صدای بورس - میثم قریشی؛ در نشست اعضای کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران با حضور مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار مشکلات و چالشهای صنعت بازارگردانی با حضور فعالان این حوزه مورد بررسی قرار گرفت و حاضران پیشنهادات خود برای حل این مشکلات را ارایه دادند.
عبدللهرحیملو، عضو کمیته بورس و بیمه کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران در این نشست گفت: مدل بازارگردانی در ایران یک مدل ناقص از بازارسازی در کشورهای پیشرفته است و دستورالعمل سال ۹۹ مقداری با عجله تصویب شد و ساختار بازارگردانها به خوبی شکل نگرفت. بزرگترین نقص قانون سال ۹۹ این بود که نحوه درآمدزایی برای بازارگردانها به خوبی دیده نشده بود و بازارگردانها در دو سال گذشته اقدام به معامله در بعضی از نمادها کردند که بیم فساد در آن میرفت. ایجاد درآمدهای متعارف برای بازارگردانها باید پیشبینی شود.
نقش ناشرین در بازار سرمایه نیز باید مورد بازنگری قرار گیرد و ناشر تاثیرگذار در بازار باید با چند بازارگردان کار کند. بازارگردانها نباید به دلیل کمبود نقدینگی اقدام به فروش سبد سهام به صورت خرد کنند و این عرضهها باید بلوکی باشد. معاملات الگوریتمی در بازار سرمایه ایران مثل بازارهای دیگر کشورها نیست و تنها الگوریتمها در بازهای از قیمت با یک دستور ساده اقدام به خرید یا فروش سهام با حجم بالا میکنند؛ الگوریتمها باید به سمت هوش مصنوعی بروند.
بیشتر بخوانید: چهار صنعت بورسی در معرض آسیب جدی
مهدی دانایی، عضو هیأت مدیره توسعه سرمایهگذاری آذربایجان نیز با بیان این که هدف بازارگردانی متعادل شدن بازار و رسیدن قیمت به ارزش ذاتی است گفت: اما آن چیزی که این مدت در بازار اتفاق افتاد نه تنها به متعادل شدن بازار منتج نشد که عکس این مطلب اتفاق افتاده است. قانون بازارگردانی باید اصلاح شود تا شاهد این شکل از عرضه در بورس نباشیم برای مثال در مورد شرکتهای کوچک، بازارگردان متعهد به عرضه و تقاضای روزی یک میلیون برگه سهم است که باید در دامنه مظنه به تعهد خود عمل کند اما اگر سهم صف فروش یا خرید باشد و بازارگردان بخواهد به تعهد خود عمل کند، عملا منابع شرکت از بین میرود. پیشنهاد میشود در این شرایط مانند گره معاملاتی عمل شود و بازارگردان بعد از ۵ روز موظف شود در صف خرید یا فروش به اندازه ۵ برابر تعهد خود اقدام به فروش یا خرید کند.
حمید پهلوان، معاون سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری توکا فولاد: با توجه به اینکه شرایط بازار در سال ۹۹ ریزشی بود، الزام بازارگردانها به خرید یا فروش سهم باعث اخلال در بازار شد و به نظر میرسد بهتر این است که الزام از بازارگردانی حذف شود.
محمد بختیارنصرآبادی، عضو صندوق بازارگردانی فولاد مبارکه نیز در این نشست گفت: ناشران از بازارگردانها سوال میکنند که تا چه زمانی باید پول تزریق کنند تا قیمت سهم متعادل شود و همچنین بازارگردانی به معنی نزدیک کردن قیمت سهم به ارزش ذاتی نیست. مشکل دیگر سهام خزانه شرکتهاست و دیگر اینکه با وجود خرید بازارگردانها، حقوقیها اقدام به فروش میکنند. دامنه مظنه ۳ درصد باید حذف شود و به اندازه دامنه روزانه باشد.