تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۴۰۱ - ۱۹:۳۵

 شاخص بورس در تیر ماه افت ۴.۴۲ درصدی را ثبت کرده‌ که این رقم بدترین عملکرد تیر ماه طی ۱۵ سال گذشته است.

به گزارش صدای بورس، اولین ماه از تابستان در حالی به پایان رسید که بورس روزگار سختی را پشت سر می‌گذارد. بازدهی شاخص کل در این ماه برابر با ۴.۴۲- درصد بود و شاخص هم‌وزن نیز افت ۴.۶۶- درصدی را تجربه کرد. در این میان ارزش معاملات خرد هم به شدت کاهش پیدا کرد و در آخرین روز کاری تیر ماه این رقم به کم‌تر از یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان هم رسید.

هر چند که بخشی از کاهش ارزش معاملات خرد به دلیل توقف بسیاری از نمادهای بازار برای برگزاری مجامع سالیانه بود اما به طور کلی روند معاملات تیر ماه حاکی از رکود شدید حاکم بر بازار است. آمارها نشان می‌دهد که بورس بدترین عملکرد خود را در تیر ماه حداقل ۱۵ سال گذشته ثبت کرده و تجربه‌ای مشابه سال ۱۳۹۱ را برای معامله گران به جا گذاشته است.

بیشتر بخوانید: احتمال موج صعودی جدید برای شاخص کل

شاخص بورس در تیر ماه افت ۴.۴۲ درصدی را ثبت کرده‌ که این رقم بدترین عملکرد تیر ماه طی ۱۵ سال گذشته است؛ یعنی از زمان تغییر محاسبه شاخص کل ثبت شد. پیش از این بازدهی ۴.۳۸- درصدی تیر ماه سال ۱۳۹۱ بدترین عملکرد بورس در این ماه بود. تیر ماه سال ۱۳۹۹ با ثبت بازدهی حدود ۵۱ درصدی نیز بهترین عملکرد بورس بر اساس بازدهی شاخص کل بوده است. نکته جالب دیگر این است که معمولاً بورس در تیر ماه عملکرد خوبی را طی ۱۵ سال گذشته ثبت کرده است؛ به گونه ای که طی این مدت در یازده سال شاهد بازدهی مثبت شاخص کل بوده‌ایم.

نگاهی به بازدهی بورس بر اساس تغییرات شاخص هم‌وزن هم این موضوع را تایید می‌کند؛ از سال ۱۳۹۴ که شاخص هم‌وزن منتشر می‌شود، امسال کم‌ترین بازدهی تیر ماه ثبت شد. در این ماه شاخص هم‌وزن کاهش ۴.۶۶ درصدی را ثبت کرد. پیش از این سال ۱۳۹۷ با ثبت بازدهی ۰.۴۴- درصدی، کم‌ترین بازدهی را ثبت کرده بود. همانند شاخص کل، معمولاً تیر ماه بازدهی شاخص هم‌وزن مثبت بوده است؛ به‌گونه‌ای که طی ۸ سال گذشته، در ۶سال شاهد ثبت بازدهی مثبت شاخص هم وزن بوده‌ایم.

کاهش شدید ارزش معاملات یکی دیگر از ویژگی‌های بازار در تیر ماه امسال بوده است. در این ماه میانگین ارزش معاملات خرد به حدود ۳هزار میلیارد تومان رسید. این در حالی است که در فصل بهار، این رقم بیش از ۵ هزار میلیارد تومان بود. حتی در روزهای پایانی تیر به واسطه توقف بسیاری از نمادهای بزرگ برای برگزاری مجامع سالیانه، ارزش معاملات خرد به زیر سطح یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان هم سقوط کرد.

برای آنکه بتوانیم مقایسه‌ای میان سال‌های مختلف از منظر ارزش معاملات خرد(سهام و حق تقدم) داشته باشیم، از میانگین نسبت ارزش معاملات خرد روزانه به ارزش بازار استفاده می‌کنیم. در حالی میانگین ارزش معاملات روزانه به ارزش کل بازار در تیر ماه امسال حدود ۰.۰۴ درصد بوده که این رقم برای سال گذشته حدود۰.۰۹ درصد بوده است. تیر ماه سال ۱۳۹۹ و در اوج بازار حتی این عدد به رقم ۰.۲۷ درصد هم رسیده بود. نگاهی به روند ۱۵ سال اخیر نشان می‌دهد که تیر ماه امسال یکی از پایین‌ترین ارزش معاملات خرد را ثبت کرده است.

به گزارش اقتصادآنلاین، هر چند سال های ۱۳۸۸، ۱۳۹۳ و ۱۳۹۶ شاهد نسبت ارزش معاملات خرد به ارزش بازار پایین‌تری بوده ایم،‌اما در این سال ها شاخص کل بازدهی مثبت را ثبت کرده است. در حقیقت آنچه که تیر ماه امسال در بورس شاهد بودیم، رکود عمیق در کنار افت محسوس بازار بوده است. در ۱۵ سال گذشته تنها سال ۱۳۹۱ را می‌توان با بازار امسال مقایسه کرد.