به گزارش صدای بورس؛ علی گلبازخانی، کارشناس گروه مالی مهرگان(ساتا) توضیح داد: در حال حاضر شرکتهای فعال در صنعت دارویی بازار سرمایه شامل ۴۲۳ شرکت هستند که بهطور کلی شامل سه صنعت تولید مواد اولیه دارویی، تولید محصول دارویی و قسمت توزیع و پخش میشوند.
او افزود: مجموع ارزش بازار این سه قسمت در ۶ اسفند ۱۴۰۱، برابر با ۱۲۹ همت است که بخش تولید محصول دارویی با ۹۷ همت بیشترین سهم را از مجموع این سه گروه داراست. ضمن آنکه ارزش بازار توزیع و پخش ۲۰،۵ درصد و تولید مواد اولیه دارویی ۱۱،۴ درصد است. همچنین ۶ شرکت در قسمت مواد اولیه، ۳۲ شرکت در قسمت تولید محصول و ۴ شرکت در قسمت توزیع و پخش فعال هستند.
گلبازخانی تصریح کرد: در رتبهبندی ارزش بازار شرکتهای دارویی، داروسازی عبیدی با ۱۴ درصد بزرگترین شرکت دارویی محسوب میشود و بعد از آن داروسازی دانا و پخش البرز در رتبههای بعدی قرار میگیرند. بازدهی صنعت دارویی در بازار سرمایه از ابتدای دهه ۹۰ تا بهمن سال جاری، ۱۰،۱۴ درصد بوده و در این مدت زمانی، بازدهی شاخص کل ۶،۳۵۵ درصد بوده است بنابراین این صنعت نه تنها توانسته از شاخص به مراتب جلوتر بوده بلکه به مراتب آن را پوشش هم داده و از صنایع پیشتاز محسوب میشود. همچنین بازدهی صنعت دارویی در بازار سرمایه از ابتدای سال جاری تا پایان بهمن ماه ۵۰ درصد بوده که در این مدت زمانی هم شاخص کل بازدهی ۱۰ درصدی داشته است.
کارشناس گروه مالی مهرگان(ساتا) گفت: درآمد عملیاتی تجمعی صنعت دارو در بخش مواد اولیه در ۹ ماهه سال گذشته ۲.۸ همت بوده و در ۹ ماهه سال جاری به ۴.۵ همت رسیده است. همچنین صنعت تولید محصول در ۹ ماهه ۱۴۰۰، ۱۷.۲ همت بوده و در ۹ ماهه امسال به ۲۶.۲ همت رسیده که نشان از رشد ۵۲ درصدی دارد. صنعت پخش نیز در ۹ ماهه ۱۴۰۱ با رشد ۵۶ درصدی نسبت به ۹ ماهه ۱۴۰۰ مواجه بوده است.
به گفته وی، سود ناخالص تجمعی صنعت دارو در سه بخش مواد اولیه، تولید محصول و پخش در ۹ ماهه ۱۴۰۱ نسبت به ۹ ماهه ۱۴۰۰ به ترتیب ۴۸ درصد، ۴۶ درصد و ۵۴ درصد رشد داشته است. همچنین سود عملیاتی تجمعی این صنعت در ۹ ماهه سال جاری نسبت به ۹ ماهه سال گذشته در بخش مواد اولیه با ۴۹ درصد، بخش تولید محصول با ۴۷ درصد و صنعت پخش با ۴۸ درصد رشد همراه بوده است. سود خالص تجمعی نیز درمجموع در ۹ ماهه ۱۴۰۱ نسبت به ۹ ماهه سال گذشته رشدی ۴۹ درصدی داشته است.
گلبازخانی توضیح داد: همیشه سازمان غذا و دارو حاشیه سود ثابت لحاظ میکند تا این صنعت با زیان مواجه نشود، براین اساس حاشیه سود خالص صنعت پخش در بهار، تابستان و پاییز امسال به ترتیب ۴ درصد، ۵ درصد و ۵ درصد بوده است. صنعت تولید محصول هم در بهار سال جاری ۲۸ درصد، تابستان ۲۶ درصد و پاییز ۳۲ درصد حاشیه سود خالص داشته است، همچنین حاشیه سود صنعت مواد اولیه در بهار امسال ۲۸ درصد، تابستان ۲۹ درصد و پاییز ۲۷ درصد بوده است.
کارشناس گروه مالی مهرگان(ساتا) افزود: باتوجه به اینکه دوره وصول مطالبات در صنعت دارو ۲۵۰ روزه است بنابراین صنعت دارو نیاز دارد تأمین مالی داشته باشد.
او ادامه داد: عدم ممنوعیت واردات مواد اولیه، قیمتگذاری دستوری سازمان غذا و دارو، عدم نوسازی ماشین آلات و تجهیزات، هزینه بالای تحقیق و توسعه، کسری بودجه دولت و متناسب آن افزایش دوره وصول مطالبات، مشکل سرمایه در گردش و افزایش هزینه مالی، تحریمها و افزایش هزینههای نقل و انتقال دولت و وصول مطالبات از مشتریان دولتی ازجمله چالشهای این صنعت است.
به گفته گلبازخانی؛ افزایش سهم بازار در شرکتهای تولید کننده مواد اولیه، تولید محصولات دانش بنیان و استفاده از مزایای دانش بنیان بودن، افزایش جمعیت و افزایش درصد جمعیت سالمند، حمایتهای سازمان غذا و دارو به واسطه استراتژیک بودن، ممنوعیت واردات داروهای مشابه تولید داخل و افزایش ضریب نفوذ اینترنت همراه و قابلیت توسعه فروش اینترنتی از فرصتهای صنعت دارویی است.
در ادامه این نشست منصور نکویی نیا، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری داریی تأمین گفت: نیاز است 15 همت به سیستم دارویی تزریق شود تا بتوان از بحران عبور کرد.
او ادامه داد: اگر طرح دارویار اتفاق افتد میتواند این صنعت را در آینده نزدیک احیا کند همچنین کارت سلامت نیز سیستم تجویز و توزیع منطقی دارو را در آینده نزدیک احیا کند ضمن آنکه دسترسی به دارو هم باید مورد بازیابی قرار گیرد.
نکویی نیا افزود: تأمین منابع مالی یکی از بزرگترین چالشهای صنعت دارو است.
به گفته مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری داریی تأمین هدفگذاری ما این است که از ژنریک سازی فاصله بگیریم و همچنین ورود داروهای سرطانی هم تسریع دهیم. ضمن آنکه زنجیره کامل تحقیق و توسعه و همچنین تولید مواد اولیه را داریم.