صندوقها به عنوان یکی از ابزارهای سرمایهگذاری از شفافیت بالایی برخوردارند و با اطلاعرسانی مناسب در حوزه تارنمای مستقل و ارائه صورتهای مالی سه ماهه، شش ماهه، نه ماهه و سالانه اطلاعات کاملی را در ارتباط با سرمایهگذاری در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند.
از این رو، نقدشوندگی بالا یکی از مهمترین نکاتی است که در مورد انواع صندوقهای سرمایهگذاری مطرح میشود. بنابراین با توجه به این مهم، صندوقهای سرمایهگذاری یکی از ابزارهای سرمایهگذاری با نقدشوندگی بالا محسوب میشوند.
نکته مهم دیگر این است که متناسب با سطح ریسکپذیری سرمایهگذاران مربوطه انواع مختلفی از صندوقهای سرمایهگذاری وجود دارد که سرمایهگذاران میتوانند متناسب با درجه ریسکپذیری و بازدهی مورد انتظار اقدام به سرمایهگذاری در صندوقها کنند.
اما درباره عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری از جمله صندوقهای سهامی باید این موضوع را در نظر گرفت که با توجه به اطلاعاتی که صندوقها در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند و در امیدنامهشان نیز ذکر شده است، ملزم هستند حداقل ۷۰ درصد از داراییهای خود را در سهام یا حق تقدم سهام سرمایهگذاری کنند. عملکرد صندوقها نشان از موضوعات سرمایهگذاری آنها دارد و در این باره ترتیبی داده شده است تا مدیران صندوقهای سرمایهگذاری اولا نهادهای مالی دارای مجوز سبدگردانی باشند. ثانیا دارای گروه مدیران سرمایهگذاری باشند. البته مدیران نیز باید داری مدارک حرفهای و سابقه کار مرتبط باشند.
نکته دیگری که در ارتباط با این صندوقها وجود دارد، این است که با توجه به روندهای موجود، نه تنها در صندوقهای سرمایهگذاری بلکه در بازار سرمایه نیز سرمایهگذاری به صورت بلندمدت و میانمدت میتواند انتظارات سرمایهگذاران را تامین کند؛ به ویژه وقتی سرمایهگذاری بلندمدت توسط نهادهای مالی و تخصصی صورت میگیرد، اطمینان نسبت به کسب بازدهی مناسب، سوابق و تجارب بیش از پیش مشاهده میشود. کما اینکه در بررسی که درباره بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری از سال ۹۰ تا پایان سال ۹۸ صورت گرفته است، متوسط بازدهی صندوقها نزدیک دو هزار و ده درصد بوده است. در حالی که با توجه به نوسانات سال ۹۹، آمارها نشان میدهد صندوقها از طریق سرمایهگذاری تخصصی آن هم در بلندمدت گزینه مطلوبی برای سرمایهگذاری خواهند بود.
- رضا نوحی - مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس