تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۰

تصویب اصلاحات اساسنامه صندوق‌های دارایکم و پالایش به هیأت دولت این دو صندوق به NAV خود نزدیک می‌شوند. در نتیجه این خبر دو صندوق دارایکم و پالایش مورد استقبال سرمایه‌گذاران قرار گرفته اند.

به گززارش صدای بورس با توجه به بدبینی‌ها به برجام و جلسه شورای حکام، انتظار حصول توافق در این روزها وجود ندارد و احتمالاً باید تا آبان ماه یعنی موعد انتخابات کنگره آمریکا منتظر تعیین و تکلیف برجام باشیم. باتوجه به نزولی بودن شاخص و شکستن حمایت یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد خود انتظار می‌رود بازار سهام در محدوده حمایتی یک میلیون و ۳۶۰ تا یک میلیون و ۳۸۰ هزار واحدی با تخلیه فشار فروش همراه شود. با نزدیک شدن به انتهای شهریور ماه و موعد تسویه اعتبارات کارگزاری‌ها و شناسایی سود در سرمایه‌گذاری‌ها فشار فروش رو به اتمام است.

بازار به تعطیلات رفت
در هفته گذشته حجم معاملات با توجه به نزدیک شدن به تعطیلات اربعین پایین بود. P/E بازار به کمتر از ۶ رسیده با این حال روند نزولی همچنان ادامه دارد. همچنان نگرانی‌ها از قیمت‌های جهانی است در حالی که دلار در مقابل یورو به اوج ۲۰ ساله، در مقابل ین به اوج ۲۵ ساله و در مقابل پوند به اوج ۳۳ ساله خودش رسیده است و ذخایر ارزی به دلار رشد ۲۰ درصدی داشته‌اند همچنان ارز مورد تقاضای جهانی است و این تقویت دلار می‌تواند به تداوم نزول کامودیتی‌ها منجر شود. دراخبار سیاسی عملا مذاکرات برجام متوقف شده تا تکلیف انتخابات در ایالات متحده مشخص شود به‌نظر می‌رسد دو تا سه ماه آتی خبری از برجام بر بازار نباشد. این موضوع می‌تواند اقبال گروه برجامی را کاهش دهد، موضوعی که در هفته‌های اخیر در نمادهای حمل و نقلی و خودرویی دیده می‌شد.

ETF های دولتی در مسیر بهبود
مهمترین رویداد هفته و موضوعی که بیش از یک‌سال پیگیری از طرف سازمان بورس و خواسته سرمایه‌گذاران بوده است حل مشکل بازارگردانی در ETF های دولتی است. پالایش و دارایکم که بین ۶۵ تا ۷۵ درصد ناو معامله می‌شوند اما ETF های مشابه محدوده بین ۹۵ تا ۱۰۰ درصد ناو معامله می‌شوند. انتظار می‌رود با تصویب هیأت دولت و تعیین بازارگردان این شرکت‌ها بتوانند به ناو ۹۵ درصد برسند، این موضوع می‌تواند بازده مناسب برای این نمادها همراه داشته باشد.
سازمان شاهد تغییراتی در سطح معاونت و اعضای هیأت مدیره بود، پس از تغییراتی در سطح مدیران میانی و انتشار شایعاتی در خصوص تغییرات در هیأت مدیره این موضوع به وقوع پیوست و خدابخش از سازمان رفت و عیوضلو که پیشتر سوابقی در تأمین سرمایه‌ها و رتبه‌بندی داشته به عنوان معاون جدید سازمان معرفی شد. همزمان با این اتفاق شاخص به یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد آمد و یک مرز روانی را شکاند و انتظارات برای کاهش بیشتر شاخص ایجاد و فشار فروش تشدید شد همچنین از لحاظ تکنیکالیستی هم سیگنال فروش داده شد، همزمان با این موضوع چند ده نفر از سهامداران در مقابل ساختمان بورس تجمع کردند.

