به دلیل وجود ابهامات، بی‌اعتمادی در بازار بسیار زیاد است و در این مورد مقداری اگر و اما و مفروضات وجود دارد.

به دلیل وجود ابهامات، بی‌اعتمادی در بازار بسیار زیاد است و در این مورد مقداری اگر و اما و مفروضات وجود دارد و این مفروضات می‌تواند در روابط بین‌الملل وجود داشته باشد یا می‌تواند بر اساس سیاست‌ها باشد.
در ابتدا اگر قرار باشد مذاکرات رفع تحریم‌ها به نتیجه برسد به نظر می‌رسد که بازار پول بهترین گزینه خواهد بود زیرا زمانی که ثبات درگشایش‌ها اتفاق بیفتد و پول‌های بلوکه شده ارزی بازگردند، بانک مرکزی نیز قادر خواهد بود نرخ برابری ارز را ثابت نگه دارد دراین صورت با توجه به نوسانات و افزایش‌های نرخ ارز در سال‌های اخیر، شرایط برای بازارهای مالی به صورت رکودی درمی‌آید. از این منظر در حقیقت بخش اعظمی از نقدینگی یا پول‌های موجود به بانک‌ها منتقل خواهد شد و بیشترین بازدهی احتمالا نصیب بانک‌ها خواهند شد.
اما با این فرض که در بلند مدت و با توجه به اینکه شرکت‌های بورسی صادرات محور با این گشایش می‌توانند صادرات خود را بیشتر انجام دهند و عملکرد بهتری پیدا کنند، در گزارش مالی سال‌های بعدی بهبود حاصل می‌شود و این موضوع منجر به آن می‌شود که برای سال آینده و سال‌های بعدی بازار سهام با استفاده از گزارشات و عملکردهای مالی از سوی شرکت‌های بورسی جذاب ‌شود و در حقیقت رشد قابل قبولی خواهند داشت و سرمایه‌گذاری در این بخش تقویت می‌شود البته همانطور که گفته شد تمامی این شرایط با فرض این است که روابط بین المللی بهبود یابد و توافق اتفاق بیفتد و شرایط ویژه ای حاکم نشود.
اما اگر شرایط فعلی ادامه پیدا کند و بحث مذاکرات به نتیجه‌ای نرسد و برای نوسان در بازار نرخ برابری وجود نداشته باشد مخرب است و باعث می‌شود که جامپ در قیمت‌ها اتفاق بیفتد، یعنی تکانه‌های شدید قیمتی را در سایر بازارها از جمله طلا، خودرو، نرخ ارز و دلار خواهیم داشت و بعد از آن افزایش قیمت و افزایش نرخ بر روی سایر کالاها و در نهایت بر اقتصاد اثر می‌گذارد و این نوسات ارزی بلافاصله در بازار طلا و ارز و سپس در بازار خودرو و مسکن مشاهده خواهد شد. ضمن‌اینکه این نوسانات بر تولیدات کارخانجات و مواد اولیه نیز اثرگذار است و حرکت بازار به این سمت خواهد بود.

  • حجت الله فرزانی -کارشناس بانکی