تاریخ انتشار: ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۰

سرخابی‌ها نه امروز بلکه از همان روزی که اسم و رسمی پیدا کردند، با حواشی زیادی روبه‌رو بودند؛ از حذف آنها در رقابت‌های آسیایی، مزایده‌های میلیاردی، قرارداد فروش و خصوصی‌سازی گرفته تا ورودشان به بورس؛ ورودی که از همان ابتدا فرآیند پیچیده‌ای را از سرگذراند و با برگزاری مجمع پرابهامشان از همان ابتدا حاشیه‌ساز شد.

مجمع عمومی عادی باشگاه فرهنگی ورزشی پرسپولیس ۵ اردیبهشت امسال در وزارتخانه عریض و طویل ورزش دور تا دور یک میز شش ضلعی برگزار شد.

مجمعی که گفته می‌شود از همان ابتدا جوی امنیتی بر آن حاکم بود و از ورود سهامدار و خبرنگار به مجمع جلوگیری ‌شد؛ سهامدارانی که هم حضور در آن را حق قانونی خود می‌دانستند و هم ورودشان قانونی بود. اما چرا در مجمعی که با حضور دیرهنگام وزیر ورزش و با حضور نمایندگان ارکان‌ نظارتی از جمله وزارت اقتصاد، فرابورس و... برگزار و اعلام عمومی شده بود باید در خلوت و بدون حضور سهامدارانش برگزار شود و نکته مهمتر اینکه چرا نمایندگان ارکان‌ نظارتی در این باره هیچ واکنشی نشان ندادند.
مسئولان سازمان بورس و فرابورس در گفت‌وگو با هفته‌نامه اطلاعات بورس بی‌اطلاعی از این موضوع را دلیل سکوت خود دانسته و برخی دیگر موارد امنیتی را.
با این حال، واضح و مبرهن است که مجمعی که عمده تصمیماتش حول و حوش گزارش حسابرسی بوده و تا لحظه تنظیم این گزارش نیز هیچ بندی از آن به بیرون درز نکرده و حتی در سامانه کدال نیز منتشر نشده است، بنا به چه دلایلی پشت درهای بسته برگزار شده است؛ مجمعی که طبق قانون سهامدارانش حق ورود داشتند اما از ورود آنها ممانعت شد؛ هرچند متولیان تاکید دارند مشکلات ورود سهامداران تنها در بدو ورود بوده و پس از آن مرتفع شده که این نیز جای سئوال دارد.
با این وجود، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس با این توضیح که مجامع نباید پشت درهای بسته برگزار شود، تاکید دارد: طبق قانون سهامداران باید به راحتی وارد مجامع شوند در غیر این صورت آنها می‌توانند با مراجعه به مراکز ذیصلاح قضایی نسبت به ابطال مجمع اقدام کنند.

حضور بدون سهامداران عمده
امید میرچولی، مشاور اقتصادی باشگاه پرسپولیس با بیان ‌اینکه مجمع عمومی پرسپولیس از یک هفته قبل اعلام عمومی شده و در سایت کدال نیز بارگذاری شده بود، گفت: همچنین حضور برای همه سهامداران با ارائه کد شناسایی سهم و اطلاعات ثبتی اولیه بلامانع بوده است، به طوری‌که حداقل ۲۰ نفر از سهامداران حقیقی و حقوقی به‌غیر از سهامدار عمده در این جلسه مجمع حضور داشتند.
او با اشاره به تصمیمات این مجمع اضافه کرد: عمده تصمیمات مجمع حول و حوش گزارش حسابرسی بود که در خصوص رفع بندهای اشاره شده با تایید مجمع قرار شد کارگروه‌های تخصصی با هماهنگی سازمان خصوصی‌سازی و اداره کل حقوقی وزارت ورزش ایجاد شود که ابهامات و نواقص بندهای اشاره شده رفع و در گزارش‌های بعدی سازمان حسابرسی کل کشور به عنوان حسابرس قانونی باشگاه حذف شد. میرچولی با تاکید بر اینکه قطعا فرآیند برگزاری چنین مجامعی با مدیریت سهامدار عمده است و باشگاه پرسپولیس نقش هماهنگ‌کننده امور اجرایی را برعهده داشته است، گفت: امیدوارم فرآیندهای واگذاری به شکل مطلوب و سریع اتفاق افتاده و شاهد برگزاری مجمع با حضور اکثریت سهامداران خرد و حقیقی بازار سرمایه باشیم. او این را هم اضافه کرد: در این مجمع تمامی ارکان نظارتی از جمله نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه حضور داشتند و نقطه نظرات و نکات مورد نظر آنها در جلسه ارائه شد.

