عرضه ربع سکه طلای بهار آزادی در بورس کالا در این مرحله به صورت گواهی سپرده ناپیوسته است و فرآیند کشف قیمت جدید در عرضه مربوطه هم به صورت ثبت سفارش دفتری با قیمتهای مختلف است. به این ترتیب عرضه ۴۵۰هزار ربع سکه طلا بهار آزادی از روز سهشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۱ به مدت ۱۰ روز کاری آغاز شد.
بررسی قیمتهای پیشنهادی و قیمت پایانی برای سکه ربع از چهارم بهمن تاکنون نشان میدهد که قیمتهای پیشنهادی در برخی موارد پرت و عجیب است؛ به عنوان مثال در عرضههای روز چهارم بهمن بالاترین قیمت پیشنهادی ۱۴ میلیون تومان بوده که تقریبا دو برابر قیمت واقعی است. در آن روز قیمت پایانی سکه ربع ۷ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان ثبت شده است. در تاریخ بالاترین قیمت برای این سکه ۱۶ میلیون و ۳۶۶ هزار تومان بود و این در حالی است که قیمت پایانی در این روز ۷ میلیون و ۷۳۰ هزار تومان ثبت شده است.
همانطور که در نمودار مشهود است، روند قیمتهای پرت به عنوان بالاترین قیمت پیشنهادی یکی از نکات عجیب عرضه ربع سکه در بورس کالاست. این که چرا بورس نسبت به ابطال پیشنهادهای غیرمعمول و پرت اقدام نکرده، جای انتقاد دارد. کارشناسان معتقدند یکی از دلایل این قیمتها تلاش برای جلوگیری از تعیین قیمت سکه از کانال بورس است. به عبارتی این افراد تلاش کردهاند با ارائه قیمتهای بالاتر مانع از ریزش قیمت میانگین برای سکه شوند چراکه این موضوع میتواند به بازار سیگنال کاهشی شدن قیمت را بدهد. به عبارتی اغلب آن قیمتها از طرف کسانی پیشنهاد میشود که در بازار غیربورسی فعالیت جدی در حوزه سکه و حتی ارز دارند و نگرانند بورس قیمتهای پایینتری را به بازار مخابره کند که نتیجه این امر کاهش رانت این افراد است.
با این حال به نظر میرسد بانک مرکزی و بورس باید در زمینه قیمتهای غیرواقعی تصمیمگیری کنند. به نظر میرسد بورس بیعلاقه نباشد حجم معاملات و یا آفرهای خرید در تابلو افزایش یابد ولی در واقع قیمتهای غیرواقعی نمیتوانند به هیچ عنوان نشاندهنده تقاضای واقعی باشند و برای این منظور احتمالا باید سقف مشخصی برای پیشنهاد قیمت برای ربع سکه ایجاد شود تا به این طریق بتوان قیمتهای واقعیتری را کشف کرد.
- شماره ۴۸۱ هفته نامه اطلاعات بورس