تأمین ماشین آلات جدید، ضرورت صنعت دارو به شمار می‌آید.

مجموعه‌ دارویی در سال ۱۳۴۴ با عنوان شرکت صنعتی «هوخست» توسط آلمانی‌ها تاسیس شد. همچنین درسال ۱۳۶۰ به دنبال تغییر مالکیت به نام شرکت صنعتی «کیمیدارو» تغییرنام یافت. البته این مجموعه از سال ۱۳۷۰ از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل شد.

همچنین در حال حاضر «کیمیدارو» به‌عنوان یک شرکت بورسی با نماد «دکیمی» در حوزه دارویی و شیمیایی فعالیت می‌کند. با توجه به قدمت قابل توجه این شرکت دارویی، فرصتی فراهم شد تا پیرامون برخی مسایل صنعت دارو و روند برنامه‌های «دکیمی» نظرات دکتر علی شیدایی، مدیرعامل شرکت کیمیدارو را جویا شویم.

در خصوص مشکلات کنونی صنعت دارو چه نظری دارید؟
بخش عمده‌ای از مواد اولیه صنعت دارو، وارداتی بوده و بخش کمی از آن در داخل تولید می‌شود. همه اقلام دارویی در داخل کشور تولید نمی‌شود. لذا علاوه بر مواد اولیه می‌بایست بخشی از داروهای ساخته شده از خارج وارد شود. البته این موضوع برای عموم کشورها صدق می‌کند. مهمترین چالشی که صنعت دارو در حال حاضر با آن رو به رو است، مسئله تخصیص ارز است. چالش دیگر صنعت دارو تهیه مواد اولیه بوده که نیازمند تخصیص منابع ارزی است؛ زیرا صنعت دارو باید بتواند مواد اولیه اش را به موقع، با قیمت مناسب واز منابع با کیفیت تأمین کند. از سوی دیگر مسئله تأمین ماشین آلات و تجهیزات برای این صنعت بسیار با اهمیت است؛ چراکه اکثر ماشین آلات صنعت دارو قدیمی هستند. از آن جاکه بخشی از ماشین آلات از کشورهای اروپائی تأمین می‌شوند به دلیل مسایل تحریم در حوزه تأمین قطعات یا جایگزینی، صنعت دارو با مشکلاتی روبه‌رو شده است.

در این روند، با چه چالش‌هایی مواجه شده‌اید؟
اگرچه شرکت ما داروی رانیتیدین تولید می‌کرد، اما سال گذشته سازمان غذا و دارو طی دستورالعملی الزام نمود که باید تولید این دارو جمع آوری شود. همین جمع آوری رانیتیدین که ۴۰ درصد بودجه شرکت را تأمین می‌کرد به یک چالش اساسی برای شرکت تبدیل شد. البته برای برون رفت از این مشکل، شرکت داروی فامتیدین را جایگزین رانیتیدین کرد و توانست همان سهم بازار مناسبی را به خود اختصاص دهد. از آن جاکه فامتیدین برای درمان کرونا مصرف دارد، این مسئله علاوه بر تأمین بخشی از داروی کرونا در تحقق سودآوری شرکت هم نقش داشت.

فعالیت‌های «دکیمی» را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
کیمیدارو یک زمانی درحوزه داروهای گوارشی، اعصاب و روان، در بازار تولید کننده اصلی بود. در حال حاضر، چشم‌انداز ما برای آینده شرکت این است که بتواند در حوزه‌های دارویی مربوطه، همچنان به‌عنوان راهبر طرح بازار قرارگیرد. همچنین در حوزه شیمیایی شرکت قبل از دهه ۸۰ جزو برندهای بازار بود که در یک دوره‌ای این موضوع متوقف شد. بر این اساس ظرف ۳ سال اخیر، مجدد حرکت مذکور راه اندازی و چشم‌انداز مدنظر در حوزه شیمیایی کسب جایگاه قبلی است. در حوزه تولید دارو هم در حال حاضر، خط‌های تولیدی که در شرکت داریم بخش جامدات بوده که انواع قرص‌ها را تولید می‌کنیم. دربخش استریلی هم انواع آمپول‌ها تولید می‌شوند. اگرچه واحد سوسپانسیون هم داریم، اما برای توسعه فعالیت‌ها ایجاد یکسری بخش‌های دیگر هم در برنامه‌های جاری و آتی شرکت مدنظر قرار دارند.

برای تحقق بخشیدن به سبد محصولات چه برنامه‌ای مدنظر دارید؟
تنوع یا توسعه داروها در کیمیدارو، بالغ بر ۱۸۰ محصول بر آورد می‌شود. این شرکت از نظر تعداد محصولاتی که تولید می‌کند رتبه بالایی دارد. البته برای جذب بازار بیشتر در نظر داشته تا یکسری داروهای جدید را وارد سبد شرکت کنیم تا علاوه بر افزایش ماموریت در حوزه سلامت و درمان، ارتقای سودآوری شرکت هم محقق شود. در قسمت شیمیایی هم چشم‌انداز این است که ظرف امسال و سال‌های آینده سبد محصولاتمان راافزایش دهیم. جاهایی هم که نیاز به اصلاح هست، اقدامات لازم انجام می‌شود تا سهم خوبی در بازار به دست بیاوریم.

