تاریخ انتشار: ۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۴

در روز ۲۶ بهمن ماه میزان تأمین مالی انجام شده توسط سکوی هم آفرین به ۱۰۵- ۱۰۴ میلیارد تومان رسید.

هدف ما برای سال جاری ۱۰۰ میلیارد تومان تأمین مالی بود که تا پایان سال ۱۴۰۱ به این عدد و حتی بیشتر از آن دست پیدا می‌کنیم، از میزانی که تاکنون تأمین مالی انجام شده ۲۰ میلیارد تومان برای سال گذشته است یعنی در شش ماه دوم سال ۱۴۰۰ که کار را شروع کردیم، ۲۰ میلیارد تومان تأمین مالی انجام داده‌ایم و تا پایان امسال نیز ۱۰۰ میلیارد را انجام می‌دهیم که بر این اساس درمجموع ۱۲۰ میلیارد تومان و حتی بیشتر از آن محقق می‌شود.
حوزه‌ها و زمینه‌هایی که در آنها فعالیت انجام داده‌ایم عبارتند از؛ های تک، صنعتی، تجاری، بازرگانی، خدماتی و دارویی ضمن آنکه تاکنون ۳۱ طرح موفق داشتیم و برنامه ما این است که به ۴۰ طرح برسد و مبلغ هم از ۱۲۰ میلیارد تومان بیشتر شود. همچنین بالغ بر ۱۳۰ دوره به مبلغ حدود ۱۱ میلیارد تومان سود واریز کردیم، سه تا از طرح‌ها با موفقیت به پایان رسیده و سرمایه‌ها نیز بدون مشکل به مردم برگشته است. در این میان ۶ طرح دیگر هم در دست داریم که تا پایان سال تمام و سرمایه‌ها به افراد بازگردانده می‌شود. به دلیل ناشناس بودن فعالیت تأمین مالی جمعی زمانی که سایتمان را راه‌اندازی و حدود یک سال و نیم گذشته برای تأمین مالی جمعی شروع به معرفی طرح‌ها کردیم، دو، سه طرح ما به سختی و آن هم ۳۰ روز بعد از اینکه طرح را منتشر می‌کردیم، کامل می‌شد درصورتی که امروز به نقطه‌ای رسیدیم که کمتر از یک ساعت همه طرح‌های ما تکمیل می‌شود و این نشان می‌دهد عموم افراد جامعه به تدریج با این فضا آشنا شده‌اند.
برای ورود به حوزه جدید برنامه‌هایی در دست اقدام داریم چون مجوزی که از فرابورس دریافت کردیم، عام است و بر این اساس در حوزه‌های متعدد می‌توانیم ورود پیدا کنیم؛ حوزه‌های متنوعی اعم از، صنعت، تجارت و بازرگانی، کشاورزی، خدمات و ... ضمن آنکه پروژه‌های بسیار خوبی هم تا پایان سال در حوزه ساختمانی، دارویی، بازرگانی، های تک و دیجتال داریم که برخی از آنها جدید است و برای اولین بار انجام می‌دهیم. در این مسیر با چالش‌های متعددی مواجه شدیم و همانطور که گفته شد یکی از آنها ناشناخته بودن تأمین مالی جمعی در ایران هم برای سرمایه‌گذاران و هم متقاضیان بود. همچنین مسئله رگولاتوری و قوانین هم بود که به تدریج تکمیل شد، مورد دیگر بحث اکوسیستم این موضوع است که شکل نگرفته بود اما با همتی که انجام شد، هر روز در حال تکامل است ضمن آنکه مسئله تورم و نرخ‌هایی که در حال حاضر بانک مرکزی اعلام کرده یکی دیگر از چالش‌های ما در این فضا بود. همچنین موضوع ضمانت و ریسک پروژه‌های تأمین مالی جمعی هم نکته مهمی است و چالشی که هنوز نتوانستیم آن را رفع کنیم و به‌نظر می‌رسد همه پلتفرم‌ها با این چالش روبه‌رو هستند، بحث بازار ثانویه طرح‌های تأمین مالی جمعی است و انتظار می‌رود فرابورس این موضوع را هم تسهیل کند.
عمده ناشناخته بودن این حوزه به فعالان این بازار برمی‌گردد که بیشتر خود سکوها هستند و به تدریج باید این اطلاعات را با تبلیغاتی که انجام می‌دهند، برندسازی که برای سکوهای خودشان می‌کنند و مسئله آموزش که از طریق رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی برای افراد ایجاد می‌کنند، در اختیار مردم قرار دهند. از طرفی یک سوی ماجرا همان بحث اکوسیستم است که شکل بگیرد و کامل شود و در این بین به وسیله رسانه‌هایی که در بازار سرمایه فعالیت می‌کنند می‌توان به در اختیار قرار دادن این اطلاعات به مردم و کسب‌وکارها کمک کرد. درمورد چشم‌انداز تأمین مالی جمعی هم براساس اطلاعات موجود تاکنون نزدیک به ۵۰۰ میلیارد تومان و بیش‌از ۱۳۰ پروژه تأمین مالی انجام شده است که ۲۵ درصد بازار تأمین مالی جمعی در اختیار هم آفرین و مابقی برای سایر پلتفرم‌هاست، بر این اساس به نظر می‌رسد سال آتی این مبلغ از ۱۰۰۰ میلیارد تومان عبور کند یعنی رقم کلی تأمین مالی جمعی به حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان برسد.

  • نجم‌الدین مدنیان - مدیر تأمین مالی جمعی مشاور سرمایه‌گذاری فاینتک