در حال حاضر قیمت اوره در خاورمیانه به ۳۸۰ تا ۳۸۵ دلار فوب رسیده و این در حالی است که هفته قبل بالاتر از ۴۰۰ دلار بود. این در حالی است که برخی تولیدکنندگان اوره که در هفتههای قبل در دوره تعمیر و بازسازی به سر میبردند به زودی به بازار بازمیگردند که از آن جمله میتوان به تولیدکنندگان اندونزیایی اشاره کرد.
تولیدکنندگان چینی نیز در حدود ۳۰۰ هزار تن اوره در بنادر ذخیره کردهاند که برای صادرات و ورود به بازارهای جهانی هفته جاری آزاد خواهند شد. این بدان معناست که میزان اوره بازار در هفتههای پیشرو احتمالا بیش از حد تقاضا خواهد بود که این موضوع سیگنال کاهش قیمت به این کالا میدهد.
در حال حاضر قیمت اوره در همه جای دنیا تقریبا کاهشی است؛ از برزیل گرفته تا آسیای جنوب شرقی و هند و خاورمیانه. هند به زودی به بازار بازمیگردد. از سوی دیگر یارانه کودهای شیمیایی که دولت این کشور از آوریل ۲۰۲۳ تا یک سال بعد اعمال خواهد کرد با کاهش ۲۲ درصدی به ۱.۷۵ تریلیون روپیه رسیده که این موضوع تقاضا برای این محصول را کاهش خواهد داد. با این حال انتظار میرود کشورهایی مانند تایلند و استرالیا که در مجموع ۴.۵ تا ۵ میلیون تن تقاضای جهانی اوره را دارا هستند برای تعادل در بازار اقدام کنند. این کشورها ۱۰ درصد از کل تقاضا برای اوره دنیا را در اختیار دارند. قیمت اوره در نوامبر ۲۰۲۱ رقمی معادل ۹۳۰ دلار بود و اکنون به ۳۸۷ دلار رسیده است؛ کاهش ۶۰ درصدی قیمت در ۱۵ ماه.
کارشناسان میگویند هزینههای تولید اوره در جهان کاهش یافته و به عنوان مثال کاهش قیمت گاز طبیعی و مازاد محصول در بازارهای اروپایی باعث شده تا قیمت این محصول در این منطقه کاهش یابد، به علاوه میزان تقاضای اوره کشاورزی روند کاهشی به خود گرفته و از آنجا که تولید کودهای شیمیایی بخش زیادی از تقاضای اوره را تشکیل میدهد اثر بالایی بر قیمت دارد. این در حالی است که تولیدکنندگان به طور مستمر در تلاشند موجودی انبارهای خود را تقلیل داده و صادرات را افزایش دهند که این مساله نیز روی قیمتهای آتی اوره در بازارهای جهانی اثر گذاشته است.
به عقیده فعالان این صنعت در حال حاضر بازارهای اروپا و آمریکا که زمانی نقش مهمی در تقاضا داشتند، ضعیف عمل کردهاند و همین مساله باعث شده سود تولیدکنندگان در سایر نقاط جهان نیز کاهش یابد؛ هرچند برخی نیز معتقدند فوریه جاری زمان بازگشت بازار اوره است، اما نشانههای قویتر حکایت از تداوم روند کنونی دارد.
در حال حاضر خریداران برزیلی در حالی که سعی در کاهش قیمت دارند، خریدهای سفته بازانه انجام میدهند. قیمتهای گاز حداقل به طور موقت، تقاضا در اروپا را با مشکل مواجه کرده و در همین حال، ایالات متحده با این که از واردات فصلی اوره بسیار عقب مانده، اما تقاضا همچنان ضعیف است، زیرا هنوز چند ماه تا فصل تقاضا باقی مانده است.
همچنین گزارش شده که برخی محمولههای اوره که از ایالات متحده، نیجریه و مالزی به اروپا میآیند، تنها به صورت جزیی فروخته میشوند، زیرا خریداران منتظر کاهش قیمتها در هفتههای آینده هستند و این انتظار برای کاهش قیمتها خود موجب به تعویق افتادن تقاضا شده است و نقش مهمی در کاهش قیمتها دارد.
در ماههای آینده، واردات اوره برای ایالات متحده ضروری خواهد بود. با این حال، با توجه به عرضه فراوان اوره، مصرفکنندگان آمریکایی ممکن است مشکلی نداشته باشند، مگر اینکه بازار رقیب مهمی (مانند اروپا) شروع به رقابت برای خرید بالای این محصول کند.
- شماره ۴۸۲ هفته نامه اطلاعات بورس