  • بیشتر بخوانید:

" دبالک " همچنان افزایش سرمایه می‌دهد

بحران کرونا چه تبعاتی برای کیمیداروبه همراه داشت؟
یک بخش از محصولات شرکت نظیرناپروکسن، ازیتروماسین و فاموتیدین برای درمان کرونا به مصرف رسید، که در این خصوص توانسته‌ایم تولید خوبی داشته باشیم. این موضوع علاوه بر کمک به درمان کرونا در افزایش سودآوری شرکت هم نقش داشت. اگرچه کرونا اثرات منفی بر روی محصولات شرکت مابه وجود نیاورد، اما در فرآیندهای تولید ومسائل کارگری مشکلات خاص خودش را داشت که آن هم تا حد زیادی مدیریت شده است.

قیمت‌گذاری دستوری چه آثاری در صنایع دارد؟
از آنجایی که هر شرکتی یک قیمت فروش و یک قیمت تمام شده دارد، این قیمت‌ها باید یک تناسبی با یکدیگر داشته باشند. یعنی سرمایه‌گذار شرکت باید بتواند به یک درصدی از سود مورد نظرش برسد. اگر سرمایه‌گذار به آن درصد یا مبلغ سود برسد انگیزه ی ادامه فعالیت را دارد و خط تولیدش را بازسازی یا نوسازی می‌کند. اما زمانی که قیمت‌گذاری دستوری می‌شود حاشیه سود کاهش یافته و در نتیجه تمایل سرمایه‌گذار هم برای مشارکت کمتر می‌شود. در مجموع روند قیمت‌گذاری دستوری، شرایط حال حاضر و آینده شرکت‌ها را دچار مشکل می‌کند.

روند استفاده از منابع ارزی در کیمیدارو چگونه است؟
در حال حاضر حدود ۵۰ درصد از محصولات دکیمی نظیر ازیتروماسین و متفورمین با ارز مرجع با نرخ ۴۲۰۰۰ ریالی تأمین می‌شود، ۵۰ درصد مابقی هم با ارز نیمایی یا از منابع داخلی، تأمین می‌شود. وقتی ارز ۴۲۰۰ استفاده شود قیمت‌گذاری هم برهمین اساس صورت می‌گیرد. اگر ارز نیمایی مدنظر قرارگیرد قیمت فروش هم بر اساس ارز نیمایی تغییر می‌کند. چالشی که در این روند، شرکت‌های دارویی با آن روبه‌رو می‌شوند بحث سرمایه در گردش است. زمانی که یک شرکت دارویی می‌خواهد مواد اولیه دارویی را وارد کند اگر براساس ارز ۴۲۰۰۰ ریالی صورت‌گیرد قیمت داروکمتر می‌شود، اما با استفاده ارز نیمایی تقریبا ۶ برابرافزایش قیمت خواهیم داشت. برای همین تأمین ۶ برابر سرمایه در گردش، برای شرکت‌های دارویی مشکل است و قطعا روند تأمین دارو با چالش‌هایی روبه‌رو می‌شود.

با توجه به شرایط تورم، نرخ ارز، افزایش قیمت بسته بندی و رشد قیمت مواد اولیه، کنترل قیمت تمام شده محصولات را چگونه انجام می‌دهید؟
از آنجایی که شرکت بورسی است، تأمین منافع سهامداران در اولویت قرار دارد. بر این اساس، کنترل قیمت تمام شده یا کنترل حاشیه سود مورد توجه است. البته برای تحقق این موضوع در شرکت کارگروه‌هایی از جمله در بخش خرید و کنترل بهای تمام شده محصولات راتشکیل داده‌ایم. همچنین با توجه به افزایش هزینه‌های نقل و انتقال ارزی، امورحقوقی و دستمزد وموارد دیگر باید بتوانیم مدیریت کنترل قیمت تمام شده را محقق سازیم.

برای استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه جهت ارتقای «دکیمی» چه برنامه‌ای دارید؟
شرکت در حال حاضر ۲۵ درصد سهم شناور دارد. یعنی جزو شرکت‌های بورسی هستیم که سهم شناوریمان بالا است. براساس چشم‌اندازی شرکت درحوزه تولید و فروش، رو به بهبود و دارای روند صعودی خواهد بود. البته برای افزایش اعتماد و آگاهی سهامداران اطلاعات عملکردی، به صورت ماهانه در سایت کدال بارگذاری می‌شود. همچنین برنامه افزایش سرمایه دکیمی در جریان است. بر این اساس در مرحله اول، افزایش سرمایه از محل سود انباشته داریم که گزارش حسابرسی نشده در سایت کدال منتشر شده است. البته گزارش در اختیار حسابرس قرار گرفته که بعد از ارائه نظر رسمی، فرآیندهای بعدی در خصوص تشکیل مجمع و غیره برای افزایش سرمایه انجام می‌شود. درمجموع افزایش سرمایه از محل‌های دیگر نظیر مطالبات حال شده، آورده نقدی هم در برنامه‌های شرکت بوده که به تناسب زمان و موقعیت، اطلاعات آن درا ختیارسهامداران قرار می‌گیرد.