به گزارش صدای بورس؛ امروز (پنجشنبه) سعید محمد همزمان با افتتاح ۸۲ طرح در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، اولین نشست خبری خود در شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را برگزار کرد.
سعید محمد، دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در نشست خبری امروز با بیان اینکه سال گذشته تراز تجاری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ١١ میلیارد دلار مثبت بوده است، گفت: در مجموع ارزش صادرات از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ١۵ میلیارد و ٧٠٠ میلیون دلار بوده و در مقابل ارزش واردات مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به حدود ۴ میلیارد و ٧٠٠ میلیون دلار رسید.
مشاور رئیس جمهور تأکید کرد: اگر رقم واردات مناطق بالا است چون بخش زیادی به واردات سرزمین اصلی که از کانال مناطق آزاد انجام میشود برمیگردد.
وی ادامه داد: همچنین ۵۹۲ هزار میلیارد تومان ارزش تولیدات مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در سال ۱۴۰۰ بوده است.
محمد افزود: در بخش صادرات، یک میلیارد و ٩۶ میلیون دلار کالای غیر نفتی از مناطق آزاد صادر شد که این اعداد بدون احتساب کالاهای ترانزیتی است.
او تصریح کرد: در راستای تحقق شعار سال، ٨٢ طرح صنعتی، عمرانی و کشاورزی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی امروز با حضور رئیس جمهوری به افتتاح رسید که این پروژهها باعث ایجاد هشت هزار اشتغال مستقیم و غیر مسقیم میشود.
مشاور رئیس جمهور افزود: در سال ۱۴۰۰ در مناطق آزاد ۳۶ هزار میلیارد تومان و در مناطق ویژه اقتصادی ۶۴ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری انجام شد که ۹۰ درصد آن توسط بخش خصوصی بوده است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با بیان اینکه در ١۵٠ کشور دنیا ۵٧٠٠ منطقه آزاد فعال است گفت: در ایران ١۵ منطقه آزاد که ٧ منطقه آن در سال گذشته مصوب شدهاند، وجود دارد و امروز ٨ منطقه فعال هستند همچنین در کشورمان ٣٢ منطقه ویژه اقتصادی فعال هستند البته ۴۶ منطقه ویژه اقتصادی هم مجوز دریافت کردند که هنوز سازمانی برای متولی این مناطق پیدا نشده است.
واردات نامحدود خودروی برقی به مناطق آزاد
محمد با اشاره به اینکه از سال ۱۳۹۷ که واردات خودرو ممنوع اعلام شد در مناطق آزاد هم وارداتی صورت نگرفت گفت: ما در این سالها در این مناطق با مشکل خودرو مواجهه بودیم بهطوری که چهره کیش و قشم که از جزایر گردشگری هستند خراب شده است.
او با بیان اینکه از سالهای گذشته حدود ۲۵۰۰ خودرو امکان ورود به کشور را نداشتند و توقیف و در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار گرفت، گفت: براین اساس پیگیر بودیم که با صدور رأی دادگاه مبنی بر امکانپذیر نبودن استفاده این خودروها در سرزمین اصلی بتوانیم در مناطق آزاد از آنها استفاده کنیم که موافقت اولیه کسب شد اما با توجه به زمانبر بودن و نیازی که ما در جریان جام جهانی قرار داریم درخواست کردیم که بتوانیم خودرو را به طور مستقیم به مناطق آزاد وارد کنیم.
مشاور رئیس جمهور ادامه داد: در دو هفته گذشته مسئله واردات خودرو در هیأت دولت مطرح و مورد تأیید قرار گرفت و قرار شد که شیوه نامه مربوطه را وزارت صمت تعیین کند که از جمله مباحث مطرح شده خودروهای با ۲۰ هزار دلار بود و قرار بر واردات خودروی برقی شد، مناطق آزاد هم بعد از اعلام شیوه نامه وزارات صمت میتواند به طور نامحدود خودروی برقی وارد کنند.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی درمورد جزئیات اجرای آزمایشی طرح یارانه بنزین در جزیره کیش تصریح کرد: ما مسئول اجرای طرح بنزین نبودیم و وزارت اقتصاد و معاون اول رئیس جمهور مسئولیت اصلی را برعهده داشتند، مناطق آزاد فقط زیرساختها و مقدمات لازم را انجام داد و نتیجه آن هم رضایتمندی اهالی کیش بود.
سعید محمد با بیان اینکه طرح بنزین در راستای پرداخت عدالت محور یارانه بود گفت: ما فقط میتوانیم در مورد مسائل کیفی آن اظهارنظر کنیم و در مورد ابعاد دیگر و آمار و ارقام اجرای این طرح مسئولیتی برعهده ما نیست و باید وزارت اقتصاد و سخنگوی اقتصادی در مورد آن اظهار نظر کنند.
او ادامه داد: در مناطق آزاد موافق اجرای طرح آزمایشی بودیم و مشکلی با آن نداشتیم به نظر ما طرحهای پایلوت میتواند در جزیره کیش و قشم اجرا شود و محل مناسبی خواهد بود.
