در شرایط کنونی با توجه به ابهامات موجود در وضعیت آینده سیاسی کشور حول محور برجام، نمیتوان پیشبینی چندان دقیقی از اوضاع اقتصادی و شرایط صنایع پیشتاز و پرپتانسیل در نیمه دوم سال ارائه کرد. اما مستقل از شرایط متأثر از برجام، آینده صنایع را به صورت زیر میتوان تحلیل و پیشبینی کرد.
با توجه به اینکه حجم زیادی از پول اشخاص حقیقی از بازار بورس خارج شده است احتمال دارد بخشی از سرمایهگذاران به سمت شرکتهایی که از نظر حجم و شناوری کوچک محسوب میشوند و از نظر وضعیت بنیادی در شرایط قابل قبولی هستند و فروشهای خوبی را در ماههای گذشته رقم زدهاند، سوق پیدا کنند. چرا که احتمال دارد افزایش فروش این شرکتها در نیمه دوم سال درمقایسه با سایر صنایع تداوم داشته باشد. از جمله این صنایع میتوان به صنایعی چون قند وشکر، محصولات غذایی و تا حدودی قطعهسازان خودرو اشاره کرد. از طرفی به نوعی با توجه به وضعیت صنایع حمل و نقلی در آینده این صنعت نیز میتواند مورد توجه قرار گیرد و به نوعی رشد و سودآوری خوبی را تجربه کند.
پیشبینی آینده صنایع با شرکتهای بزرگ در شرایط کنونی مقداری سخت است چرا که المانهای مختلفی چون کسری بودجه دولت، برجام، قیمت جهانی نفت، کامودیتیها، حاملهای انرژی و ... در این صنایع بیشتر از شرکتهای کوچک دخیل است.
مهمتر از این موارد عرضه حقوقیها در سهام این صنایع، سرمایهگذاران را از این دست شرکتها گریزان کرده است، بنابراین از آنجا که نقدینگی قابل توجهی از بازار خارج شده است و با توجه به ابهامات در صنایع بزرگ نمیتوان پیشبینیکرد که کدام یک از این صنایع پیشتاز خواهند بود. اما نکته اساسی در ارتباط با صنایع بزرگ این است که برخی از این صنایع با توجه به کاهش قیمت در ماههای گذشته و گزارشهای قابل قبول ارائه شده، در ماههای آتی وضعیت به نسبت قابل پیشبینیتری در مقایسه با صنایع دیگر دارند که به نظر میرسد بانکیها از جمله این صنایع باشند و بیش از پیش مورد اقبال سرمایهگذاران قرار گیرند.
با این تفاسیر، تمامی تحلیلهای ارائه شده براساس شرایط و اوضاع امروز سیاسی و اقتصادی کشوراست و اگر این شرایط تغییر کند و برجام محقق شود، احتمالا شاهد تغییرات بنیادی در صنایع مختلف خواهیم بود، اما اکنون نمیتوان این المانها را برای پیشبینی در نیمه دوم سال مدنظر قرار داد.
- یوسفهاشمی - کارشناس ارشد بازار سرمایه
- منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۴۵۸