ایده صندوق «وقف» از جمله اقدامات کارگزاری رضوی بوده که در کمیته فقهی سازمان بورس مطرح شد و مورد تایید قرار گرفته است و در حال حاضر با جدیت پیگیر راه‌اندازی آن هستیم تا به عنوان یک نهاد مالی جدید در بازار سرمایه، کار خود را به زودی شروع کند.

کارگزاری رضوی متعلق به آستان قدس رضوی فعالیت خود را از سال ۸۴ آغاز کرد. ۹۵ درصد فعالیت و خدماتی که کارگزاری رضوی ارائه می‌دهد به عموم مردم بوده و ۵ درصد آن مربوط به شرکت‌های تابعه آستان قدس رضوی است.

به گفته محسن محمدی، مدیرعامل کارگزاری رضوی یکی از اهداف کارگزاری رضوی پیشرو بودن در عرضه خدمات و محصولات باکیفیت به مشتریان است. وی تاکید دارد: «شاید نتوانسته‌ایم در بازار رقابتی فعلی، نوآوری ویژه‌ای داشته باشیم، اما همواره تلاشمان این بوده، در ارائه خدمات و محصولات باکیفیت، پیشرو باشیم و به توسعه بازار سهام کمک کنیم» متن گفت‌وگو با وی را در ادامه دنبال کنید.

* درباره اقدامات کارگزاری رضوی توضیحاتی بفرمایید.
ایده صندوق «وقف» از جمله اقدامات این کارگزاری بوده که در کمیته فقهی سازمان بورس مطرح شد و مورد تایید قرار گرفته است و در حال حاضر با جدیت پیگیر راه‌اندازی آن هستیم تا به عنوان یک نهاد مالی جدید در بازار سرمایه، کار خود را به زودی شروع کند.

* فکر می‌کنید این صندوق موفقیتی داشته باشد؟
از آنجا که با وقف یک دارایی، آن دارایی از چرخه اقتصادی حذف می‌شود، این ایده مطرح شد تا با پول کمتر هم بتوان عمل وقف را انجام داد و هم اینکه پولی که وقف می‌شود، وارد چرخه اقتصادی شود و برای اقتصاد نیز منفعت ایجاد کند و نیت وقف‌کننده را نیز پوشش دهد. با توجه به اینکه چنین صندوقی تاکنون در بازار سرمایه فعالیت نکرده و صندوق «وقف» نخستین صندوقی است که با این ماموریت قرار است در این بازار فعالیت کند قطعا به ثبات و توسعه بازار سرمایه کمک قابل‌توجهی خواهد کرد و این امر یک حالت برد- برد برای خیرین، بخش اقتصاد و بازار سرمایه خواهد بود. از طرف دیگر آنلاین کردن خدمات کارگزاری برای سهولت در ارائه خدمات به مشتریان یکی از اولویت‌های مهم این کارگزاری بوده که در دوره کرونا، تلاش شد این روند سرعت بیشتری به خود بگیرد. تلاش مضاعف کردیم حضور فیزیکی افراد را دراین دوران به شدت کاهش دهیم و در فرآیند کار، کاغذ را حذف کنیم. همچنین با هدف رعایت مشتری‌مداری و پاسخگویی مناسب به مشتریان و برای اینکه بتوانیم نیاز افراد را به خوبی پاسخ دهیم، مرکز تماسی را برای کارگزاری ایجاد کردیم تا مشتریان هر پرسش و ابهامی که دارند با ما در میان بگذارند تا کارشناسان آن را مرتفع کنند. علاوه بر این برای بحث آموزش، مجوز این کار را از سازمان بورس دریافت کردیم و با برگزاری چند دوره آموزشی سعی کردیم گامی در راستای آگاهی و آموزش حوزه سهامداری برداریم. در کنار سایر اقدامات، توسعه و گسترش شعب را در دستور کار خود قرار داده‌ایم چون این مهم می‌تواند دسترسی مردم به خدمات کارگزاری را تسهیل کند.

