تاریخ انتشار: ۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۴:۳۰

در سال ۲۰۱۹، بنارجی به همراه همسرش، استر دافلو و مایکل کریمر مشترکا جایزه اقتصاد نوبل را به دلیل «رویکرد تجربی برای کاهش فقر جهانی» به دست آورد. بنارجی و دافلو، ششمین زوجی هستند که تاکنون جایزه نوبل را برده‌اند.

توسعه اقتصادی واقعی زمانی محقق می‌شود که با کاهش فقر همراه باشد؛ یعنی کل جامعه بتوانند از برکات توسعه اقتصادی بهره‌مند شوند. اقتصاددانان زیادی در این زمینه فعالیت می‌کنند که برخی موفق به کسب جایزه نوبل شده‌اند. آبیجیت بنارجی یکی از این اقتصاددانان است.
آبیجیت وینایاک بنارجی متولد ۲۱ فوریه ۱۹۶۱ در بمبئی هند، اقتصاددان هندی-آمریکایی است که به عنوان پرفسور اقتصاد در بنیاد فورد در موسسه تکنولوژی ماساچوست (MIT) مشغول به کار است. پدر او استاد اقتصاد کالج پرزیدنسی در کلکته و دارای مدرک دکترای اقتصاد از مدرسه اقتصاد لندن بود. همچنین مادرش به عنوان پرفسور اقتصاد در مرکز مطالعات علوم اجتماعی کلکته مشغول به کار بود.
بنارجی پس از پایان تحصیلات متوسطه، مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۹۸۱ از دانشگاه کلکته دریافت کرد؛ سپس در سال ۱۹۸۳ موفق به دریافت مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد از دانشگاه جواهر لعل نهرو (دهلی نو) شد. سرانجام در سال ۱۹۸۸ مدرک دکترای اقتصاد را از دانشگاه‌هاروارد دریافت کرد.
در سال ۲۰۱۹، بنارجی به همراه همسرش، استر دافلو و مایکل کریمر مشترکا جایزه اقتصاد نوبل را به دلیل «رویکرد تجربی برای کاهش فقر جهانی» به دست آورد. بنارجی و دافلو، ششمین زوجی هستند که تاکنون جایزه نوبل را برده‌اند. بنارجی به همراه دافلو و سندهیل مولایناتان مشترکا لابراتوار اقدام علیه فقر عبداللطیف جمیل را تاسیس کردند. بنارجی یکی از پژوهشگران IPA (موسسه نوآوری برای مقابله با فقر که در سال ۲۰۰۲ تاسیس شد) و عضو کنسرسیوم فقر و سیستم‌های مالی است. او پیش از این رئیس دفتر پژوهش در توسعه و تحلیل اقتصادی، پژوهشگر اداره ملی پژوهش‌های اقتصادی، پژوهشگر مرکز سیاستگذاری اقتصادی، پژوهشگر موسسه Kiel (اندیشکده آلمانی، یکی از پژوهشکده‌های برتر جهان در حوزه اقتصاد)، همکار آکادمی هنرها و علوم آمریکا، همچنین همکار انجمن اقتصادسنجی بوده است.
از دیگر فعالیت‌های بنارجی می‌توان به حضور در هیأت مشاوران آکادمیک دانشگاه «پلاکشا» (دانشگاه علوم و فناوری در هند) اشاره کرد. در سال ۲۰۱۳، بان کی مون، دبیرکل وقت سازمان ملل متحد او را به عنوان یکی از کارشناسان به‌روزرسانی برنامه اهداف توسعه هزاره برگزید. در سال ۲۰۱۴، بنارجی از سوی موسسه Kiel برنده جایزه «برنارد-هارمس» شد. در سال ۲۰۱۹، او در سی و چهارمین سالگرد شروع به کار بانک صادرات-واردات هند به عنوان سخنران اصلی برگزیده شد. در همین سال، جایزه نوبل اقتصاد را به همراه دو تن دیگر برنده شد. او همچنین پژوهش‌هایی درباره اندازه‌گیری کارآمدی اقدامات انجام شده (از جمله برنامه‌های دولت) برای بهبود وضع زندگی مردم داشته است. از جمله کتاب‌های بنارجی که به همراه همسرش، استر دافلو نگاشته است، می‌توان به «اقتصاد خوب برای روزهای سخت» اشاره کرد که در اکتبر ۲۰۱۹ منتشر شد.

  • علی دانیال - روزنامه‌ نگار