با احیای برجام احتمالا نرخ ارز پایین خواهد آمد و در سطحی که بستگی به تشخیص سیاستگذار دارد، نرخ ارز تثبیت خواهد شد. اگر روابط تجاری هم با دنیا احیا شود مقداری از مشکلاتی که در داخل برای تولید داریم از طریق واردات به سهولت برطرف میشود، بنابراین بازار ارز به ثبات میرسد، نرخ تورم تا حدودی کنترل میشود و در کوتاه مدت در بعضی از بازارها مثل بازار مسکن، سکه و طلا علاوه بر ثبات، ممکن است رکود هم اتفاق افتد.
در بازار سرمایه هم ممکن است توقف و رکودی حاکم شود. نرخ بازدهی اقتصاد و رشد اقتصادی است که تعیین میکند بازار سرمایه به چه سمت و سویی حرکت کند. به نظر میرسد در صورت احیای برجام ثبات نسبی در قیمتها در این بازارها همراه با رکود را تجربه کنیم و نرخ تورم هم به احتمال زیاد کاهش پیدا میکند. در صورت عدم توافق احتمالا جهش نرخ ارز را خواهیم داشت و افزایش یا تداوم روند تورم فعلی را با شدت بیشتری ممکن است تجربه کنیم که این باعث میشود در میان مدت بازار سرمایه هم به دلیل تورمی که اتفاق میافتد، رشد کند.
اگر روند فعلی در مذاکرات بخواهد ادامه پیدا کند، تلاطم و نوسان در بازار ارز زیاد خواهد بود یعنی در اثر اخبار مثبت نرخ ارز پایین میآید و در اثر اخبار منفی نرخ ارز بالا میرود و نوسانات در بازارها زیاد خواهد شد. بنابراین، اگر وضعیت فعلی بخواهد ادامه پیدا کند، اقتصاد در بلاتکلیفی و نا اطمینانی مستمر قرار میگیرد.
سپردهگذاری در بانکها به دلیل نرخ ثابتی که دارد و دولت احتمالا نرخ را هم تغییر ندهد یعنی نرخ بهره سپرده در سال جاری بعید است که کاهش پیدا کند بنابراین، بهترین و کم ریسکترین بازار برای سرمایهگذاری در کوتاه مدت، سپردههای بانکی هستند.
- کامران ندری - کارشناس اقتصادی