صدای بورس- حبیب علیزاده؛ بازار جهانی نفت پس از دو هفته افزایش مداوم قیمت، هفته را با کاهشی چشمگیر به پایان برد. دو هفته قبل، قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در سطح ۹۴ دلار قرار داشت. حمله روسیه به اوکراین و نگرانی از کمبود نفت موجب شد تا هفته گذشته این رقم تا ۱۳۳ دلار بالا برود. با این اتفاق، مصرفکنندگان دست به کار شدند تا از ادامه روند صعودی قیمت نفت جلوگیری کنند و با وجود همه نگرانیها، ظاهرا موفق شدهاند.
در پایان معاملات هفته گذشته قیمت هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال با بیش از ۳.۳ دلار افزایش به ۱۱۲ دلار و ۶۷ سنت رسید که نسبت به روز سهشنبه حدود ۲۰ دلار کاهش نشان میدهد. قیمت نفت سبک آمریکا نیز بیش از ۳.۳ دلار بالا رفت و به ۱۰۹ دلار و ۳۳ سنت در هر بشکه رسید. قیمت WTI نیز نسبت به روز سهشنبه بیش از ۲۰ دلار کاهش یافت.
به گفته کارشناسان، امید به افزایش عرضه نفت از منابع جدید از عوامل اصلی کاهش قیمتها به شمار میرود. هر چند نگرانیهای بازار از کمبود احتمالی همچنان پابرجاست. آژانس بینالمللی انرژی و سازمان توسعه و همکاری اقتصادی از جمله نهادهایی بودند که با وعده آزادسازی ذخایر استراتژیک و تامین نفت مورد نیاز بازار به افت قیمت نفت کمک کردند. همچنین افزایش تعداد دکلهای استخراج نفت در آمریکا روند نزول قیمت نفت را تسریع کرد. در این میان، با وجود فشار مصرفکنندگان بزرگ، تولیدکنندگان اوپک پلاس نشان دادند که تمایلی به افزایش تولید و عرضه ندارند.
در بحران نفتی اخیر که با تلاش برای تحریم صنعت انرژی روسیه شکل گرفت، احتمالا چین برنده نهایی خواهد بود. در صورت تحریم گسترده صنعت انرژی روسیه، بهترین خریدار نفت روسیه (البته به قیمت بسیار نازل) چین خواهد بود. چینیها سالهاست که با این روش، یعنی خرید نفت کشورهای بحرانزده به قیمت پایین، در حال پر کردن ذخایر استراتژیک نفت خود هستند.
با وجود حاکم شدن آرامش نسبی در بازار نفت، کارشناس اویل پرایس معتقد است که بیثباتی بازار و قیمت نفت خام در کوتاهمدت رفع نخواهد شد. ادامه بحران اوکراین و تلاش غرب برای تحریم صنعت انرژی روسیه نه تنها اقتصاد این کشور را سرکوب میکند بلکه خطر بروز یک رکود اقتصادی در جهان را نیز تشدید میکند.