به گزارش صدای بورس، توزیع هوشمند محصولات کشاورزی و کالاهای اساسی با ورود «اسماعیل قادریفر» رئیس سابق مرکز فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به وزارت جهاد کشاورزی و سازمان تعاون روستایی با واگذاری امور به فروشگاه آنلاین میوهای به نام "بازرگام" شکل گرفت.
بازرگام که به بخش خصوصی تعلق دارد قبل از همکاری با تعاون روستایی سایت شناخته شدهای نبود و شاید کمتر کسی بود که نام آن را شنیده باشد اما امروز به لطف تبلیغات خواسته یا ناخواستهای که درباره آن در مصاحبههای مسئولین سازمان تعاون روستایی و وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفته است، امروز کمتر کسی است که نام آن را نشنیده باشد.
در دولت سیزدم، عملاً مسئولیت تنظیم بازار کلیه محصولات کشاورزی و موادغذایی به وزارت جهاد کشاورزی سپرده شده است و به قول مسئولان از مزرعه تا سفره بر محصولات کشاورزی نظارت و صیانت دارند.
در وزارت جهاد کشاورزی بر اساس تقسیم وظایف صورت گرفته، سازمان تعاون روستایی متولی تنظیم بازار محصولات کشاورزی شد, قادریفر مدیرعامل سازمان تعاون روستایی که پیشینه فعالیت در مرکز فناوریهای راهبری را نیز دارد برای تنظیم بازار به توزیع هوشمند روی آورد.
قادریفر در یک نشست خبری در پاسخ به اینکه بعد از اجرای طرح انتزاع چه مسئولیتهایی برای تنظیم بازار دارد گفت: «مسئولیتهای تنظیم بازاری محصولات کشاورزی برعهده این سازمان است اما ما باور داریم که توزیع هوشمند میتواند نقش مهمی در تنظیم بازار و بازارسانی داشته باشد. به همین منظور نیز از ابتدای امر اقدام کردهایم.»
توزیع هوشمند کالاهای اساسی، رانت انحصاری یا عمومی؟!
با توجه به اینکه توزیع هوشمند کالاهای اساسی به یکباره توسط یک سامانه گمنام که زمینه فعالیت تخصصی در بخش کالاهای اساسی ندارد و در گذشته تنها فروشنده اینترنتی میوه بوده است، شائبههایی درباره رانتی و انحصاری بودن این سامانه پیش آمد.
سازمان تعاون روستایی بعد از دریافت این انتقادها اعلام کرد که درباره امکان همکاری در طرح تنظیم بازار هوشمند کالاهای اساسی اطلاعرسانی شده بود اما تنها سامانه بازرگام بود که در این باره اعلام آمادگی کرد و زیرساختهای لازم را داشت.
مدیرعامل سازمان تعاون روستایی البته خبر از فعالیت سامانههای جدیدی برای توزیع کالاهای اساسی داده است اما با گشتی در فضای مجازی، فعالیت جدی و قابل قیاسی از آنها مشاهده نمیشود.
توزیع هوشند و رایگان کالاهای اساسی آن هم به قیمت مصوب درب منزل مصرفکنندگان را میتوان انقلابی در توزیع و حتی روند نظارت بر قیمت این کالاها دانست.
بیشتر بخوانید: توزیع ۲۰۰ هزار تن برنج خارجی تا شب عید بازار را آرام می کند؟
بازرگام نیز که بخش غالب کالاهای اساسی را توزیع میکند در مقاطعی عملکرد خوبی از خود نشان داد و با توزیع هوشمند برخی از کالاهای اساسی با قیمت مصوب از تب و تاب بازار کاست اما با بیشتر شدن تقاضا و افزایش کالاهای عرضه شده، با ایرادات و اختلالات جدی مواجه شد.
به طور قطع، ایده توزیع کالاهای اساسی با ارسال رایگان درب منزل افراد، جذاب و در راستای احترام به حقوق مصرفکنندگان است که میتواند به تنظیم بازار کمک کند ولی مهم عملکرد سامانه است که باید دید، چقدر در راستای اهداف تعیین شده عمل کرده است.
