اعلام میکند قرار است یک میلیون مسکن تولید کند، سازندههای خرد همانند گنجشک سرمایههای خود را از بخش مسکن میپرانند. در ایران تولیدکنندگان مسکن، خرده تولید کننده هستند و تحلیل روشنی از گذشته، حال و آینده ندارند.
وی با بیان اینکه بهرهبرداری زودرس از مسکن آفت است، گفت: دولت باید بدون سر و صدا مسکن بسازد. از طرفی بدون تبلیغ و بهره برداری سیاسی بستر ساخت مسکن در بخش خصوصی را فراهم کند تا تولید به حد مورد نیاز برسد.
ستاریان در مورد افزایش و کاهش قیمت مسکن گفت: باید قیمت مسکن را سالانه و با درنظر گرفتن شاخصههای مختلفی همچون رونق مسکن دید، قدر مسلم وقتی تولید کاهش پیدا میکند، قیمت افزایش مییابد، در حال حاضر با رکود قیمت مسکن روبرو هستیم، این رکود مثل فنر میماند و افزایش ناگهانی قیمت مسکن را در بر خواهد داشت.
اگر پول دارید، صبر نکنید و خانه بخرید
این کارشناس بازار مسکن در مورد پیش بینی قیمت مسکن گفت: اگر بتوانیم هر سال یک میلیون واحد مسکونی تولید کنیم، ۱۰ سال دیگر نتیجه این تلاش را برداشت خواهیم کرد. برخی میپرسند خانه بخریم یا دست نگه داریم، همیشه میگویم هر زمان پول دارید خانه بخرید. مسکن در طول ۵۰ سال لحظه ای پایین نیامد.