بیماری مزمن کلیه در حال افزایش است.

صدای بورس - مهراز حبیبی؛ کلیه های شما مانند مغز و قلب شما نقش مهمی در زنده نگه داشتن شما دارند. این دو عضو به اندازه مشت، که در قسمت پایین کمر شما قرار دارند، نقش بسیار حیاتی در عمل به عنوان فیلتر با حذف مواد زائد و مایعات اضافی از بدن دارند.

آنها همچنین فشار خون را تحت کنترل نگه می دارند. مردم بیشتر علاقه مند به دانستن اعداد کلسترول و فشار خون خود هستند. با این حال، آنها همچنین باید در مورد وضعیت کلیه خود بدانند تا ببینند آیا کلیه های آنها سالم هستند یا به بیماری مزمن کلیه که به نام CKD نیز شناخته می شود، مبتلا هستند.

علل بیماری مزمن کلیه چیست؟

CKD وضعیتی است که کلیه ها آسیب دیده اند و نمی توانند خون را آنطور که باید فیلتر کنند. دیابت عامل اصلی بیماری مزمن کلیه است. در هند نیز، این بیماری معمولاً در افراد مبتلا به دیابت مشاهده می شود. مطالعات حاکی از آن است که تقریباً از هر دو نفر مبتلا به دیابت، یک نفر از بیماری مزمن کلیه رنج می‌برد که این نیز نشان می‌دهد که در کشور ما کمتر تشخیص داده شده است. برآورد دیگری نشان می دهد که از هر هشت هندی یک نفر این بیماری مزمن را تجربه می کند.

چرا دانستن سلامت کلیه مهم است؟

اگر تشخیص داده شد که مبتلا به CKD هستید، به این معنی است که در چند ماه گذشته مشکل کلیوی داشته اید. ممکن است به آرامی و بی سر و صدا و بدون اینکه بدانید به بیماری مزمن کلیوی مبتلا شوید. ممکن است برای سال‌ها بدون علائم قابل توجهی عملکرد کلیه را از دست بدهید. مردم اغلب تنها زمانی از وضعیت خود مطلع می شوند که کلیه هایشان از کار افتاده باشد و برای درمان پیشگیرانه خیلی دیر شده است. در این شرایط معمولاً نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه دارند. به همین دلیل دانستن شماره کلیه مهم است.

دو نشانگر مهم برای تشخیص بیماری کلیوی

به گفته دکتر کاپور. دو نشانگر مهم برای تشخیص بیماری کلیوی، نرخ فیلتراسیون گلومرولی (eGFR) و نسبت آلبومین به کراتینین ادرار (uACR) تخمین زده می‌شوند. در حالی که eGFR با آزمایش خون اندازه گیری می شود، uACR با آزمایش ادرار اندازه گیری می شود. eGFR نشان می دهد که کلیه های شما چقدر خون را تمیز می کنند و uACR نشان می دهد که اگر پروتئینی به نام آلبومین در ادرار شما وجود داشته باشد، ممکن است به این معنی باشد که کلیه های شما آسیب دیده اند.

تست eGFR

eGFR از سطح ثابت کراتینین سرم حداقل یک بار در سال محاسبه می شود، به ویژه در تمام بیماران مبتلا به دیابت. eGFR دقیق تر از کراتینین سرم به تنهایی است. کراتینین سرم تحت تأثیر توده عضلانی و عوامل مرتبط با سن، جنس و نژاد قرار می گیرد. eGFR برای بیمارانی که سطح کراتینین به سرعت در حال تغییر است، توده عضلانی و اندازه بدن زیاد، یا الگوهای رژیم غذایی تغییر یافته قابل اعتماد نیست.

تست uACR

آزمایش uACR اساساً به پزشک اجازه می‌دهد تا بفهمد که چه مقدار آلبومین در یک دوره ۲۴ ساعته وارد ادرار شما می‌شود. بیماری کلیوی ممکن است به نتایج آزمایش آلبومین ادرار ۳۰ یا بالاتر اشاره داشته باشد. همچنین ممکن است آزمایش یک یا دو بار برای تایید نتایج تکرار شود. برای تشخیص و پایش آسیب کلیه در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ به مدت پنج سال یا بیشتر یا مبتلا به دیابت نوع ۲، باید میزان دفع آلبومین ادرار را سالانه ارزیابی کنیم. ممکن است در بیماران با تغییر وضعیت بالینی یا پس از مداخلات درمانی، نظارت مکرر بیشتر نشان داده شود.

به غیر از شماره کلیه، پزشک شما از سابقه پزشکی شما استفاده می کند و سایر آزمایشات آزمایشگاهی و تصویربرداری مانند سونوگرافی یا سی تی اسکن را برای گرفتن تصویری از کلیه ها و مجاری ادراری شما انجام می دهد. به این ترتیب، ارزیابی کامل به تایید یا رد CKD کمک می کند.

نتیجه گیری

شیوع فزاینده بیماری مزمن کلیوی در دنیا نه تنها بر بیماران بلکه بر کل سیستم مراقبت های بهداشتی نیز تأثیر می گذارد. شیوع بیماری مزمن کلیه بار فزاینده ای بر مراقبت های بهداشتی است که باید با آگاه کردن مردم و ترویج غربالگری برای شناسایی یا تشخیص آن در مراحل اولیه برطرف شود. خبر خوب این است که وقتی بیماری مزمن کلیه زود تشخیص داده شود و به درستی درمان شود، چشم انداز بیماران کلیوی مزمن می تواند بسیار روشن باشد.