صدای بورس- حبیب علیزاده؛ بر اساس اعلام وزارت کار آمریکا، در ماه مارس نرخ تورم این کشور در مقایسه با مارس گذشته به ۸.۵ درصد رسید. همچنین در مقایسه با ماه فوریه، آهنگ رشد تورم به بالاترین رقم از سال ۲۰۰۵ رسید و نرخ تورم ۱.۲ درصد افزایش یافت که نیمی از آن مربوط به افزایش قیمت بنزین بود.
با یورش ارتش روسیه به اوکراین و بروز خلل در روند عرضه نفت و مواد غذایی، امروز مردم سراسر جهان ناچارند برای نیازهای اولیه همچون مسکن، غذا و بنزین پول بیشتری بپردازند. پس از موج افزایش قیمتها که به دلیل همهگیری بیماری کرونا برخاسته بود، حال کشمکش در اوکراین موجب افزایش دوباره میانگین نرخ جهانی تورم به ۶ درصد شده است.
در آمریکا قیمت هر گالن بنزین به ۴.۳۳ دلار رسیده است. در چین و هند قیمت نفت سفید که مصرف خانگی دارد، تا ۷۰ درصد افزایش یافته است. در سنگال، مسلمانان ناچارند برای افطار به جای گوشت گران از ماهی ارزانتر استفاده کنند. دولت مکزیک تلاش میکند تا همپای آمریکا قیمت مواد غذایی را کاهش دهد. در همین حال قیمت بنزین در هنگکنگ به رقم عجیب ۱۰ دلار رسیده است. با توجه به این موارد است که آژانس بینالمللی انرژی نسبت به وقوع بحران انرژی در جهان هشدار میدهد. در همین راستا، برخی اقتصاددانان نیز از احتمال در پیش بودن یک بحران اقتصادی جهانی خبر میدهند.
بیشتر بخوانید: وعده پوتین به ادامه جنگ/ نفت بالای ۱۰۰ دلار ماند
پیش از همهگیری بیماری کرونا، بانکهای مرکزی آمریکا و اروپا به مدت بیش از یک دهه تلاش میکردند تا نرخ تورم را به رقم مورد نظرشان افزایش دهند اما پس از بحران کرونا و بحران اوکراین میکوشند تا آن را مهار و تثبیت کنند.
کارشناسان پیشبینی میکنند که نرخ تورم در بریتانیا به سطح ۶.۷ درصد افزایش یابد که در این صورت، این کشور بالاترین رقم تورم در ۳ دهه گذشته را تجربه خواهد کرد. از ماه دسامبر تاکنون بانک مرکزی انگلستان برای مهار تورم، نرخهای بهره را ۳ بار افزایش داده است. در منطقه یورو، نرخ تورم در ماه مارس به ۷.۵ درصد رسید. در ماه فوریه این رقم ۵.۹ درصد بود. بانک مرکزی اروپا قصد دارد با توقف برنامه خرید اوراق بدهی، راه را برای افزایش نرخهای بهره هموار کند. حتی در ژاپن که دههها با تورم ناچیز یا منفی دست به گریبان بوده، نرخ تورم رشد کرده است.
نرخ تورم سالانه چند کشور منتخب از سال ۲۰۰۵ تاکنون را در اینجا میبینید.
منبع: نیویورک تایمز