اقتصاد قوی زیرساخت و پایه همه فعالیت‌های جامعه اعم از سیاسی، فرهنگی، اجتماعی است. ورزش هم از این امر مستثنی نبوده و اگر خواهان افزایش قدرت باشگاه‌های ورزشی هستیم باید زیرساخت‌های اقتصادی مورد نظر نیز برای فعالیت‌های ورزشی فراهم شود. 

صدای بورس - وحید بلالی؛ اقتصاد قوی زیرساخت و پایه همه فعالیت‌ها اعم از سیاسی، فرهنگی، اجتماعی است. ورزش هم از این امر مستثنی نبوده و اگر خواهان افزایش قدرت ورزش کشور هستیم باید زیرساخت‌های اقتصادی مورد نظر نیز برای فعالیت‌های ورزشی فراهم شود.

همه کارشناسان ورزشی به ویژه فوتبال سال‌های سال است که می‌گویند، کشورهای پیشرفته در فوتبال سرمایه‌گذاری زیاد و هدفمند را انجام داده‌اند. حتی کشورهای آسیایی هم بیشتر از ۲۰ سال بر توسعه ورزش به خصوص فوتبال تمرکز کرده‌اند که نمونه آن قطر است که امروزه به راحتی به فینال جام ملت‌های آسیا می‌رسد.

سرمایه‌گذاری در فوتبال تنها در یک صورت هدفمند است و آن هم سرمایه‌گذاری ویژه در باشگاه و توجه به باشگاه‌داری با استانداردهای روز جهانی است؛ یعنی باشگاه‌ها سرمایه لازم برای توسعه باشگاه‌داری و توجه ویژه به پایه‌ها را داشته باشند و از راه توسعه برند، درآمدهای قابل توجهی داشته باشند.

حق پخش تلویزیونی، حق فروش بلیت، حق فروش پیراهن، توسعه برند در صنایع پوشاک، استفاده از برند در فروشگاه‌های زنجیره‌ای، کشف استعدادها از تیم‌های پایه و یا تیم‌های دسته پایین، ترانسفر به تیم‌های اروپایی یا آسیایی گوشه‌ای از درآمدهایی است که ایجاد می‌شود.

سرمایه‌گذاری در باشگاه تنها در صورتی جوابگو است که شفافیت لازم در عملکرد باشگاه، صورت مالی، اعضای هیئت مدیره و... صورت بگیرد و باشگاه‌های پرطرفدار ایران مانند پرسپولیس و استقلال با بورسی شدن در معرض خرید فعالان بازار سرمایه قرار گرفته و در یک کلام، مردم مالک باشگاه شوند.

تمام مشکلاتی که این روزها گریبان پرسپولیس و استقلال را گرفته با یک هیئت مدیره قوی، مردمی و با شفافیت در عملکرد به ویژه در صورت مالی حل می‌شود. اگر این شفاف‌سازی‌ها به معنای واقعی اجرایی شود دیگر صحبت از قراردادهای پنهانی، رشوه‌های مدیریتی، اعمال نفوذ برخی افراد و دستگاه‌ها و بسیاری از مشکلات دیگر وجود نخواهد داشت. رفع این مشکلات می‌تواند باشگاه‌های پرسپولیس و استقلال را به بنگاه‌های پول‌سازی تبدیل کرده تا هیچ دغدغه‌ای برای بزرگ اندیشی در سطح آسیا و جهان نداشته باشند.

