صدای بورس - میثم قریشی؛ بانک سرمایه فعالیت خود را از دی ماه سال ۱۳۸۴ به عنوان ششمین بانک خصوصی ایران آغاز کرد. سهام این بانک در سال ۱۳۸۴ در بازار فرابورس ایران عرضه شد و هماکنون بیشتر سهام آن متعلق به صندوق ذخیره فرهنگیان است.
صندوق ذخیره فرهنگیان با ایده افزایش قدرت خرید فرهنگیان در سال ۱۳۷۳ راهاندازی شد و با کسر ۵ درصد از حقوق معلمان منابع خود را تجهیز کرد. بانک سرمایه یکی از زیرمجموعههای این صندوق است. درآمد کسر شده این قشر از جامعه نه تنها باعث تضمین دوران بازنشستگی آنها نشد بلکه این روزها بانک سرمایه تبدیل به یکی از زیاندهترین شرکتهای بورسی شده است. در تازهترین شفافسازی، این بانک ۱۶.۸۳۳ ریال زیان به ازای هر سهم ساخته است. ضرر ۴۰۱.۸۸۶.۰۹۸ میلیون ریالی این بانک را مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت کرده است که شرکت را موظف میکند یا اعلام انحلال کند و یا برای ادامه فعالیت اصلاحاتی انجام دهد.
چند سالی است اخبار حول و حوش "سمایه" زیاد شده، از انحلال و افزایش سرمایه تا بازداشت مسئولان شرکت و برگشت دارایی سهامداران اما هیچ کدام باعث کاهش زیان سهامداران شرکت نشده است. اخبار زیادی در رسانه منتشر شد و معلمان را گاهی مضطرب و گاهی دلگرم کرد ولی هنوز هیچ یک از مسئولان این بانک بورسی حاضر به پاسخگویی درباره عملکرد شرکت نیستند.
با اعلام بانک مرکزی قرار شده بود بانک سرمایه پس از انجام کارشناسیهای لازم افزایش سرمایه از محل صرف سهام بدهد و هر روز اولتیماتوم به بانکهای زیانده داده میشد اما امروز بلاتکلیفی تنها دستاورد سهامداران است.
بیشتر بخوانید: حسابهای بانکی که یارانه شما را قطع میکند
پس از گذشت ۱۶ سال از عرضه "سمایه" در بازار فرابورس، بازده قیمتی این شرکت فقط ۱۰۰ درصد است در حالی که شاخص بانکها رشد ۱۶۰۰ درصدی را تجربه کرده است. سهامداران بانک سرمایه در یک دهه گذشته دارایی خود را از دست دادهاند.
این روزها هم اوضاع تابلو این نماد بهتر از زیانسازی آن نیست، صفهای فروش متوالی و نبود حمایت از طرف سهامدار عمده، نبود شفافیت عملکرد و بلاتکلیفی خریداران "سمایه" خبر از ادامه روند ده سال گذشته میدهد.