* کارگزاری رضوی به تازگی صندوق بازارگردانی هم راه‌اندازی کرده است؟ ‌
هنوز راه‌اندازی صورت نگرفته اما صندوق بازارگردانی «فخر رضوی» را در دستور کار داریم، مجوزهای آن را هم دریافت کرده‌ایم تا علاوه بر توسعه فعالیت‌مان، ایجاد یک گروه مالی را در این کارگزاری داشته باشیم.

*آستان قدس برنامه‌ای برای ورود به بازار سرمایه ندارد؟
قطعا یکی از برنامه‌های کارگزاری این است که در آینده نزدیک تعداد بیشتری از شرکت‌های زیرمجموعه آستان قدس رضوی وارد بازار سرمایه شوند. به همین منظور و در راستای اجرای سیاست‌های آستان قدس رضوی در حوزه فعالیت‌های اقتصادی، ورود شرکت‌های تابعه به بازار سرمایه، در نزدیک به دوسال گذشته کلید خورده است. این اقدام اهداف و دستاوردهای مهمی خواهد داشت که از آن جمله می‌توان به شفافیت بیشتر، مردمی‌سازی اقتصاد و شریک شدن آحاد جامعه در فعالیت‌های اقتصادی آستان قدس رضوی اشاره کرد.

* تاکنون چه میزان از برنامه‌ها محقق شده است؟
در این مدت و از مجموع شرکت‌های تابعه آستان قدس رضوی، حدود ۱۷ شرکت به صورت منتخب بررسی و جلساتی را برای ورود آنها به بازار سرمایه برگزار کردیم که دراین راستا مقرر شد این شرکت‌ها به ترتیب و براساس اولویت به فرابورس و بورس معرفی شوند و با تکمیل پرونده عرضه آنها انجام شود. شرکت «خمیرمایه رضوی» و شرکت «نخ‌ریسی خراسان» پذیرش شده اند و مراحل نهایی را می‌گذرانند که امیدواریم تا ماه‌های ابتدایی ۱۴۰۱ عرضه آنها به شکل کامل انجام شود. همچنین در حال حاضر شرکت‌های دیگری درحال انجام فرآیند ورود به بازار سرمایه هستند که از جمله آنها می‌توان به داروسازی ثامن اشاره کرد که قطب تولید داروهای دیالیزی در کشور محسوب می‌شود. این شرکت نیز جزو شرکت‌ها و داروسازی های بزرگ کشور به شمار می‌آید که پذیرش آن در حال انجام است. همچنین دامپروری رضوی، شرکت کشاورزی رضوی، فرش رضوی و صنایع غذایی رضوی که به نان قدس رضوی معروف است، مجموعه ای از شرکت های قدیمی و معتبر استان خراسان رضوی هستند که در صف قرار دارند تا پذیرش آنها انجام شود.

* امسال درج نماد «قتربت» را هم داشته‌اید؟
بله، شهریورماه امسال نماد شرکت قند تربت حیدریه در بازار پایه فرابورس درج شد و در حال حاضر مردم می توانند سهام آن را خرید و فروش کنند البته این شرکت در ماه های آینده به کمیته پذیرش معرفی خواهد شد و بعد از پذیرش نماد، قرار است از بازار پایه، وارد بازار دوم فرابورس شود.

* به عنوان فعال صنعت کارگزاری با چه چالش هایی در این حوزه مواجه‌اید؟
تغییر مکرر قوانین و مقررات مهمترین چالش موجود این صنعت است. قانونگذار باید در این زمینه با ایجاد شفافیت در وضع قوانین و با نظارت درست، شرایطی را به وجود آورد که اجرای قوانین دست و پای کارگزاران را نبندد و برای آنها مانع ایجاد نکند. اگرچه قانونگذار با وضع قوانین به دنبال قانونمند کردن این حوزه است، اما باید از اعمال قوانین به شکل سلیقه ای اجتناب کند به عنوان مثال قوانین آسیب زا، تغییر قوانین مربوط به کارمزدها بود که هنوز اثرات منفی آن بر این حوزه وجود دارد. چالش دیگر این حوزه بحث آی تی است؛ باید ضعف هایی که در این حوزه وجود دارد رفع شود. ما هنوز به کار در این بخش نیاز داریم تا حوزه آی تی و آی تی سی باهم هماهنگ‌تر پیش بروند و ضعف‌ها و مشکلات این حوزه رفع شود. باید قبول کنیم در چند سال آینده بازار سرمایه کاملا هوشمند و الکترونیکی خواهد شد و ضروری است تا کارگزاری ها با این فرآیند خودشان را پیش ببرند. بحث نیروی انسانی هم موضوع مهمی است که نباید از آن غافل شد؛ ما نتوانسته ایم در این بخش، نیروی انسانی خبره و توانمندی پرورش دهیم، بنابراین، این صنعت به شدت با کمبود نیروی کار ماهر و متخصص روبه‌رو است.

