به گزارش صدای بورس این روزها با وجود ارزندگی سهام همچنان ترس و کمبود نقدینگی در بازار دیده میشود. در این میان بازار توان کاهش بیشتر را ندارد و شرایط به گونهای است که با تلنگری کوچک، بازار میتواند به مسیر صعودی بازگردد. با کاهش التهابات سیاسی و ریسکهای داخلی و خارجی، انتظار بهبود روند معاملات میرود.
انتشار گزارشهای فصلی میتواند باعث تحرک مثبت در بازار شود از طرفی لایحه بودجه که در آذر ماه ارائه میشود و قیمت خوراک پتروشیمیها و سوخت صنایع که در بودجه تعیین میشود، میتواند از جمله ریسکهای فعلی بازار باشد. انتشار گزارشهای ۶ ماهه و شایعات در خصوص سودهای تعدیل شده پالایشگاهها شنیده میشود.
در بازارهای جهانی، سرب بالای ۲۰۰۰ دلار تثبیت شد و روی به محدوده ۲۹۰۰ رسید و مس در ۷۵۰۰ دلار با ثبات ماند و آلومینیوم حدود ۲۲۰۰ دلار معامله میشود. در حالی که فعالان بازار در نمایشگاه کیش هستند، گزارشهای ماهانه در کدال در حال انتشار است.
در گروه پالایشی، شبریز اولین گزارش را منتشر کرد که در تابستان نصف بهار سود ساخت و به حدود ۱۸۰ تومان سود به ازای هر سهم رسید. در اورهایها، خراسان گزارش خوبی منتشر کرد و سود تابستان این نماد ۱.۵ برابر بهار سهم بوده است.
در صورت تداوم خطی سودآوری، این شرکت پی به ای ۳.۵ است. در گروه غذایی، غمینو در سود تابستان با رشد نسبت به بهار روبهرو شد اما حاشیه سود شرکت نیز کاهش داشته است. عملکرد سیمانیها بهتر از سال قبل بوده و سهگمت به عنوان نمونه در تابستان ۱.۵ برابر بهار سود محقق ساخته است. بانک سرمایه در شش ماه ۴ هزار میلیارد تومان زیان ساخته و زیان انباشته این بانک از ۴۴۰ هزار میلیارد ریال فراتر رفته است. وپاسار اما به سود ۵۵۵ ریال در شش ماه رسیده است و عملکرد تابستان بیش از ۳۰ درصد بهتر از بهار بوده است. کطبس در تابستان با کاهش سود ۲۰ درصدی نسبت به بهار روبهرو شد و ۸۵۸ ریال به ازای هر سهم محقق ساخت که رشد اندکی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است. عرضه اولیه فسوژ برای صندوقها در روز شنبه صورت میگیرد و بیمه عمر هامرز در روز چهارشنبه با اقبال بازار پذیرهنویسی شد و بازار در انتظار پذیرهنویسی تأمین سرمایه کیمیاست.
بازار با تعادلی منفی
در اولین روز کاری هفته بازار با یک تعادل منفی همراه بود. شاخص کل با کاهش جزیی به رقم یک میلیون و ۳۱۷ هزار واحدی رسید. نمادهای کوچک بازار نیز با عرضه همراه بودند و شاخص هموزن نیز مانند شاخص کل با افت همراه شد.
از اتفاقات مهم بازار در این روز خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت بود که به دلیل افزایش نرخ بهره بانکی و کاهش بازدهی این صندوقها شکل گرفت. در گروه متانول سازان به دلیل اتفاقاتی که قرار است در حوزه تعدیل نرخ گاز در بودجه انجام شود، این گروه بهخصوص شفن و زاگرس با تقاضا همراه شد. انتظار گزارشهای خوب ۶ ماهه پالایشیها باعث اقبال سرمایهگذاران به این صنعت شد.
بازار تحت تأثیر ریسکهای داخلی و خارجی بسیار کمرمق معامله شد. از اخبار مهم دیگر بازار واردات خودرو بود که با توجه به شنیدهها از مشکل تأمین ارز، امکان این امر وجود ندارد و در نتیجه اخبار منفی برای گروه خودرویی محسوب میشود. نرخ سود بین بانکی به نسبت به هفته گذشته به ۲۰.۸۹ درصد افزایش پیدا کرد که میتواند باعث سلطه جو منفی بر بازار شود. در نهایت ارزش معاملات مانند چند وقت اخیر در همان محدوده ۱۸۰۰ میلیارد تومان قرار گرفت و حدود ۲۵۰ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی ثبت شد.