به گفته مشاور رئیس جمهور در آینده نزدیک بورس بینالملل بهصورت پایلوت در کیش اجرا میشود.
مجوز تأسیس بانک آفشور صادر شد
دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای ایجاد بانک آفشور در مناطق آزاد که بانکی ارزی مستقل از بانک مرکزی است گفت: حدود شش ماه گذشته در مذاکرهای با بانک مرکزی مجوز تأسیس بانک آفشور صادر شد و در حال حاضر به دنبال جذب سهامداران خارجی برای فراهم کردن مقدمات راهاندازی آن هستیم.
او ادامه داد: با راهاندازی بانک آفشور ایرانیان خارج از کشور میتوانند با خیال راحت ارز خود را در مناطق آزاد سرمایهگذاری کنند، به هر ترتیب در حال حاضر این نگرانی برای آنها وجود دارد که ارز خود را بیاورند، تحویل بانک مرکزی دهند و با مشکل مواجه شوند در حالی که بانک آفشور مستقل از بانک مرکزی است اما نظارتهایی بر آن خواهد داشت، پیش بینی میشود ایرانیهای خارج از کشور از انتقال ارز به بانکهای آفشور در مناطق آزاد استقبال کنند.
محمد با بیان اینکه راهاندازی بانک آفشور باعث تأمین منابع مالی برای پروژههای مختلف در مناطق آزاد میشود، گفت: درمورد منابع تحریمی برای راهاندازی بانکهای آفشور راهکارهایی در نظر گرفتهایم.
تحقق ۱۶۳ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی در مناطق آزاد و ویژه
مشاور رئیس جمهور درمورد وضعیت سرمایهگذاری در مناطق آزاد و ویژه در سال ۱۴۰۰ توضیح داد: در سرمایهگذاری داخلی، ۳۶ هزار میلیارد تومان در مناطق آزاد تجاری و صنعتی و ۶۴ هزار میلیارد در مناطق ویژه اقتصادی سرمایهگذاری شده که در مجموع به حدود ۱۰۰ هزار میلیارد سرمایه گذاری داخلی میرسد.
او با اشاره به سرمایه گذاری خارجی نیز گفت: ۱۴۸ میلیون دلار در مناطق آزاد تجاری و صنعتی و ۱۵ میلیون دلار در مناطق ویژه سرمایه گذاری شده که در مجموع ١۶٣ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی محقق شده است.
تأسیس مناطق مشترک و فرامرزی، بهزودی
دبیر شورایعالی مناطق آزاد با بیان اینکه به ازای هر واحد هزینه دولتی، ٩ واحد بخش خصوصی سرمایهگذاری میکند، گفت: تنها ١٠ درصد از هزینههای توسعه و پروژههای زیرساختها توسط دبیرخانه و مناطق و ٩٠ درصد از طریق بخش خصوصی جذب و تأمین میشود و در سال گذشته مناطق آزاد نزدیک به ۶.۵ هزار میلیارد تومان برای تأمین زیرساختها هزینه کردند.
او درمورد میزان اشتغال در مناطق آزاد گفت: در حال حاضر ١٧٧٠ واحدهای تولیدی در مناطق آزاد و ٧۵۴ واحد تولیدی در مناطق ویژه اقتصادی فعال هستند و در مناطق آزاد برای ٣۶٠ هزار نفر و در مناطق ویژه اقتصادی ١٧١ هزار نفر شغل مستقیم ایجاد شده است.
محمد با تأکید بر پیگیری برای بازگرداندن اراضیهای واگذار شده اما غیرفعال افزود: در سنوات گذشته معاملات ملکی زیادی شکل گرفت و با ابهاماتی فراوانی مواجه شدند که ادامه این قراردادها و قرارگیری این اراضی در اختیار افراد سودجو به زیان منافع ملی بوده و از این رو از شهریور سال گذشته ١٠ میلیون و ٨٠ هزار متر مربع از قراردادهای مبهم را به مناطق آزاد برگرداندیم که ارزش ریالی آن حدود ٨٣ هزار میلیارد و ٧٠٠ میلیون تومان است.
مشاور رئیس جمهور با انتقاد از محدوده مناطق آزاد در کشور گفت: در حالی در ١۵٠ کشور وسعت مناطق آزاد ٧ هزار هکتار است که وسعت تنها یکی از مناطق ما (ماکو) ۴٠٠ هزار هکتار است بنابراین سیاستی اشتباهی بود، پیش از این برای هر منطقه محروم مزیت منطقه آزاد را در نظر میگرفتند که این رویکرد اشتباهی بوده و باعث شده مدیران مناطق آزاد به جای تمرکز بر موضوعات اقتصادی بر مسائل دیگری تمرکز داشته باشند.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد با بیان اینکه ایران تقریبا از تمام کریدورها در حال حذف شدن است، گفت: با این شرایط و این روند در سرمایهگذاری زیرساختهای حمل و نقل در حال حذف از تمام کریدورهای منطقهای هستیم از این رو اهتمام ویژهای به راههایی که به کریدورها میرسند، داریم.
