سرعت شگفت‌انگیز تولید واکسن کرونا و واکسیناسیون عمومی بار دیگر قدرت علم و فناوری در تغییر جهان را به ما یادآوری کرد. گرچه ممکن است چنین به نظر برسد که واکسن‌های مبتنی بر فناوری mRNA به یک‌باره ساخته شده‌اند، اما در واقع آنها از پشتوانه پژوهشی برخوردارند که آغاز آن به دهه ۱۹۷۰ بازمی‌گردد. در سال آینده ما دوباره شاهد قدرت‌نمایی علم و فناوری خواهیم بود.

صدای بورس، حبیب علیزاده- در سال ۲۰۲۲ پردازنده‌های چندهسته‌ای در همه جا، از لباس و گوشی هوشمند تا دوربین‌های عکاسی و از خودرو و بازی‌های رایانه‌ای تا ابررایانه‌ها حضور خواهند داشت. به پیش‌بینی کارشناسان، در سال ۲۰۲۲ فناوری‌های جدیدی ظهور خواهند کرد و فناوری‌های قدیمی توسعه خواهند یافت. از رمزارزها تا نانوتکنولوژی، نوآوری‌های فناورانه با افزایش سطح دسترسی عمومی، شاهد رشد بازارشان خواهند بود.

از جمله مهمترین فناوری‌هایی که در سال ۲۰۲۲ مورد توجه و شاهد رشد و رونق خواهند بود، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

کریپتوکارنسی

با توجه به رشد چند سال اخیر، کریپتوکارنسی‌ها همچنان به جولان در قلمرو فناوری ادامه خواهند داد. با وجود محدودیت‌هایی که در سال ۲۰۲۱ بروز کرد (همچون تمایل جهانی به کربن‌زدایی، ممنوعیت در چین و تصمیم ناگهانی ایلان ماسک به رد پرداخت با بیت‌کوین)، سرمایه‌گذاران جسور و کارشناسان بازار رمزارز معتقدند که این بازار در قلب فعالیت‌های مالی جهان خواهد بود.

متاورس

این فناوری، یک فضای هوشمند و محل تلاقی دو دنیای واقعی و مجازی است. از طریق فناوری واقعیت مجازی، امکان حضور و تعامل افراد، انجام بازی، گفت‌وگو، انتخاب و امتحان لباس‌های جدید و... فراهم می‌شود. فیسبوک، شرکت پیشرو در این صنعت است. در منطقه آسیا، دو کشور چین و کره جنوبی بازیگران اصلی در صنعت «واقعیت مجازی» هستند اما کشورهای دیگر نیز در این حوزه به سرعت در حال پیشرفت هستند که از آن میان می‌توان به سنگاپور، هنگ‌کنگ و ژاپن اشاره کرد.

هوش مصنوعی

پیش‌بینی می‌شود که هوش مصنوعی (AI) طی سال‌های آینده با رشد چشمگیری روبه‌رو شود. شرکت‌های فعال در این حوزه تلاش می‌کنند تا نوآوری‌های خود را به صنایع مختلف در حوزه‌های خدمات درمانی، امنیت سایبری، تولید، خودروهای بدون راننده و... عرضه کنند. در سال ۲۰۲۰ ارزش بازار هوش مصنوعی به ۳۵.۹۲ میلیارد دلار رسید اما انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۸ این رقم از مرز ۳۶۰ میلیارد دلار عبور کند. بازیگران اصلی صنعت هوش مصنوعی در منطقه آسیا-اقیانوسیه شرکت Customindz هنگ‌کنگ، شرکت AutoCore چین و شرکت Taiger سنگاپور هستند که در زمینه طراحی ابزارهایی برای بازاریابی و رهگیری تقلب، مدیریت بهینه مشتریان و نرم‌افزار خودروهای بدون سرنشین فعالیت می‌کنند.

رایانش ابری

همه‌گیری ویروس کووید ۱۹ روند انتقال فعالیت‌های تجاری از فرم سنتی به فضای رایانش ابری را تشدید کرده است. کارشناسان IT پیش‌بینی می‌کنند که در سال ۲۰۲۲، این صنعت پیشگام تمامی نوآوری‌های تکنولوژیک خواهد بود، چون غول‌های فناوری همچون مایکروسافت و آمازون قصد دارند زیرساخت‌های خود را از طریق ایجاد رایانش ابری چندگانه و تقویت امنیت سایبری توسعه دهند. بر اساس برآوردها، بازار این صنعت توان عبور از مرز ۶۲۳ میلیارد دلار تا سال ۲۰۲۳ را دارد.

چاپ سه‌بعدی

به دلیل تقاضای روزافزون، تمایل دسترسی به صنعت چاپ سه‌بعدی در دوران همه‌گیری کرونا به شدت مورد توجه قرار گرفته است. تحلیلگران معتقدند که بازار چاپ سه‌بعدی از ۱۲.۶ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ به ۳۴.۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۶ افزایش خواهد یافت. با وجود محدودیت‌های موجود همچون دسترسی محدود به چاپگر و هزینه بالای مواد اولیه، این نوع چاپگرها به زودی برای اهداف شخصی، حرفه‌ای و تولیدی در صنایه مختلف مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

پزشکی روباتیک

دیجیتالی شدن ماشین‌ها برای کمک به افزایش دقت و کارایی انسان‌ها در بسیاری از صنایع از جمله درمان و پزشکی پذیرفته شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد. پزشکی روباتیک از ریسک عفونت، خطاهای پزشک در زمان جراحی و تصمیم نادرست به دلیل کمبود تجربه می‌کاهد. به پیش‌بینی کارشناسان و تحلیلگران این حوزه، بازار پزشکی روباتیک ت سال ۲۰۲۵ از مرز ۱۶ میلیارد دلار عبور خواهد کرد.

نانوتکنولوژی

یکی از حوزه‌هایی که قرار است به توسعه پزشکی روباتیک کمک کند، نانوتکنولوژی است. پیش‌بینی می‌شود که بازار فناوری نانو تا سال ۲۰۲۶ به بیش از ۷۰ میلیارد دلار برسد. البته توسعه نانوتکنولوژی به درمان و پزشکی محدود نمی‌شود بلکه در سال ۲۰۲۲ بسیاری از حوزه‌ها همچون کالاهای مصرفی، انرژی، مواد اولیه و تولید نیز از این فناوری بهره‌مند خواهند شد.

منبع: اکونومیست، هایو لایف