نشست علمی کمک به حل مشکلات کشور امروز با حضور غلامرضا حداد، حسین عبده تبریزی، علی سرزعیم، محمدعلی دهقان دهنوی و علی مروی برگزار شد.

به گزارش صدای بورس، علی سرزعیم، عضو هیئت علمی موسسه آموزش عالی بیمه اکو دانشگاه علامه طباطبایی ضمن اشاره به اینکه رویکرد اقتصاد سیاسی در بازار دارای ۴ سرفصل است، گفت: در خصوص نقش دولت در بازار سرمایه با توجه به افزایش نرخ ارز که بر بازار سرمایه اثر خوبی داشت انتظارهای زیادی به وجود آمد و البته فرصت بسیار خوبی برای جبران کسری بودجه و نیز جبران تحریم‌ها بود، کندی و تعللی که به علت ملاحظات اقتصاد سیاسی وجود داشت مانع استفاده از این فرصت شد.

وی افزود: در بدنه دیوان سالاری دولت مقاومت وجود داشت که باعث شکل گیری یک بازی نامتقارن شد که علاوه بر اینکه هیچ مدیری تشویق نمی‌شد بلکه تنبیه هم وجود داشت.

سرزعیم بیان کرد: به علت وجود کسری بودجه در بخش اجرایی باید نهادها واگذار می‌شدند اما یکسویه نبودن قوه قضاییه و مجریه باعث عدم یکپارچگی و تحقق این امر بود و همچنین شرکت‌های واگذار شده به خاطر داشتن مزایداتی غیرعادی زیان‌دهنده نیز بودند که در نهایت نیاز به اتخاذ تصمیمی از سمت دولت و پای‌بند ماندن به آن تصمیم است.

این عضو هیات علمی ادامه داد: راهکار درست کردن etf ها و فروش یونیت آنها با تخفیفات زیاد هم شیوه خوب و قابل قبولی نبود.

وی همچنین در خصوص مبحث دوم افزود: کاسبان حباب‌ها باعث بهره زیاد فعالان بازار سرمایه هستند اما به علت اقبال و داشتن مشتری زیاد باید ملزم به ایجاد بازار رقابتی شوند اما نتیجه آن کسب سودهایی غیرعادی برای افرادی که دارای مجوز هستند، شد.

وی عنوان کرد: در جهان سودهای غیرعادی در بازار سرمایه توجه را از بانک‌ها سلب کرد و باعث بازسازی درآمد بخشی از مردم به مردم دیگر شد اما در ایران این عمل ایدئولوژی کاذبی است که باعث جذب نقدینگی در بورس است.

بیشتر بخوانید:

پیش‌بینی بازگشایی «کاریز» در بهار۱۴۰۱

در ادامه این نشست سرزعیم با اشاره به اینکه صحبت‌هایی در دولت در خصوص ریسکی بودن بودن بازار سرمایه وجود داشت، ادامه داد: مردم با وجود این صحبت‌ها فکر کردند که تضمینی از سمت دولت برای بازار سرمایه وجود دارد و زمانی که شاخص به صورت غیرعادی بالا رفته بود اذهان حول این محور بود که با دلار بالا این عمل رخ می‌دهد که خود باعث وجود بی‌ثباتی بیشتر شد.

وی در ادامه تصریح کرد در خصوص محور بعدی دلسوزان بازار واکنش‌هایی نشان دادند همچنین اقتصاددانان نیز ورود کرده و نامه‌هایی رد و بدل کردند که باعث حمله به آنها شد و در نهایت نفع عده‌ای در نشنیدن بود.

سرزعیم در آخر بیان کرد: بعد از ترکیدن حباب‌ها همگان در اوج خرید کردند که باعث به وجود آمدن بیشترین زیان به ویژه برای اقشار ضعیف جامعه شد و البته برای ذی نفعان سودهای هنگفتی داشت.