به گزارش صدای بورس بازار هفته گذشته شاهد بزرگترین معامله بلوکی تاریخ بود و بلوک هلدینگ خلیج فارس ۳ برابر قیمت خود معامله شد. مالکیت خریدار یعنی صندوق نفت به ۴۴ درصد رسید و به نظر میرسد که کنترل «فارس» را به دست گرفته باشد، با این حال تا رسیدن به بیش از ۵۰ درصد احتمالا نیازمند خرید خرد در بازار است.
مصوبه ۱۰ بندی در اوایل هفته منتشر شد و به نظر میرسد اثرگذاری مناسبی داشت. از سوی دیگر تزریق منابع از سمت صندوق توسعه قانون بودجه و صندوق توسعه به بازار در کنار اخباری مبنی بر خرید مستقیم صندوق توسعه ملی در بررسی سبب رشد کل بازار شد. همزمان دلار آزاد و سکه سقف تاریخی خود را شکستند. موضوعی که با یک وقفه میتواند سبب رشد بازار شود.
رئیس صندوق تثبیت نیز تغییر کرد. در حالی که امیر مهدی صبائی از صندوق تثبیت به سمت مدیریت در سازمان بورس رفته بود، حالا مشاور سابق رئیس سازمان بورس و رئیس یکی از ادارههای بورس، جایگزین وی در سمت مدیرعامل صندوق تثبیت شده است.
شستا با وجود روند منفی بازار، مثبت بازگشایی شد. در بازار پول و بازار بدهی، نرخها در حال رشد روزافزون است، تا حدی که برخی اوراق گام به نزدیک ۳۰ درصد رسیدهاند. در بازار دارو، پس از عدم تعدیل مناسب قیمت دارو، شاهد کمبود برخی از اقلام از جمله آنتی بیوتیکها بودیم. در عین حال افزایش نرخ به شرکتهای دارویی تسری و رئیس سازمان غذا و دارو تغییر کرده است.
در رویدادی جالب، ومهان برنده بلوک تامین سرمایه سپهر شد تا این تامین سرمایه از کنترل بانک صادرات خارج و در اختیار صندوق نفت قرار گیرد. گزارشهای ماهانه جالب توجه بوده است.
قیمت محصولات فولادی همچنان در مدار نزول است و به نظر میرسد که رکود اقتصادی در چین شدیدا بر بازار فولاد اثر گذاشته است. همچنین قیمت سنگ آهن در چین به زیر ۹۰ دلار رسیده که انتظار برای تداوم کاهش قیمت فولاد را نشان میدهد. اوضاع در سنگ آهنیها بدتر است و کاهش نرخها بیش از فولادیها بوده است.
در گروه سیمانی، روند صعودی قیمت متوقف و در بعضی مناطق کاهش نرخ در مهر ماه نسبت به ماههای قبل داشتهایم. در گروه کاشی، عمده نمادها از جمله کلوند، کساوه، کحافظ و کپارس با رشد قیمت فروش نسبت به ماه قبل روبهرو شدهاند.
در تولیدکنندههای شیشه نیز نرخها صعودی است. نرخ متانول هنوز تعریفی ندارد ولی اوره صادراتی به راحتی بالای ۵۳۰ دلار بر تن است. قیمت پلی اتیلن و پی وی سی همچنان کاهش مییابد. پی وی سی در زیر هزار دلار تثبیت شده و برخی گریدهای پلی اتیلن به ۸۰۰ دلار رسیدهاند. لاستیکیها رشد اندکی در نرخ را تجربه کردهاند، البته واگرایی در نرخها شدید شده است، وپاسا ۱۵ تا ۲۰ درصد گرانتر از بقیه میفروشد. تمرکز وپاسا بر لاستیکهای موتورسیکلت است. تراز بانکها هم در حال بهتر شدن است. وبملت تراز مثبت ۲۰ همت و وتجارت تراز مثبت ۶ همت دارد که ۱.۵ تا ۲ برابر مدت مشابه سال گذشته است و در بانک صادرات تراز مثبت ۴ همت و ۴ برابر سال قبل است. بانک دی و بانک پارسیان همچنان تراز منفی دارند.
خروج نقدینگی
در اولین روز معاملاتی هفته، انتشار خبرهایی از بستههای حمایتی دولت از بورس و حمایت صندوق توسعه سبب شد برای ساعاتی سهمهای شاخصساز مثبت شود و در نتیجه شاخص کل با رشد ۳۵۰۰ واحدی توانست به سطح یک میلیون و ۲۴۴ هزار واحد برسد در مقابل شاخص هم وزن که عملکرد سهمهای کوچک را نشان میدهد با افت همراه بود و به سطح ۳۵۸ هزار واحد بازگشت. شدت عرضهها در نیمههای بازار شدت گرفت و در آخر نیز خروج سنگین ۷۵۰ میلیارد تومانی نقدینگی حقیقی از بازار را شاهد بودیم. بازار واکنش خاصی به مصوبه اخیر سازمان بورس نداشت که البته شاید به تدریج اثرات مثبت مصوبات حمایتی مشخص شود. اساس بند یک بسته حمایت فوری بازار سرمایه سازمان بورس پرتفوی افراد حقیقی از طریق انتشار عمومی اوراق تبعی و خرید توسط سرمایهگذاران بیمه میشود. از اتفاقات معاملات این روز ابطال فروش حقوقیهایی بود که به صندوق توسعه و صندوق تثبیت سهم فروختند.