مدیران تا به امروز پرسپولیس حتی ابتدایی‌ترین نکات مدیریتی یعنی توجه ویژه به قرارداد بازیکنان و مربیان را انجام نداده و با گاف‌های متعدد بدهی‌های کلان بی مورد ایجاد کرده‌اند. این مدیران هیچ وقت به فکر اجرایی کردن زیرساخت‌های کلان نبوده و همیشه با دید کوتاه‌مدت برای باشگاه تصمیم‌گیری کرده‌اند که باعث مشکلات متعددی برای باشگاه شده که یکی از آنها بسته شدن مکرر پنجره‌های نقل و انتقالی است. یکی از سوال‌هایی که اکنون مطرح می‌شود در مورد ارزشگذاری پرسپولیس است که چگونه انجام شده و آیا این نوع ارزشگذاری می‌تواند منافع باشگاه را در بلندمدت تامین کند یا خیر؟

ارزش گذاری پرسپولیس با چه مقدماتی انجام شده است؟

حمیدرضا مهرآور یکی از افرادی است که مقدمات حضور پرسپولیس در بازار سرمایه را فراهم آورده است. به گفته وی طبق قانون ارزشگذاری این نوع شرکت‌ها توسط وزارت دادگستری انجام پذیرفته و این کارشناسان مورد تایید وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی‌سازی هستند.

۳۵۰ میلیارد تومان از طریق سلب حق تقدم در روز عرضه مبنای عرضه قرار خواهد گرفت؛ به دلیل اینکه این نوع شرکت‌ها ملزم به افشای اطلاعات نبودند از شفافیت لازم برخوردار نیستند اما بعد از ورود به بورس باید شفاف باشند و هر نوع اتفاقی را که در قیمت سهم اثرگذار است را باید در کدال مطرح کنند. همچنین عملکرد هیئت مدیره و مدیران در کانون توجه قرار خواهد گرفت و لزوما شفاف‌تر خواهد شد و سهامداران باید با حضور در مجامع سالانه از وقایع خبر اطلاع باشند.

این عرضه از طریق شرکت فرابورس فردا ۱۵ اسفند انجام خواهد شد؛ طبق قانون دولت ۲ زمین را در اختیار باشگاه پرسپولیس قرار داده که این زمین‌ها معادل ۷۰۱ میلیارد تومان است. باشگاه شهدای گمنام، ۱۵۱ میلیارد تومان و باشگاه درفشی‌فر ۵۵۰ میلیارد تومان قیمت‌گذاری شده است؛ اگر تا آخر امسال این واگذاری انجام نگیرد، دولت می‌تواند این زمین‌ها را پس بگیرد که این اتفاق سودسازی شرکت پرسپولیس را به ۷۰۰ میلیارد تومان می‌رساند که اتفاقی بسیار مثبت برای سهامداران پرسپولیس است.

وزارت ورزش متقبل شده که بدهی‌های قبلی باشگاه پرسپولیس و استقلال را پرداخت کند و سهامداران نباید نگران بدهی‌های این ۲ باشگاه باشند. منابع حاصل این افزایش سرمایه به روش صرف سهام با سلب حق تقدم به شرکت پرسپولیس بازگشته و این باشگاه می‌تواند با فراغ بال بیشتری فعالیت‌های خود را انجام دهد.

قسمتی از منابع حاصل از خصوصی‌سازی پرسپولیس صرف اصلاح ساختار مالی، پرداخت بدهی، ایجاد زیرساخت‌های لازم برای شرکت و حاکمیت‌های شرکتی خواهد شد. همچنین پرسپولیس برنامه ویژه‌ای هم برای کسب مجوز سطح A، کنفدراسیون فوتبال آسیا دارد؛ زیرا باشگاه از حضور در تمام بازی‌های بین‌المللی منع شده است.

حضور پرسپولیس در بازار سرمایه از ۲ منظر، افزایش منابع باشگاه با مالکیت ۷۰۰ میلیارد تومانی و درآمدزایی از طریق صرف سهام بسیار مهم است.

در انتها باید بر این نکته تاکید کرد که اگر پرسپولیس توانایی مالی کافی برای جذب بازیکن در گذشته را داشت، می‌توانست به راحتی در فینال آسیا قهرمانی را بالای سر ببرد و امید است با بورسی شدن سرخ‌ها مقدمات قهرمانی در آسیای این تیم نیز انجام پذیرد.