صدای بورس - محبوبه قرمزچشمه؛ گزارش عملکرد مالی، مخارج و درآمدهای پرسپولیس و استقلال منتشر شد. این گزارش که آغازی است بر بورسی شدن این ۲ تیم که در لایو اینستاگرامی صدای بورس، این گزارشها زیر ذرهبین فعالان و کارشناسان قرار گرفت.
عباس وفادار، مدیرعامل موسسه حسابرسی آزمون پرداز در لایو اینستاگرامی صدای بورس گفت: یکی از بحثهای مهم این است که باید گزارشهای ارزشگذاری که برای این ۲ باشگاه تهیه شده در معرض دید عموم قرار گیرد و بگذارند این گزارشات مورد نقد و بررسی کارشناسان قرار گیرد.
وی با بیان اینکه قیمتگذاری باشگاهها با قیمتگذاری سایر شرکتها متفاوت است، گفت: وضعیت مطالبات، بدهیها، اقلام خارج از ترازنامه این ۲ تیم پرطرفدار نیز باید مشخص شود. واگذاری به این شکل یک واگذاری بیحساب و کتاب است.
مدیرعامل شرکت حسابرسی آزمون پرداز در ادامه گفت: در این واگذاری سوالات و ابهاماتی از جمله وضعیت پروندههای بازیکنان خارجی و مربیان در فیفا چگونه است؟ آیا حق پخش هم در این گزارشات در نظر گرفته شده است؟ این واگذاری به چه صورت خواهد بود؟ آیا باید حقی برای طرفداران این تیم قائل شد؟ آیا در این فرآیند واگذاری تجربه کشورهای خارجی دیده شده است؟ مدل سرمایهگذاری چگونه است؟ ساز و کار واگذاری به چه شکل است؟ و ... وجود دارد.
وی به زیانده بودن ۲ تیم استقلال و پرسپولیس اشاره کرد و افزود: سرمایه این ۲ تیم تا سال گذشته هیچ بوده است و دولت برای هر کدام از دو باشگاه افزایش سرمایه ۷۰۰ میلیارد تومانی ( آن هم نه به شکل ریالی) داده است. همچنین واگذاری این ۲ تیم به ایرانسل و همراه اول پاک کردن صورت مسئله است.
وفادار بیان کرد: این اقدام، حساب نشده و شتابان است؛ به جای اقدام شتابان باید از فیفا وقت گرفت و با معماری درست، زیرساختهای این ۲ تیم را مهیا کرد. اگر به صورت ضرب العجل این واگذاری انجام شود پیامدهای خوبی نخواهد داشت.
مدیرعامل شرکت حسابرسی آزمون پرداز گفت: باید برای واگذاری این ۲ تیم ابتدا اساسنامه تهیه کرد، سپس با ساختار مناسب و بر اساس یک چهارچوب حساب شده سهام این ۲ تیم را واگذار شود.
هشدار به سازمان بورس
غلامحسین دوانی، عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و آمریکا با اشاره به تاریخچه حسابرسی تیمها گفت: در سال ۱۳۷۹ برای اولین بار حسابرسی پرسپولیس به شکل محرمانه انجام شد. نکته مثبت این است که بعد از ۴۰ سال گزارشی از این ۲ تیم منتشر شد. رئیس سازمان بورس باید بداند این بورسی شدن عواقب زیادی دارد، چرا که این ۲ تیم طرفداران میلیونی دارند.
- بیشتر بخوانید
افشای درآمد ۳/۵ میلیون دلاری پرسپولیس / تابوی انتشار اطلاعات سرخابی ها شکست
صورتهای مالی سرخابی ها در حد بارسا
وی افزود: هیچ آدم عاقلی با صورت مالی سهم نمیخرد. صورتهای مالی این ۲ تیم بغرنج است و غیر واقعی به نظر می رسد. این صورتهای مالی بیش از ۲۵ بند مرکب دارد که برخی یک صفحه میشود که صورتهای مالی را تحت الشعاع قرار میدهد.
دوانی با بیان اینکه بازدهی باشگاههای ورزشی بسیار پایین است، گفت: مهمترین منابع درآمد باشگاهها از فروش بلیت، پخش فیلم و دنیای مجازی است. استادیوم و قیمت بازیکنان مشخص است و ارقام آن منتشر میشود، در حالی که در ایران تنها قیمت لژیونرها مشخص است.
وی افزود: بهترین باشگاههای دنیا متعلق به هواداران است. پارسال لیک فوتبال ترکیه ۸۰۰ میلیون دلار درآمد داشت، در حالی که در ایران اینگونه نیست. به طور کلی بازدهی باشگاههای ورزشی بسیار پایین است.
عضو شورای عالی انجمن حسابداران ایران و آمریکا با اشاره به ارقام مربوط به صورتهای مالی این ۲ باشگاه گفت: فرض بگیریم که قیمتها درست است، چگونگی ورود هواداران برای ورود به بورس موضوعی اساسی است که هشدارهای لازم داده شد.
وی با بیان اینکه در کشورهای جهان سوم از ورزش سوء استفاده میشود، بیان کرد: همراه اول و ایرانسل به عنوان مشتریان اصلی مدیریتی این ۲ تیم هستند. ایرانسل چرا میخواهد سهامدار پرسپولیس و استقلال شود؟ در هیچ کجای دنیا کارخانه باشگاه دار نیست.
دوانی افزود: به بیان سادهتر، سهام این ۲ باشگاه را باید اهلش بخرد و هیچ اهلی معتمدتر از هواداران نیست. نمیتوان با یک اساسنامه فرمالیته سهام این ۲ شرکت را فروخت؛ به نظر من فوتبال سیاسی است و خریداران این ۲ تیم هم مشخص است.
عضو شورای عالی انجمن حسابداران ایران و آمریکا گفت: در حقیقت فیفا میخواست ۲ باشگاه اصلی را محروم کند و تلاش برای بورسی شدن این ۲ تیم بر اساس ضرورت نیست، بلکه بر اساس الزام است، یعنی یک الزام خارجی عامل اصلی است در حالی که باید تجربههای موفق دنیا نگاه داشت و بر اساس آنها عمل کرد.