سایت تحلیلی whitecase در گزارشی به بررسی مهمترین ریسک‌های سال ۲۰۲۳ در بازار فلزات پایه پرداخته و آنها را با سال گذشته مقایسه کرده است.

بر اساس این گزارش عامل فشار تورم هزینه‌ای که در سال ۲۰۲۲ تاثیری ۴ درصدی روی بازار فلزات پایه بر جای گذاشته در سال جاری با ضریبی ۱۸ درصدی اثرگذار است. این در حالی است که در سال جاری ریسک‌های ژئوپلیتیکی در جهان افزایش می‌یابند و این ریسک‌ها می‌تواند بسیاری از مناطق را از جمله خاورمیانه و شرق اروپا و روسیه را درگیر کنند.
این گزارش سهم ریسک‌های مذکور را در سال جاری ۱۶ درصد برآورد کرده و این در حالی است که در محاسبات سال قبل این رقم ۶ درصد بوده است. علاوه بر این موارد رشد ریسک‌های انرژی از ۵ درصد به ۱۰ درصد در سال جاری نیز حکایت از مشکلاتی دارد که احتمالا پس از رشد قیمت نفت در سال جاری تداوم خواهد یافت. تغییر ساختار استخراج جهانی و زنجیره تامین فلزات پایه شاخص دیگری است که در این گزارش به آن پرداخته شده و بر اساس آن سهم این متغیر از ۱۱ درصد به ۱۰ درصد خواهد رسید.
فشار عرضه فلزات در سال جاری سهم ۷ درصدی را خواهد داشت و این در حالی است که چالش‌های عرضه منابع ملی در حوزه اکتشاف از ۱۸ درصد در سال گذشته به ۷ درصد کاهش خواهد یافت.
علاوه بر موارد فوق رکود اقتصادی در چین که سال ۲۰۲۲ سهمی ۱۱ درصدی را در بازار فلزات پایه داشت با کاهش رکود و رفع محدودیت‌های مربوط به کووید ۱۹ دارای سهمی ۶ درصدی از مجموع ریسک‌های اقتصادی در سال جاری برای بازار فلزات پایه است. در این بین سهم کمبود نیروی کار نیز از ۴ درصد به ۳ درصد کاهش خواهد یافت. بررسی وضعیت بازار فلزات پایه از ابتدای سال جدید تاکنون نشان می‌دهد، قیمت فلزات پایه روند رو به رشدی را در پیش گرفته به طوری که در این مدت قیمت مس به عنوان فلز شاخص در این گروه با ۱۱ درصد رشد روبه‌رو شده و به ۹ هزار و ۳۴۰ دلار در هر تن رسیده است. قیمت آلومینیوم در همین مدت ۸ درصد رشد داشته و به ۲ هزار و ۶۲۰ دلار رسیده است.
رشد قیمت برای روی ۱۳ درصد بوده و این فلز به ۳ هزار و ۴۲۰ دلار رسیده است.

  • شماره ۴۸۰ هفته نامه اطلاعات بورس