به گزارش صدای بورس زمستان سال ۱۳۹۷ را میتوان آغاز روند صعودی بورس دانست، جاییکه شاخص کل در محدوده ۱۵۶ هزار واحدی قرار داشت. هر چند که با توجه به افزایش نرخ ارز و شرایط تورمی آن روزهای اقتصاد ایران، بخشی از صعود بورس منطقی بود اما افزایش حدود ۱۳ برابری شاخص کل تا مرداد ماه ۱۳۹۹ با هیچ منطقی سازگار نبود. افزایش عجیبی که به شکل گیری یکی از شدیدترین حبابهای قیمتی بازار انجامید و سقوط تلخی را به همراه داشت.
از ۲۰ مراد هم شدیدترین ریزش بورس آغاز شد و شاخص کل از ۲۰ مرداد تا ۲۰ آبان در مدت سه ماه افت بیش از ۴۲ درصدی را ثبت کرد. هر چند که این روند نزولی عملاً تا خرداد ماه سال گذشته هم ادامه داشت و شاخص کل تا محدوده یک میلیون و صد هزار واحدی پایین آمد اما این سه ماه را هیچ یک از اهالی بازار سرمایه از یاد نخواهند برد. نکته تلخ ماجرا این است که بر خلاف شاخص کل که افت حدود ۵۰ درصدی را از اوج مرداد ماه ۱۳۹۹ تجربه کرد، بسیاری از نمادها بیش از ۸۰ درصد ارزش خود را از دست دادند؛ نمادهای کوچکی که در زمان فراگیری بورس چنان حبابی در آنها شکل گرفت که در ریزش بورس تا ماهها صف فروش شدند و هیچ خریداری نداشتند.
قفل شدن بسیاری از نمادها در صف خرید و بازده های روزانه ۵ درصدی نتیجه چنین هجومی به بورس بود. به طور مشخص از ابتدای سال ۱۳۹۹ هر فردی که به بورس میآمد، رویای سود روزانه ۵ درصدی و میلیونر شدن را داشت؛ رویایی که نه تنها به واقعیت تبدیل نشد بلکه همان سرمایه اندک مردمان عادی در سقوط تابستان ۱۳۹۹ از بین رفت.
حالا پس از گذشته بیش از دو سال از روز تلخ بازار سرمایه، برخی اخبار حاکی از این است که فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد دولت دوازدهم و شاید اصلی ترین متهم حباب بورس سال ۱۳۹۹ و نابودی سرمایه بسیاری از مردمی که پیش از آن حتی خبر نداشتند که بازاری به نام بورس وجود دارد، محکومیت یک ساله گرفته است.