وی ادامه داد: نگاه کلی به این موضوعات وجود نداشته و به جای اینکه بر روی تکمیل راه آهن چابهار - زاهدان سرمایهگذاری شود میبینیم که با فشارهای سیاسی ریل فقط با جنبه حمل مسافر به سمت شهرهایی کشیده میشود این در حالی است که در حال حاضر در چابهار مشکل بارانداز و بارگیری نداریم اما جادههای منطقه کشش حمل بار را ندارد و تکمیل راه آهن چابهار ضروری است.
محمد افزود: در حالی که در افق روسیه جابه جایی ٢۵ میلیون تن کالا از کریدور شمال - جنوب است اما بندر انزلی که از مسیرهای حمل این کالا محسوب میشود ظرفیت مناسب ندارد .
او تأکید کرد : معتقدم با توجه به ظرفیت سرزمینی که ایران دارد میتوانیم با توجه ویژه به این موضوع سریع به چرخه کریدورها برگردیم وگرنه از کریدورها حذف خواهیم شد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد با بیان اینکه به دنبال انعقاد قرارداد تأسیس مناطق آزاد مشترک و فرامرزی با کشورهای همسایه هستیم، گفت: یکی از ظرفیتهای موجود تأسیس مناطق مشترک و فرامرزی با کشورهای همسایه است و در حال حاضر با کشورهای قطر، سوریه و عمان در حال انعقاد تفاهمنامههای مناطق آزاد مشترک و فرامرزی هستیم.
هفت منطقه افتتاح شد
مشاور رئیس جمهور با اشاره به سرمایهگذاری ۶.۱ هزار میلیاردی در مناطق آزاد تجاری و صنعتی و ویژه اقتصادی در قالب ۸۲ طرح گفت: این طرحها در پنج منطقه آزاد تجاری و صنعتی و هفت منطقه ویژه اقتصادی توسط رئیس جمهور افتتاح شد.
وی افزود: مقرر شده هر فصل تعداد زیادی پروژه در مناطق آزاد تجاری و صنعتی و ویژه به بهرهبرداری برسد که در راستای رونق تولید و ایجاد اشتغال خواهد بود.
محمد با اشاره به هشت منطقه آزاد فعال گفت: هفت منطقه دیگر نیز مصوب شده که راهاندازی آن در دستور کار قرار دارد و قرار است در دوره زمانی کوتاهی به ظرفیت قابل توجهی برسد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد ادامه داد: در حال حاضر ۳۳ منطقه ویژه اقتصادی فعال هستند، مجوز راهاندازی۴۶ منطقه دیگر مصوب شده و به دنبال دستگاه مسئول برای آنها هستیم.
اقداماتی برای برگزاری جام جهانی قطر در کیش و قشم
سعید محمد در مورد برگزاری جام جهانی قطر و نقش کیش و قشم در آن توضیح داد: نظر ما برای جذب تماشاگران جام جهانی است البته میتوانستیم در سالهای گذشته اقدامات مناسبی در این رابطه انجام دهیم با این حال از زمانی که مسئولیت را در مناطق آزاد پذیرفتیم این موضوع در دستور کار قرار گرفت بهطور مثال در کیش توانستیم دو زمینی که وجود داشت بازسازی کرده و سه زمین دیگر احداث کنیم که احتمالا تا دو ماه آینده به بهرهبرداری میرسد که اتفاقا یکی از زمینها هیبریدی است و مسئولان قطری در بازدیدی که از آن داشتند ابزار رضایت کردند.
او ادامه داد: تعداد هتلهای ۵ ستاره را به طور قابل توجهی افزایش دادهایم و امکان برقراری ۴۰۰ پرواز از کیش به قطر در هفته فراهم شده است.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد با بیان اینکه پیشبینی میشود ۱.۵ میلیون مسافر عازم قطر شوند که در سه موج ۵۰۰ هزار نفری خواهد بود، افزود: قطر ظرفیت حدود ۳۰۰ هزار نفر از این مسافران را دارد و مابقی در منطقه سرزیر میشوند که با توجه به ظرفیت مناسبی که ما داریم و در اهم آن هزینههای پایینتر نسبت به سایر کشورهای منطقه است میتوانیم این مسافران را جذب کنیم.
مشاور رئیس جمهور تصریح کرد: از کشور قطر درخواست کردیم که امکان ورود به فضاهای تعیین شده از سوی ایران را در کارتهای گردشگری خود که در اختیار تماشاگران قرار میدهد را فراهم کند تا آنها این فضاها را به رسمیت شناخته و ورود کنند، با این حال قطر از ما خواسته آژانسهای هواپیمایی بسته کاملی برای حمایت از مسافران و گردشگران تهیه و ارائه کنند تا بتوان اقدامات مناسبی انجام داد.
به گفته محمد در پروازهایی که صورت میگیرد نیازی به ویزا نیست اما هماهنگ کردیم که مهر هم در پاسپورت نخورد چون شاید کسی نخواهد مهر ایران روی پاسپورتش باشد.