چه محصولاتی و چرا در بازرگام توزیع شد؟
بازرگام، توزیع اینترنتی کالاهای اساسی با قیمت مصوب را با مرغ منجمد و تخم مرغ ترکیهای شروع کرد که نتایج خوبی هم داشت و تا حدی منجر به کاهش قیمت مرغ هم شد. برای رفع مشکلات توزیع لبنیات به قیمت مصوب نیز بازرگام بود که اقدام به توزیع لبنیات به قیمت مصوب کرد. در آن مقطع، صنایع لبنی در پاسخ به وزارت جهاد کشاورزی که چرا محصولات خود را به قیمت مصوب توزیع نمیکنند اصناف را مقصر میدانستند و اصناف به عنوان شبکه توزیع نیز میگفتند که این کارخانههای لبنی هستند که محصولات به قیمت مصوب در اختیار آنها قرار نمیدهند؛ بر این اساس این محصولات به صورت هوشمند و بدون واسطه عرضه شد.
روغنهای نباتی نیز در مقطعی که با احتمال آزادسازی قیمت و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی مواجه بودند، تقاضا برای آنها افزایش یافت اما این محصولات نیز در سامانه هوشمند بازرگام و برخی از سامانههای اینترنتی و حتی برخی از فروشگاههای زنجیرهای عرضه شد که این اقدام نیز از تنشهای بازار کاست.
شکر و برنج از دیگر محصولاتی است که در این سامانه با قیمت مصوب عرضه شد. شکر در سامانه با قیمت مصوب عرضه میشود و برنج خارجی نیز با قیمت مصوب درب منزل مردم تحویل داده میشود که توانست بازار برنجهای خارجی را کنترل کند.
سیب زمینی نیز در این سامانه با قیمت مصوب و برای هر فرد حداکثر ۲ کیلوگرم عرضه شد که به نظر میرسد با استقبال مردم مواجه نشد زیرا با توجه به قیمت پایین این محصول، امکان دریافت رایگان این محصول درب منزل امکانپذیر نیست.
با توجه به اینکه توزیع برنج خارجی در بازار تأثیری بر کاهش قیمت برنج ایرانی نداشت و نوع درجه یک این محصول حتی ۹۰ هزار تومان را نیز دید، بازرگام اقدام به توزیع برنج به قیمت مصوب کرد اما هنوز تأثیری بر کاهش قیمتها نداشته است؛ حتی در برخی مواقع برنجهای ایرانی با مشکل عدم موجودی در سامانه مواجه شده است.
اختلال در سامانه بازرگام
سامانه بازرگام اما در روزهای اخیر با اختلالهایی مواجه است به طوری که محصولات عرضه شده این سامانه که باید ظرف ۲۴ ساعت به مردم تحویل داده شود با تأخیرهای چند روزه و حتی هفتگی مواجه است که موجب نارضایتی مردم شده است. همچنین برخی از کالاهای این سامانه با عدم موجودی مواجه هستند.
«علی شاهمیری»، قائممقام سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در این ارتباط به تسنیم گفت: با توجه به اینکه اندازه برخی از گوشتهای قرمز موجود در این سامانه بزرگ بود و امکان استفاده از آن برای برخی از خانوارها فراهم نبود با شرکت پشتیبانی امور دام وارد گفتگو شدیم تا این محصولات را در اندازههای کوچکی برای توزیع هوشمند در اختیار قرار دهد و مشکلات این سایت به زودی رفع میشود.
عدم دسترسی عمومی به سامانه هوشمند کالای اساسی
بازرگام ابتدا به صورت پایلوت در تهران و کرج فعالیت خود را آغاز کرد و به تدریج در استانهای دیگر فعالیت خود را گسترش داد. اما باید توجه داشت که خدمات سامانههای هوشمند کالاهای اساسی در همه جای کشور در دسترس نیست به طوری که برخی از شهرها و روستاهای کشور به خدمت دسترسی ندارند که به نوعی منجر به ایجاد تبعیض شده است.
قادریفر مدیرعامل سازمان تعاون روستایی در این ارتباط گفت: شبکههای هوشمند ممکن است نتوانند به تمام شهرها و روستاهای کشور خدمت ارائه دهند اما شبکههای بزرگ تعاون روستایی و روستا بازارها در سراسر کشور تمام نقاط و روستاهای کشور را در بر میگیرد و تلاش میکنیم این محصولات به دست همه مردم برسد.