تاریخ انتشار: ۱۹ تیر ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۰

بازار فلزات پایه بر سر یک دوراهی قرار گرفته است. از یک سمت رشد تقاضا پس از کاهش شدت کرونا و از سوی دیگر محدودیت های عرضه پس از جنگ اوکراین شرایط را در بلندمدت به سمت رشد قیمت پیش می برد. اما این رشد قیمت تا کجا ادامه دارد؟

به گزارش صدای بورس تیم تحقیقات معدن و فلزات موسسه بین‌المللی S&P گلوبال در گزارشی با اشاره به حذف تدریجی اثرات ناشی از کووید ۱۹ و آزاد شدن تقاضای سرکوب شده در بازارهای پایه در خلال سال‌های اخیر اعلام کرد هرچند قیمت‌ها در خلال ماه‌های اخیر کاهش یافته، اما عواملی مانند رشد تولید و تقاضا برای خودروهای الکترونیکی، کاهش عرضه در پی جنگ اوکرین و تحولات اقتصادی در چین قیمت بسیاری از فلزات پایه احتمالا در سال جاری با نوسان روبرو خواهد شد. این در حالی است که رشد قیمت نفت از یک سو و افت شاخص دلار از سوی دیگر این پیش‌بینی را به سمت رشد قیمت سوق می‌دهد.
بر این اساس طیفی از فلزات پایه اعم از مس، آلومینیوم، روی، ورق‌های فولادی، قلع و نیکل احتمالا با رشد تقاضا و قیمت روبرو خواهند شد و این در حالی است که تخمین زده می‌شود هزینه‌های اکتشاف حداقل ۱۵ درصد در مقایسه با سال قبل افزایش خواهد یافت و این موضوع تا ۲۰۲۵ ادامه دارد که نشان می‌دهد قیمت‌های سه سال آینده از متوسط قیمت‌های پنج سال گذشته بالاتر خواهد بود.
در حال حاضر در مقایسه با دو سال پیش قیمت فلزات پایه بین ۳۸ تا ۴۵ درصد افزایش یافته که این موضوع به دلیل حذف اثر کرونا از تقاضای بازار برای این فلزات است؛ موضوعی که با رشد اقتصادی، تجارت بیشتر و افزایش تولید در صنایع مختلف همراه بوده و همین موضوعات به رشد قیمت‌ها منتهی شده است. هرچند در خلال دو ماه گذشته قیمت فلزات با کاهش روبرو شده و حتی قیمت‌های کنونی در مقایسه با قیمت‌های ۲۰۲۱ پایین‌تر است، اما بخش زیادی از این کاهش قیمت تحت تاثیر موضوعات سیاسی و نگرانی‌هایی است که در چند ماه گذشته اروپا را درگیر خود کرده که موقتی است، به عنوان مثال قیمت زغال سنگ متالورژی و حرارتی بعد از جنگ اوکراین و روسیه به بالاترین حد خود در سه ماهه اول ۲۰۲۲ رسیده است؛ چراکه روسیه در حدود ۱۴ تا ۱۸ درصد از زغال سنگ جهان را تامین می‌کند و این کمبود می‌تواند در کنار رشد قیمت نفت به افزایش هزینه‌های تولید منتهی شود. کارشناسان معتقدند تا زمانی که قیمت‌های انرژی به همین منوال بالا است، به دلیل اختلالات حمل و نقل و هزینه تولید، انتظار برای کاهش قیمت منطقی نیست.
در این میان پیش بینی‌های بین‌المللی حکایت از آن دارد که نبود تعادل در عرضه و تقاضا عامل دیگری است که در آینده نزدیک به نوسان قیمت‌ها در این بازار دامن می‌زند. بررسی‌ها نشان می‌دهند اختلاف عرضه و تقاضا برای برخی فلزات پایه رو به اصلاح است؛ به عنوان مثال اختلاف مذکور در مورد فلز نیکل که سال قبل ۶۴ هزار تن بود به ۸ هزار تن رسیده است و این موضوع شتاب رشد قیمت را در مورد این فلز محدود می‌کند. این کسری برای روی ۱۳ هزار تن است. با این حال بازار فلز سرب با مازاد عرضه ۲۰ هزار تنی روبرو است.
کارشناسان معتقدند تمام پیش‌بینی‌های بازار فلزات پایه در صورتی که محرک‌های اقتصادی مدنظر دولت چین در سه ماهه آخر سال جاری به نتیجه برسند تغییر خواهند کرد و رشد مجدد قیمت‌ها بالاتر از سطوح متوسط شدت خواهد گرفت و این امر به تغییرات جدی در استراتژی معامله‌گران منجر می‌شود.