به گزارش صدای بورس؛ محمدرضا قنبری، مدیر عامل شرکت کارگزاری باهنر در ابتدای این کنفرانس گفت: همه ما فعالان اقتصادی در بازار سرمایه، اقتصاد و تولید روزانه با مسائل اقتصادی مختلفی روبهرو هستیم و آنها را در دو سطح اقتصاد کلان و خرد تحلیل و ارزیابی میکنیم. همچنین سیاستهای پولی و مالی دولت و سایر سازمانها را رصد کرده و آنها را با نظر کارشناسان و تأثیرپذیری بر اقتصاد میسنجیم بنابراین این موضوع شیرازه اصلی تصمیمات اقتصادی چه در بنگاههای اقتصادی و چه در زمینه شخصی است.
در ادامه نیز سیامک قاسمی، مدیرعامل مؤسسه مطالعاتی اقتصاد بامداد با اشاره به عوامل تأثیرگذار در بازار سرمایه گفت: نگاه ما به بازار سرمایه باید کلان باشد، در حال حاضر این بازار تحت تأثیر عوامل متعدد در سطوح مختلف است بنابراین اگر به آن به صورت دقیق نگاه کنیم ساختارهای مختلف اقتصادی در این زمینه تأثیرگذار است.
وی ادامه داد: بازار سرمایه و بورس بخشی از اقتصاد کشور است و همچنین تحریم و سرمایهگذاری یکی دیگر از عوامل ساختار اقتصادی تأثیر گذار در بازار سرمایه است بنابراین نمیتوان به نرخ رشد اقتصادی، تورم و وضعیت نقدینگی بیتفاوت بود ضمن آنکه این تحریمها باعث شده که سرمایهگذاری در کشور کاهش پیدا کند. از سوی دیگر کشور در بخش انرژی دچار ناترازی بنیادی است.
به گفته مدیرعامل مؤسسه مطالعاتی اقتصاد بامداد، ترس و اقبال عمومی، ریسک سیاسی و دوره سرمایهگذاری، اقتصاد دستوری و قیمتگذاری دستوری، نظام چند نرخی، سیاستهای پولی و بازار جهانی از عمده عوامل مؤثر بر بازار سرمایه ایران است.
قاسمی افزود: نرخ رشد اقتصادی بنیادیترین و اساسیترین مسئله در این زمینه است بنابراین نباید نگاه جزیرهای به بازار سرمایه داشته باشیم.
او تصریح کرد: از سال ۵۷ تاکنون حدود ۵ دوره رکود تورمی سنگینی را تجربه کردیم، رکود تورمی بیماری ساختار اقتصادی ایران بوده است.
مدیرعامل مؤسسه مطالعاتی اقتصاد بامداد تأکید کرد: از سال ۹۷تا ۱۴۰۱ شاهد رکود شدید تورمی هستیم تا جایی که تأثیر آن را در اقتصاد از جمله مسکن، طلا، ارز و بورس میبینیم. یکی از سیگنالهایی که در بازار ایران وجود دارد و اجازه رشد اقتصادی را نمیدهد، ناشی از این شکاف و کاهش قدرت است. از سوی دیگر ناترازی انرژی سبب کاهش سرمایهگذاری در کشور شده است.
قاسمی ادامه داد: اگر از دهه ۷۰ به بعد مورد گریزی داشته باشیم متوجه خواهیم شد که پرثباتترین اقتصاد بین سالهای ۷۲تا۸۶ بوده است و بعد از دهه ۴۰ طلاییترین اقتصاد ایران است.
به گفته وی ایران در دهه ۸۰ تا ۸۶ یک نرخ رشد پایدار ۵ درصدی داشته است و بعد از ۸۷ به بعد این ضربان کار نکرده است؛ بنابراین نباید به رشد اقتصادی و نرخ تورم بی تفاوت بود.
مدیرعامل مؤسسه مطالعاتی اقتصاد بامداد افزود: شاخص مدیران خرید امروز در یکی از کمترین میزان خود قرار دارد و فعالان اقتصادی در اوج شیوع کووید ۱۹ چشماندازشان مثبتتر نسبت به شرایط فعلی بود.
قاسمی تصریح کرد: خط تورم در ایران بسیار خطرناک است و اقتصاد در یک مسیر افزایش تورمی حرکت میکند.
او با اشاره به حجم نقدینگی و پایه پولی از سال ۵۷ تا آبان ۱۴۰۱، توضیح داد: میانگین نرخ رشد سالیانه نقدینگی در ۴۴ سال اخیر حدود ۲۵.۸ درصد است درصورتی که در این مدت زمانی تنها ۲ درصد رشد اقتصادی داشتیم که نشان از تورمی ساختاری دارد.
مدیرعامل مؤسسه مطالعاتی اقتصاد بامداد تصریح کرد: رشد بازار سرمایه در روزهای آتی نه تنها واقعی؛ بلکه صرفا اسمی و به دنبال آزادسازی ارز تورمی خواهد بود.
قاسمی گفت: برای سال ۲۰۲۳ پیشبینیها از نرخ رشد اقتصادی در جهان عمدتا کاهنده است به جز چین که پیشبینی میشود به نسبت سال ۲۰۲۲ نرخ بیشتری داشته باشد.