یک حسابدار رسمی گفت: گمشده بازار سرمایه قانون حاکمیت شرکتی است. اگر این قانون اجرا شود نیازی به بگیر و ببندها نیست.

صدای بورس- محبوبه‌ قرمزچشمه؛ «۱۵۰۰‌هزار میلیارد تومان» برآوردی است که برخی نمایندگان مجلس از ضرر مردم در بورس دارند. ناصر موسوی لارگانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، سخنان رئیس‌جمهوری و برخی از مسئولان را عامل ترغیب حضور شهروندان به بازار سرمایه می‌داند. بررسی دلیل و عامل ضرر مردم در بورس در قالب طرح تحقیق و تفحص از بورس با ۱۷۴ رای مثبت نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب و قرار شد منافع سهامداران خرد و به ویژه سهامداران عدالت پیگیری شود.

احمد حاتمی، حسابدار رسمی در ارتباط با تحقیق و تفحص در بازار سرمایه به صدای بورس اظهار کرد: در این تحقیق و تفحص باید جوانب زیادی در نظر گرفته شود و از تجربیات گذشته برای نتیجه بهتر استفاده کرد.

لایحه حاکمیت شرکتی گمشده بازار سرمایه

وی با اشاره به تدوین قوانین راهگشا گفت: تمام بورس‌های دنیا با مشکل مواجه بوده‌اند. به عنوان مثال بورس اوراق بهادار آمریکا ( SEC) در سال ۲۰۰۲ قانونی تصویب کرد که بر اساس آن قوانین و رویه‌ها مشخص شد. در ایران، گمشده بازار سرمایه قانون حاکمیت شرکتی است. این گمشده به عنوان یکی از خلاء‌های موجود در بازار سرمایه مطرح است که اگر اجرا شود نیازی به بگیر و ببندها نیست و می‌توان با یک انضباط در بازار سرمایه کارها را پیش برد.

این حسابدار رسمی بیان کرد: این موضوع (لایحه حاکمیت شرکتی) مدت‌ها در مجلس در جریان است اما تکلیف آن مشخص نشده است.

بیشتر بخوانید:

آغاز تحقیق و تفحص از بورس / سرمایه مردم در بورس ذوب شد

لزوم توجه به سهامدار خرد

حاتمی با اشاره به اهمیت توجه به سهامدار خرد گفت: سهامدار خرد را در بازار سرمایه باور نکرده‌ایم. در دوره پیش شعار تشکیل کانون حمایت از سهامداران خرد داده شد اما نتوانستند حتی مابه‌التفاوت سود سهام عدالت را از دو شرکت خاص بگیرند.

وی در ارتباط با اشاره به اهمیت منابع مالی برای پیگیری طرح تحقیق و تفحص از بورس گفت: برای هر هزینه‌ای باید منبع مالی آن هم مشخص شود. سوال اینجاست که هزینه این تحقیق و تفحص از چه منبعی و چگونه قرار است تامین شود؟

نتیجه ۲۰۰ طرح ۴۰۰ میلیونی به کجا رسید؟

عبدالکریم حسین زاده، نماینده مجلس شورای اسلامی در سال ۹۸ هزینه هر تحقیق و تفحص از بورس را برای مردم در حدود۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان برآورد کرد و تعداد طرح‌های تحقیق و تفحص تا پایان مجلس دهم ۲۰۰ طرح بود که با پایان یافتن هر دوره همه طرح‌ها نیمه کاره رها می‌شوند.

باید دید بعد از گذشت ۲ سال از آخرین برآورد هزینه تحقیق و تفحص، اکنون چه میزان و از کجا منابع این بررسی تامین خواهد شد. این درحالی است که علیزاده، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در ارتباط با نتیجه تحقیق و تفحص در بورس گفته است: جبران ضرر را نمی‌توانیم تضمین کنیم اما برای سهامداران «مشخص خواهد شد که از چه کانالی این ضرر و زیان آغاز شد و چه عواملی در این جریانات مقصر بوده‌اند.»