عرضهها شدت گرفت
در روز یکشنبه نیز انتظار بازار منفی وجود داشت و با توجه به مسائل و اتفاقات سیاسی داخلی، عرضهها با شدت بیشتری همراه بود. تقریبا بیشتر صنایع و گروهها با فشار عرضه همراه بودند که در این میان تک سهمها و برخی از نمادهای گروه غذایی مورد توجه قرار گرفتند. در بازار با وجود ارزندگی سهام و جاماندگی به نسبت تورم و سایر بازارهای موازی، همچنان خریدار قوی وجود نداشت و نوعی ترس و بیاعتمادی در بازار موج میزد. در بازار آزاد دلار مسیر صعودی پیش گرفت و در محدودههای ۳۳ هزار تومان معامله شد. نسبت خروج پول به ارزش معاملات نیز رشد محسوسی داشت، ارزش معاملات خرد در همان مقادیر حداقلی خود در محدوده ۱۹۰۰ میلیارد تومان باقی ماند ولی شیب خروج نقدینگی به روز قبل بیشتر شد و به ۴۰۰ میلیارد تومان رسید. در نهایت شاخص کل با کاهشی حدود نیم درصدی به رقم یک میلیون و ۳۱۱ هزار واحد رسید که فولاد و خودرو بیشترین تأثیر منفی بر شاخص داشتند.
تک سهمها با تقاضا مواجه شدند
در روز دوشنبه تحرکات مثبتی در گروه پالایشی، خودرویی و غذایی رخ داد. باتوجه به منفیهای روز قبل، بازار با فشار عرضه آغاز شد که در ادامه به تعادل رسید و تا انتهای بازار نوسانات عرضه و تقاضا در بازار مشاهده میشد. تک سهمها و کوچکترهایی نظیر قطعهسازان، غذاییها و زراعتیها نیز با تقاضای مناسبی همراه شدند. شاخص کل با تعادل بست و با اندکی ریزش در همان سطح یک میلیون و سیصد و یازده هزار واحدی خود را حفظ کرد. شپنا و فارس بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص داشتند که جلوی ریزش شاخص را گرفتند. ارزش معاملات نیز در همان محدوده خود ثابت بود ولی شیب خروج نقدینگی کاهش یافت و حدود ۱۸۰ میلیارد تومان ثبت شد.
پذیرهنویسی اولین صندوق املاک و مستغلات
روز سهشنبه شروعی به نسبت مثبت و پرتقاضا داشت اما در ادامه در کلیت بازار با عرضه همراه شد. در نهایت شاخص کل با رشد ۱۵۰۰ واحدی به سطح یک میلیون و ۳۱۲ هزار واحدی رسید. در بین گروههای بازار نیز تنها گروه بانکی ورود پول داشتند و آن هم به دلیل ورود پول به نماد وپست بود. در گروه پالایشی روند مثبت معاملات ادامه داشت. از اتفاقات مهم این روز پذیرهنویسی اولین صندوق املاک و مستغلات با نماد ارزش مسکن بود که در دقایق ابتدایی با استقبال همراه شد و حدود ۳۰ میلیون واحد سرمایهگذاری این صندوق به فروش رفت. در نهایت ارزش معاملات خرد با افت همراه بود و در محدوده ۱۷۰۰ میلیارد تومان ثبت شد که در پایان بازار حدود ۳۶۴ نماد مثبت و ۳۳۳ نماد در منفی معامله شدند.
در آخرین روز هفته بزرگترهای بازار که در دقایق ابتدایی با تقاضای جزیی همراه بود با عرضه همراه شد که در نتیجه شاخص کل با کاهش ۲۳۰۰ واحدی در سطح یک میلیون و ۳۱۰ هزار واحد به کار خود پایان داد اما شاخص هموزن با توجه به مثبت بودن تک سهم و کوچکترهای بازار مثبت بسته شد. با بازگشایی حکشتی و رنجهای مثبت این نماد با صف خرید همراه شد. شنیدهها از گزارش تلفیقی مورد توجه حکایت میکند. در نهایت ارزش معاملات رکورد کمترین ارزش معاملات خرد در ماههای اخیر را شکست و در رقم ۱۵۰۰ میلیارد تومان ثبت شد.
- ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
- منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۴۶۵