* با توجه به شرایط موجود، پیش بینی شما از روند بازار سرمایه چیست؟
بورس ایران، بازار جوانی است که هنوز به بلوغ و گستردگی مناسبی نرسیده است. اما در دو، سه دهه اخیر؛ با وجود تلاطم های زیاد اقتصادی توانسته در مسیر رشد گام‌های خوبی بردارد که تعداد شرکت هایی که در بازار پذیرفته شده‌اند گواه این مدعاست. در حال حاضر بیش از ۸۰۰ شرکت در بازار پذیرش شده که همچنان در حال افزایش است؛ به هرحال با توجه به این شرایط، می توان گفت چشم‌انداز بازار مثبت است و ما باید به سمت اقتصاد بازارمحور برویم و منابع و سرمایه‌هایی را که وارد این بازار می شوند مدیریت کنیم تا به نفع اقتصاد تمام شود. درحال حاضر آنچه باعث جذابیت بازار می شود، سودآوری شرکت های فعال در بورس است که این مهم می تواند سیگنال مثبتی برای آینده بازار به شمار آید، اگرچه قیمت سهام در این مدت افزایش نیافته که این موضوع هم به پایین بودن حجم خریداران در بازار برمی گردد.

* دلایل این بی میلی خرید را باوجود ارزندگی سهام، درچه می دانید؟
تقویت سایر بازارها مثل بازار بینبانکی، بازار رمز ارزها و بخش های غیرمولد بخشی از عوامل این مهم است. علاوه براین باید این موضوع را نیز بپذیریم که آینده بورس به رفع ابهاماتی که در پارامترهای اقتصادی و بحث برجام وجود دارد وابسته است و سرمایه‌گذاران را برای سرمایه‌گذاری دست به عصا کرده است. هر تصمیم و اقدامی که باعث نگرانی و ابهام در ذهن سرمایه گذار شود به فرار پول از بخش مولد کمک می کند و دراین راستا باید وضعیت اقتصادی به سمت ثبات بیشتر پیش برود تا بورس جان دوباره بگیرد. خاطرتان هست در سال ۹۹ درحالی از مردم برای سرمایه گذاری در بورس دعوت شد که برای آن برنامه‌ریزی مناسبی صورت نگرفته و زیرساخت لازم فراهم نشده بود که فعالان این عرصه بتوانند جوابگوی نیاز افراد باشند. ضمن اینکه با وجود ورود حجم بالای پول، شرکت های جدیدی باید وارد بورس می شد که این اتفاق به شکل مناسب هم رخ نداد. این پول ها فقط بازار ثانویه را تقویت کرد که درنهایت زمینه ریزش های شدید را فراهم آورد که کارشناسان نسبت به آن هشدار داده بودند. به هرحال این اتفاق رخ داد و افراد زیادی هم دراین بازار متضرر شدند و باعث دلزدگی بخش زیادی از سهامداران شد. اگر برای این موضوع قبل از دعوت، تدبیر درستی اندیشیده می‌شد، قطعا این مشکلات به وجود نمی آمد. اینک هم برای اینکه این اعتماد دوباره جلب شود و بدبینی های ایجاد شده از بین برود، باید شرایط بازار را به سمت ثبات و مثبت شدن حرکت داد تا دوباره پول‌ها به این سمت برگردد. به نظر می رسد اگر زمینه را درست فراهم کنیم و پارامترهای اقتصادی را برای فعالان این حوزه پیش بینی پذیرتر کنیم، قطعا بورس بار دیگر به سمت رونق حرکت خواهد کرد.

  • ساره صابری - خبرنگار