سازمان در صورت لزوم ورود می‌کند
ولی‌الله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار درباره حواشی ایجاد شده در مجمع عمومی شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس به هفته‌نامه اطلاعات بورس گفت: بر اساس اطلاعات واصل شده از مجمع شرکت، مشکلات ورود سهامداران به مجمع با پیگیری انجام شده مرتفع شد. وی توصیه کرد: سهامداران برای شرکت در مجامع حتما مدارک لازم را به همراه داشته باشند تا به سهولت و سرعت برگه ورود به مجمع دریافت کنند.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس با بیان ‌اینکه نمایندگان سازمان بورس در صورت مشاهده مواردی از قبیل جلوگیری از ورود سهامداران به مجامع حتما رسیدگی‌های لازم را انجام می‌دهند، درباره ممانعت از ورود خبرنگاران به مجمع نیز گفت: از آنجا که خبرنگار جزء سهامدار محسوب نمی‌شود، قانونا می‌توان از ورود خبرنگار و حتی صدا وسیما به مجمع خودداری کرد.
جعفری در پاسخ به سئوال دیگری مبنی بر اینکه چرا وزارتخانه و نه سازمان بورس باید متولی برگزاری مجمع باشد، توضیح داد: نه وزارتخانه و نه سازمان بورس هیچ کدام نمی‌توانند متولی برگزاری مجامع باشند. بلکه متولی دعوت و برگزاری مجامع در قوانین و در صورت سکوت آن، در اساسنامه شرکت‌ها تعیین می‌شود که در اغلب موارد سهامداران انجام این مهم را بر عهده دارند.
او با تاکید بر اینکه مجامع نباید پشت درهای بسته برگزار شود، متذکر شد: طبق قانون سهامداران باید به راحتی وارد مجامع شوند در غیر این صورت آنها می‌توانند با مراجعه به مراکز ذیصلاح قضایی نسبت به ابطال مجمع اقدام کنند.
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس این توضیح را هم داد: اگر در خلال برگزاری مجامع مشکلی رخ دهد، می‌توان ابطال مجمع را از دادگاه خواستار شد. جعفری در پایان به این نکته هم اشاره کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان نهاد ناظر در صورت مشاهده چنین مشکلاتی حتما ورود خواهد کرد و درباره چرایی و دلایل ممانعت حضور سهامداران به مجمع توضیحات لازم را جویا خواهد شد.

جلوگیری عمدی از مصادیق جرم است
زهرا زارع، مدیر نظارت بر ناشران بازار پایه فرابورس با اشاره به حضور نماینده شرکت فرابورس در مجمع عمومی عادی به طور فوق‌العاده باشگاه پرسپولیس به هفته‌نامه اطلاعات بورس گفت: نماینده این شرکت در این مجمع حضور داشته اما موضوعی در خصوص جلوگیری از ورود سهامداران به مجمع به ایشان منعکس نشده است.
او با بیان ‌اینکه از نظر قانونی صدور برگ ورود به مجمع توسط اعضای هیات مدیره و برگزارکنندگان مجمع صورت می‌گیرد، اضافه کرد: بر اساس ماده ۲۵۳ قانون تجارت جلوگیری عمدی از ورود سهامداران به مجمع از مصادیق جرم بوده و از طریق مراجع قضایی به شرط در دست داشتن مدارک و مستندات قابل پیگیری است.
زارع، رسیدگی به امور سهامداران در چارچوب اختیارات و قوانین و مقررات را وظیفه شرکت فرابورس به عنوان نهاد ناظر دانست و توضیح داد: بر این اساس، چنانچه در زمان برگزاری مجمع موضوع ممانعت از ورود سهامداران را به نماینده مربوطه اطلاع دهند، نماینده ضمن یادآوری موارد قانونی به هیات مدیره و هیات رئیسه شرکت، تذکرات لازم را داده و تاکید به ورود سهامداران به مجمع می‌کند. اما نهایتا مسئولیت برگزاری مجمع و حصول اطمینان از رعایت قوانین و مقررات بر عهده هیات مدیره شرکت و هیات رئیسه مجمع است.
او همچنین یادآوری کرد: با توجه به حضور نماینده فرابورس در سالن محل برگزاری مجمع، ایشان در جریان حواشی پیش آمده در مجمع عمومی پرسپولیس نبوده است. زارع اضافه کرد: از منظر قانونی اگر سهامداران با مدارک مستدل و قانونی ثابت کنند که اجازه ورود به مجمع را نداشته‌اند، می‌توانند با شکایت به مراجع قضایی موضوع را پیگیری کنند. بخش ناشران فرابورس نیز در صورت شکایت سهامداران، نامه‌نگاری و مکاتبات را با ناشر انجام داده و تذکرات لازم را می‌دهد تا چنین اتفاقاتی در مجامع دیگر رخ ندهد.

ماده ۲۵۳ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت:
اشخاص زیر به‌حبس تأدیبی از سه ماه تا یک‌سال یا به جزای نقدی از بیست هزار تا دویست هزار ریال یا بهر دو مجازات محکوم خواهند شد.
۱ . هرکس عامداً مانع حضور دارنده سهم شرکت در جلسات مجامع عمومی صاحبان سهام بشود.
۲ . هرکس با خدعه و نیرنگ خود را دارنده سهم یا قطعات سهم معرفی کند و یا باینطریق در اخذ رأی در مجمع عمومی صاحبان سهام شرکت‌نماید اعم از آنکه اینکار را شخصاً یا توسط دیگری
انجام دهد.
ماده ۵۲ قانون بورس سازمان بازار و اوراق بهادار:
تخلف بورس توسط اشخاص حقوقی ایجاد مسئولیت برای آن دسته از اشخاص حقیقی که مسئولیت تصمیم‌گیری را برعهده داشته‌اند، می‌نماید.

  • ارمغان جوادنیا - روزنامه‌نگار
  • شماره ۴۹۱ هفته نامه اطلاعات بورس