مولدسازی دارایی‌ها به لحاظ صنایعی که دارایی قابل توجهی دارند، بیشتر جنبه عملیاتی در حوزه بانک‌ها دارد که از طرفی هم در بازار سرمایه پذیرفته‌شده هستند.

از این بعد به طور خاص و مستقیم صنعت بانکداری در آن اثرگذار است که با فروش دارایی منجر به تزریق نقدینگی می‌شود. صنعت بانکداری هم صنعتی است که هر قدر نقدینگی بیشتری در اختیار داشته باشد، با بهبود کفایت سرمایه امکان تسهیلات‌دهی و کسب درآمد متناظر برای آنها اتفاق می‌افتد و هر قدر بتوانند دارایی عرضه کنند تا کفایت سرمایه بهبود پیدا کند، نقش‌آفرینی بانک‌ها در سیاست کلان اقتصادی و تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی بهتر و اثربخش‌تر می‌شود.

در سطح کلان‌تر اگر بخواهیم موضوع را بررسی کنیم، استلزام فروش دارایی‌ها و مولدسازی دارایی‌ها می‌تواند رونق بازار سرمایه باشد چون بخش زیادی از این دارایی‌ها مربوط به شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس هستند. طبیعتا اگر فضای معاملات بازار سرمایه و بازار ثانویه آن رونق داشته باشد و همچنین حجم معاملات مناسب باشد، می‌تواند کمک کند که به مولدسازی دارایی‌ها بهتر جامه عمل پوشانده شود.
اگر این فضا در بازار سرمایه حاکم باشد و مولدسازی دارایی‌ها بتواند اجرایی شود، به طبع شرکت‌های بورسی زیادی هستند که با فروش دارایی‌های خود از لحاظ سودآوری و بهبود وضعیت نقدینگی اثرپذیر خواهند بود و قادر خواهد بود نقدینگی لازم را در طرح‌های توسعه‌ای خود ببرند. به طور خاص صنعت بانکداری هم اثرپذیری مستقیم از این موضوع خواهد داشت. به لحاظ اینکه بانک‌ها دارایی‌های قابل توجهی دارند و ناترازی هم در بانک‌ها زیاد است، فروش این دارایی‌ها می‌تواند این صنعت را هم متحول کند و نقش‌آفرینی بانک‌ها را در کلان اقتصاد بهبود ببخشد.
همچنین رشد و رونق بازار شرطی لازم است برای اینکه مولدسازی دارایی‌ها بتواند به طور اثربخش اجرا شود و به نظر می‌رسد دولت با توجه به افزایش نرخ ارز سایر بازارهای موازی به این سمت خواهد رفت که از بازار سرمایه حمایت کند. همچنین نرخ خوراک پتروشیمی‌ها یا سایر مواردی که در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ پیش‌بینی خواهد شد که بازار سرمایه فعال، پررونق و پرحجم باشد تا بتواند این مولدسازی اتفاق بیفتد. پس از اینکه مولدسازی اتفاق افتاد، خیلی از شرکت‌های بورسی، هلدینگ‌های سرمایه‌گذاری و صنعت بانکداری از این موضوع منتفع می‌شوند یعنی اثر متقابل بر روی یکدیگر دارند. رونق بازار منجر به مولدسازی بهتر و اجرای درست آن می‌شود؛ اجرایی شدن آن بلافاصله در وضعیت کلان شرکت‌ها به لحاظ اقتصادی و سودآوری اثر دارد که می‌تواند دوباره در بازار سرمایه وضعیت آنها را بهبود دهد.

  • محمد مهدی بحرالعلوم - قائم مقام مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری مدبران اقتصاد
  • شماره ۴۸۵ هفته نامه اطلاعات بورس