بیشتر بخوانید:گزارش‌های مرداد آش دهن‌سوزی نبود

پترول پس از مجمع پرتنش با صف فروش بازگشایی شد و سه پتروشیمی کازرو، ممسنی و دهدشت پس از مثبت قابل توجه در روز بازگشایی، در روزهای بعد روند منفی و صف فروش داشته هرچند که در اواخر هفته صف فروش آنها جمع شد.
برق در اروپا آنچنان گران شده که معادل نفت ۴۰۰ دلاری است به‌نظر می‌رسد قیمت‌های آلومینیوم و روی بتواند بالای ۲ و ۳ هزار دلار در میان مدت به خود ببیند. قیمت‌ محصولات پتروشیمی در هفته‌ای که گذشت روند نزولی در بازار جهانی داشت البته اوره به دلیل نگرانی‌ها برای تأمین غذا و غلات در بازارهای جهانی صعودی بود و در عین حال متانول که یکی از پایین‌ترین قیمت انرژی نسبت به ارزش خود را داشته در این هفته با رشد اندکی روبه‌رو شد. طلا در محدوده ۱۷۰۰ تا ۱۷۵۰ دلار نوسان کرد و فعلا منتظر تعیین و تکلیف نرخ بهره ایالات متحده هستیم. عرضه خودرو در بورس کالا در هفته‌ای که گذشت با وجود قیمت تمام شده ۳ تا ۴ درصد پایین‌تر خریدار نداشت و کمتر از ۲۰ درصد خودروها مورد دادوستد قرار گرفت. این موضوع نشان دهنده شفافیت بورس کالا و کارایی بالای آن در عرضه خودرو و کاربردی بودن این ابزار در جهت تبادل و شفافیت عرضه و تقاضاست.

نرخ بهره همچنان می‌تازد
در اولین روز هفته با اخبار مبهم و منفی مذاکرات و تعلیق آن تا چند ماه آینده و همینطور بدبینی اروپایی‌ها در مورد آن، خودرویی‌ها، بانکی‌ها و صنایع حمل و نقل که از صنایع برجامی بودند پرعرضه معامله شدند. از خبرهای مهم این روز افزایش ۰.۰۶ درصدی نرخ بهره و رسیدن به عدد ۲۰.۸ بود که در اثر این سیاست بانک مرکزی بازار سرمایه واکنش نشان داد و قرمز پوش شد. شاخص کل با ریزش ۱۵ هزار واحدی حمایت ۱۴۰۰ خود را از دست داد و به عدد یک میلیون و ۳۹۷ هزار واحد رسید. گروه‌های کوچک زرعی و قندی و برخی تک سهم‌ها مورد توجه سرمایه‌گذاران
قرار گرفتند. از اتفاقات دیگر رای هیأت تجدید نظر شورای رقابت در خصوص شکایت پتروشیمی زاگرس، امیرکبیر، آریا، پردیس و جم بابت نرخ‌های‌ جدید یوتیلیتی به نفع بفجر و مبین صادر و درنهایت باعث افزایش نرخ یوتیلیتی‌ها شد که این موضوع باعث فشار عرضه‌ها در پتروشیمی‌ها می‌شود. در نهایت ارزش معاملات خرد ۲۵۰۰ میلیارد تومان و خروج نقدینگی حقیقی ۳۸۰ میلیارد تومان ثبت شد.

دلار روی خط صعود
در دومین روز هفته شاخص کل با کاهشی جزیی به رقم یک میلیون و ۳۹۰ هزار واحدی رسید. شاهد ورود نقدینگی حقیقی به صندوق‌ها، گروه کوچک زراعت بودیم و گروه‌های شیمیایی، بانکی، فلزات اساسی، چند رشته‌ای صنعتی، بیمه و فرآورده‌های نفتی بیشترین خروج نقدینگی حقیقی‌ها را رقم زدند. نرخ دلار بازار آزاد مرز ۳۰ هزار تومان را گذرانده است که از دلایل آن وضعیت بد برجام، نشست شورای حکام و یا تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران باشد. ارزش معاملات خرد نیز در همان محدوده ۲۵۰۰ میلیارد تومان ماند و شاهد خروج نقدینگی حقیقی ۲۵۰ میلیارد تومانی از بازار بودیم.

