صدای بورس- مسکن صرفاً به عنوان یک چهاردیواری مسقف مطرح نیست بلکه مفاهیمی همچون آسایش، امنیت، محیط زیست، انرژی، حمل و نقل، فرهنگ، آموزش، بهداشت و… نیز در آن مستتر است. اصول ۴۱ و ۴۳ قانون اساسی نیز بر اهمیت حوزه مسکن تأکید دارند. از سوی دیگر، حوزه مسکن ارتباط گستردهای با دیگر بخشهای اقتصاد دارد و به عنوان یک بخش کِشنده، با حرکت خود میتواند بخشهای دیگر اقتصاد را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
با بررسی آمار و ارقام موجود در حوزه مسکن، متأسفانه شاهد رویدادهایی هستیم که خبر از ورود به مرحله جدیدی از چالشهای حوزه مسکن میدهند. از جمله مهمترین رویدادهای حوزه مسکن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش سرسام آور قدرت خرید مردم و افزایش فزاینده قیمت مسکن
- جلوتر بودن تورم حوزه مسکن از تورم عمومی که این امر باعث شده است افراد فاقد توانایی مشارکت در حوزه مسکن، با کاهش شدیدی در ثروت و قدرت خرید خود مواجه شوند.
- افت شاخص دسترسی به مسکن به نحوی که هم اکنون در شهر تهران دهک متوسط جامعه با میانگین درآمد ۵۴ میلیون تومان برای خانه دار شدن باید ۳۵ سال انتظار بکشد در حالی که برای دهکهای پایینتر این عدد به ۱۰۲ سال هم میرسد.
- روند نزولی سهم دهکهای پایین از املاک و مستغلات
بنابراین با این توضیحات و بیان اهمیتهای بخش مسکن لازم است در زمینه اصلاح و مدیریت سیاستگذاریهای حوزه مسکن اقدام جدی صورت گیرد. در وضعیت فعلی مسکن در کشورمان، ما نیازمند این هستیم که به سمت مسکن در استطاعت حرکت کنیم، یعنی مسکن شایستهای که جزو حقوق بشر نیز میباشد به نحوی که شرایطی برای مردم فراهم شود که هر فردی متناسب با نیاز و توانمندی خود قابلیت دسترسی به مسکن را داشته باشد.
در میان چالشهای موجود در بخش مسکن در کشورمان میتوان معضل اساسی را مشکلات مربوط به تأمین مالی دانست، چرا که سایر نیازمندیها اعم از زمین، تجهیزات و نیروی کار در اختیار و موجود است، اما آنچه باعث پیوستگی این عوامل خواهد شد تأمین مالی است. بنابراین نیاز است تمرکزی جدی بر روی تأمین مالی بخش مسکن صورت گیرد. به صورت جزئیتر مشکلات موجود در نظام تأمین مالی مسکن و مستغلات عبارتند از:
- محدودیت منابع مالی در دسترس سازندگان
- انعطاف اندک نظام بانکی
- عدم موفقیت در زمینه فراهم کردن اهداف مناسب و در دسترس برای سرمایهگذاران املاک و تلاش برای جذب و نگهداری سرمایهگذاریها به حوزه املاک و مستغلات
- نبود نهاد در حوزه پسانداز مسکن و مستغلات
- حاکم بودن فضای غیررقابتی در نظام تأمین مالی مسکن (به نحوی که در کشور ما صرفا نظام بانکی برای تأمین مالی مسکن شناخته میشود)
- نبود نهاد در حوزه پسانداز مسکن
در نخستین نشست تخصصی بررسی ابزارهای تأمین مالی مسکن و مستغلات و توسعه شهری با حضور مسئولان ارشد و اساتید و صاحب نظران این حوزه، ضمن بررسی چالشهای اساسی مسکن در بعد عمومی، به صورت تخصصی چالشهای تأمین مالی مسکن و مستغلات و ابزارهای تأمین مالی مناسب برای این امر در پنج پنل تخصصی مورد بررسی و واکاوی قرار خواهد گرفت. این نشست با حضور و سخنرانی اساتید بنام و صاحب نظر در حوزه مسکن و مستغلات، تأمین مالی و ابزارهای نوین مالی برگزار خواهد شد و شرکت در آن برای عموم علاقهمندان آزاد و رایگان است.
در افتتاحیه نشست ملی مسکن و مستغلات آقایان محمود محمودزاده معاون مسکن و مستغلات وزارت راه و شهرسازی، حسین عبده تبریزی عضو سابق شورای عالی بورس، مهدی مسکنی معاون امور تعاون وزارت تعاون، مهدی صادقی شاهدانی رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع)، حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران و میثم فدایی واحد مدیرعامل فرابورس ایران به سخنرانی خواهند پرداخت.
افتتاحیه نشست چهارم اسفندماه (چهارشنبه ساعت ۱۴ تا ۱۷) و پنلها روزهای پنجشنبه و یکشنبه، پنجم و هشتم اسفند ماه برگزار خواهد شد.
پنل اول: چالشهای مسکن در ایران با محوریت تأمین مالی
پنل دوم: ابزارهای نوین تأمین مالی مسکن و مستغلات
پنل سوم: ابزارهای مناسب تأمین مالی مسکن و مستغلات در ایران
پنل چهارم: نقش تعاون در تأمین و سپرده مسکن
پنل پنجم: تجارب جهانی در استفاده از ابزارهای نوین تأمین مالی مسکن و مستغلات
جهت ثبتنام به سایت www.donyayemali.com مراجعه کنید و درصورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر یا وجود سؤال میتوانید با شماره تلفن ۰۲۱۹۱۳۰۶۱۶۸ تماس بگیرید.