تحلیلگران می گویند عربستان سعودی و امارات متحده عربی در میان معدود تولیدکنندگان نفت در جهان هستند که ظرفیت مازاد تولید برای افزایش سریع سطح تولید و کمک به جبران اختلال عرضه روسیه و کنترل قیمتها دارند.

به گزارش صدای بورس-آژانس بین المللی انرژی اعلام کرده که این دو تولیدکننده عضو اوپک حدود ۱.۸ میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد تولید دارند که معادل دو درصد از تقاضای جهانی است و در مجموع ۲.۲ میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد تولید موجود است.

شرکت تحقیقاتی ریستاد انرژی برآورد کرده است که امارات متحده عربی، عراق و کویت در مجموع حدود چهار میلیون بشکه در روز ظرفیت مازاد تولید را در مدت سه تا شش ماه می توانند به بازار وارد کنند. به گفته لوئیس دیکسون، تحلیلگر ریستاد انرژی، اکثر این کشورها مخازن نفتی عظیمی در خشکی دارند که می توانند از آنها بهره برداری کنند که به معنای اختصاص چند میلیون بشکه نفت بیشتر به صادرات در مدت چند هفته است.

با این حال میزان مذکور کمتر از تولید روسیه است. روسیه با صادرات حدود هفت میلیون بشکه در روز نفت و فرآورده های نفتی معادل هفت درصد از عرضه جهانی، با عربستان سعودی برای عنوان بزرگترین صادرکننده جهان رقابت می کند.

پس از آغاز حمله نظامی روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه، نگرانیها نسبت به مختل شدن عرضه باعث شد قیمتهای نفت در بازار جهانی به بالاترین حد از سال ۲۰۰۸ صعود کند و هفته گذشته به بیش از ۱۳۹ دلار در هر بشکه رسید. با این حال قیمتها از آن زمان با این انتظار که بعضی از تولیدکنندگان ممکن است نفت بیشتری تولید کنند، عقب نشینی کرده اند.

اوپک پلاس که شامل اعضای اوپک و متحدانشان نظیر روسیه است، توافقی برای افزایش تولید به میزان ۴۰۰ هزار بشکه در روز در هر ماه دارد. این گروه حتی با وجود افزایش قیمتها، حاضر نشده است تولیدش را سریعتر افزایش دهد.

بیشتر بخوانید : قیمت نفت برنت صعودی شد

قیمت نفت چهارشنبه گذشته پس از این که سفیر امارات متحده عربی در آمریکا اعلام کرد ابوظبی از افزایش تولید حمایت می کند و اوپک را تشویق می کند تولید بالاتر را بررسی کند، ۱۳ درصد ریزش کرد. با این حال امارات متحده عربی چشم انداز تولید بیشتر را اندک شمرد. عربستان سعودی هم اظهارنظر عمومی در این باره نداشت و عراق که گفته می شود می تواند ۳۰۰ هزار بشکه در روز به تولیدش اضافه کند، اعلام کرد تولید بالاتر غیرضروری است.

بر اساس گزارش رویترز، احیای تقاضای جهانی برای نفت که انتظار می رود امسال به سطح پیش از شیوع پاندمی کووید ۱۹ صعود کند و عدم سرمایه گذاری کافی، ظرفیت تولید بسیاری از تولیدکنندگان نفت را دچار محدودیت کرده است. کشورهای متعدد به خصوص اعضای آفریقایی اوپک پلاس برای تحقق اهداف تولید بالاتر به سختی تلاش می کنند.

به گزارش ایسنا، طبق برآورد گزارش فوریه آژانس بین المللی انرژی، ایران در صورت لغو تحریمها می تواند ۱.۳ میلیون بشکه در روز به عرضه به بازار نفت اضافه کند. با این حال مذاکرات وین برای احیای برجام هنوز به نتیجه نرسیده است.