ادامه فشار فروش
در دومین روز کاری همانند روز گذشته شاخص کل افزایشی بود اما شاخص هم وزن روندی کاهشی و منفی داشت. خرید حقوقیها ادامه داشت و علاوه بر سهام شاخصساز و بزرگ، سهامهای کوچک نیز توسط صندوقهای حمایتی حمایت شد اما همچنان فشار فروش و قدرت فروشندگان در بازار را شاهد بودیم. در نهایت شاخص کل با افزایشی حدود یک درصدی به رقم یک میلیون و ۲۵۴ هزار واحدی رسید. خروج نقدینگی حقیقی ۵۰۰ میلیارد تومان ثبت شد.
از اخبار مهم دیگر این روز بلوک فارس بود که حدود ۳ برابر قیمت تابلو و بین دو مجموعه شتران اهداف رقابت شکل گرفت. شرایط این واگذاری ۳۰ درصد نقد و مابقی اقساط بود. این بلوک تعیین کننده کنترل مدیریت هلدینگ خلیج فارس بین سهام عدالت و وزارت نفت بود. از خبرهای مهم دیگر این روز جلسهای برای تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها بود که کمیسیون اقتصادی مجلس عدد ۳۵۰۰ تومان تا ۴۰۰۰ هزار تومان را پیشنهاد داده است.
روز بزرگ «فارس»
در روز دوشنبه سومین روز حمایت از بورس نیز با سبز پوشی شاخصها همراه بود. شاخص کل با توجه به جو موجود با رشد ۱۵ هزار واحدی به رقم یک میلیون و ۲۶۹ هزار واحد رسید. شدت شیب خروج نقدینگی حقیقی به شدت کاهش یافت و رقم ۱۰۰ میلیارد تومان را ثبت کرد. انتشار اخباری از خرید صندوق توسعه از نمادهای بزرگ و کوچک بازار سبب شد که بازار از بحران خارج شود. گروههای دارویی و شیمیایی بیشترین ورود پول را داشتند. از سهمهای تاثیرگذار بر شاخص کل که نسبت به سایرین بیشترین نقش را داشتند، میتوان به فارس و شستا اشاره کرد که چیزی در حدود ۵۰۰۰ واحد در جهت مثبتسازی شاخص موثر بودند. رنجهای مثبت در بازار و تزریق پول سبب شد که سرمایهگذاران به بازار امیدوار شوند. بلوک ۱۳ درصدی فارس توسط مجموعه اهداف وابسته به صندوق نفت خریداری شد.
ورود صندوق توسعه ملی
در روز سهشنبه رشد بازار ادامهدار بود اغلب نمادهای بزرگ و کوچک بازار یعنی شاخص کل و هموزن مثبت شدند. صندوق طلا با ورود نقدینگی همراه بود که رشد قیمت طلا و ارز را میتوان از علل آن دانست. از اخبار مهم این روز استیضاح وزارت صمت بود که نهایتاً این استیضاح رای نیاورد. از اتفاقات مهم دیگر این روز خرید سهام توسط صندوق توسعه ملی با کد معاملاتی خود بود که تاثیر بسزایی بر کلیت بازار داشت. شاخص کل بیش از ۱۰ هزار واحد رشد داشت که در یک میلیون و ۲۸۰ هزار واحد بسته شد. همچنان ارزش معاملات خرد بازار سهام در محدوده ۲۶۰۰ میلیارد تومان قرار دارد که نشانی از کمبود نقدینگی در بازار است. عدهای از سرمایهگذاران منتظر تثبیت این روند صعودی هستند که با توجه به ریسکهای موجود از جمله کسری بودجه دولت و نرخهای کامودیتی و افزایش نرخ بهره ریسک سرمایه گذاری افزایش یافته است.
رکوردزنی دلار
در آخرین روز کاری هفته با افزایش قیمت دلار و شکستن سقف تاریخی خود و رسیدن به قیمت ۳۴ هزار تومان، بازار با تقاضا مواجه شد و شاخص کل با رشد ۳۰۰۰ واحدی به سطح یک میلیون و ۲۸۳ هزار واحد رسید. از اخبار مهم این روز تصویب واریز سود سهام عدالت شرکتهای بورسی برای سهامداران تا پایان آذرماه بود. ارزش معاملات خرد حدود ۲۳۰۰ میلیارد تومان بود.
گروههای حمل و نقل، کاشی و سرامیک و هتل و رستوران از جمله گروههایی بودند که ورود نقدینگی حقیقی را ثبت کردند. در نتیجه بازار با رشد قوی دلار و حمایتهای صندوق تثبیت و توسعه و برخی حقوقیها در وضعیت مناسبی قرار گرفت اما همچنان جریان پول قوی در بازار وجود ندارد و ارزش معاملات در رقمهای پایین است که میتوان با توجه به افزایش نرخ ارز امید به روند مثبت معاملات داشت.
- ندا کریمی
- منبع: هفته نامه اطلاعات بورس شماره ۴۶۷