روز صندوق‌ها
در سومین روز هفته بازار با توجه به از دست دادن حمایت خود دوباره با نزول همراه بود و با افت ۱۷۰۰ واحدی به سطح یک میلیون و ۳۸۸ هزار واحد رسید. باتوجه به رسیدن بسیاری از نمادها به کف‌های حمایتی خود از شتاب عرضه‌ها کاسته شده بود ولی بی رمقی و ارزش معاملات پایین بازار را در رکود برده است. در بازار حقوقی‌ها با توجه به ابهامات و ریسک‌های موجود تمایلی به خرید ندارند و تنها در تک سهم‌ها و برخی نمادهای کوچک شاهد اقبال سرمایه‌گذاران بودیم.
از اخبار مهم این روز تصویب اصلاحات اساسنامه صندوق‌های دارایکم و پالایش به هیأت دولت بود که در این اقدام این دو صندوق به NAV خود نزدیک می‌شوند. در نتیجه این خبر دو صندوق دارایکم و پالایش مورد استقبال سرمایه‌گذاران قرار گرفتند. در این اصلاحات مدیریت این صندوق‌ها از غیر فعال به فعال تبدیل شود و واحدهای ممتاز این صندوق‌ها به مزایده می‌رود و از طرفی دیگر انتخاب بازارگردان برای این صندوق‌هاست.

رشد بی‌رمق
در روز سه شنبه شاخص کل پس از چند روز اصلاح، افزایش جزیی داشت و به رقم یک میلیون و ۳۹۳ هزار واحدی رسید. تنها دلیل برای رشد بازار تنها قرار گرفتن نمادها بر کف‌های تکنیکالی بود. رنج مثبت خودرو و به تبع آن بقیه خودرویی‌ها بدون خبر و اتفاق جدید باعث شد که کلیت بازار و شاخص هم وزن شرایط بهتری را ثبت کنند. گروه‌های فلزات اساسی، خودروسازان و صندوق‌های طلا، به ترتیب بیشترین ورود نقدینگی حقیقی‌ها را داشتند.
یکی از خبرهای مهم این روز از سوی سخنگوی صنعت برق مبنی بر انتقال مشتریان با مصرف بالای یک مگاوات به بورس انرژی انتقال پیدا می‌کند که به معنای قیمت‌گذاری از طریق بورس انرژی است. مهمترین مشکلی که این صنعت با آن مواجه است بحث قیمت‌گذاری دستوری است.
از اتفاقات دیگر این روز ابلاغیه سازمان بورس در خصوص اصلاح ماده ۵۸ اساسنامه هلدینگ‌ها، حداکثر ۲۰ درصد سود حاصل از فروش سهام پرتفوی آنها قابلیت توزیع دارد و بقیه باید به حساب اندوخته منتقل و افزایش سرمایه دهند که در نهایت هلدینگ‌ها با توجه به اینکه نمی‌توانند برای هزینه‌های خود سهام بفروشند دچار چالش می‌شوند.

پایان نزولی
در آخرین روز هفته شاخص کل با کاهش ۴۰۰۰ هزار واحدی به سطح یک میلیون و ۳۸۹ هزار واحد بازگشت. باتوجه به روند معاملات روز گذشته بازار با مثبت کار خود را آغاز کرد اما این روند را نتوانست حفظ کند و شاخص کل و هم وزن با منفی به کار خود پایان دادند. گروه‌های فراکابی و زغالسنگ مورد توجه قرار گرفتند. از اتفاق‌های مهم این روز جلسه شورای حکام بود که بدون هیچ قطعنامه‌ای به پایان رسید و آژانس خواستار همکاری بیشتر ایران مربوط به سه سایت آلوده مشکوک به اورانیوم شد، این خبر می‌تواند واکنش منفی در نرخ دلار آزاد داشته باشد. یگر خبرهای مهم این روز عرضه اولین املاک شهرداری تهران در بورس کالا بود.

  • ندا کریمی- کارشناس بازار سرمایه
  • منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره 460