ایجاد صندوق سرمایهگذاری با پشتوانه شمش طلا برای نخستین بار در ایران اتفاق افتاده که بسیار خوب است. در کشورها و بورسهای توسعه یافته هم صندوق سرمایهگذاری با پشتوانه شمش طلا برای سرمایهگذاری افراد بهصورت غیرمستقیم وجود دارد.
این مهم برای اولین بار و توسط شرکت ایمیدرو با همکاری بورس کالا و بانک ملت به عنوان خزانه (افراد میتوانند با مراجعه به بانک ملت شمش را تحویل بگیرند) انجام گرفت و این صندوق را راهاندازی کرد. متقاضیان و افراد میتوانند با خرید چنین صندوقی از نوسانات نرخ دلار بهره ببرند چون شمش طلا و دلار تأثیر مستقیم بر یکدیگر دارند.
در حال حاضر ظرفیت صندوق سرمایهگذاری با پشتوانه شمش طلا حدود ۲۵۰ کیلوگرم است که حتی میتواند تا پنج تن هم افزایش پیدا کند و هر مشتری که بیش از یک کیلوگرم خرید داشته باشد میتواند از خزانه بانک ملت تحویل بگیرد. تفاوت این صندوق با سکه آتی این است که سکه آتی بهصورت مستقیم در قراردادهای فیوچر تعریف میشد یعنی سرمایهگذاران یا سکه را تحویل میگرفتند و یا نکول میکردند بنابراین سکه آتی دو طرفه بود و صندوق با پشتوانه شمش طلا یک طرفه است. از مزایای قراردادهای آتی سکه وجود اهرم در آن است اما در این صندوق اهرمی وجود ندارد، همچنین در سکه آتی سکه تحویل داده میشد اما یکی از معایب صندوق با پشتوانه شمش طلا این است که چنین قابلیتی را ندارد.
نکته قابل تامل دیگر اینکه این روند نسبت به سکههای ثبت نامی دارد معافیت از مالیات در خرید و فروش است و دیگر اینکه تضمین سلامت و اصالت آن توسط کارشناسان خبره بانک است، همچنین نیازی به محلی برای نگهداری ندارد و میتواند در خزانه همان بانک نگهداری شود اما بهطور کلی این صندوق برای افراد ریسک گریز و ناآگاه با صنعت شمش که نقدینگی سرگردان دارند برای سرمایهگذاری مناسب است درنتیجه راهاندازی آن به جذب نقدینگی سرگردان کمک میکند.
- حسن میثمی - مسئول معاملات مشتقه شرکت بورس بیمه ایران