قیمت هر سکه بهار آزادی طرح جدید در لحظه تنظیم این گزارش در روز چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ماه به ۲۶ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان رسید، این در حالی است که قیمت هر سکه بهار آزادی طرح جدید بانک مرکزی در روز قبل از آن ۳۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود و روز چهارشنبه برخلاف روند بازارهای فیزیکی با نزدیک ۵۰۰ هزار تومان رشد به ۳۰ میلیون و ۶۹۸ هزار تومان رسید.

سکه طرح جدید آینده ۲۸ میلیون و ۶۸۴ هزار تومان، سکه سامان ۳۰ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان و هر سکه ملت ۳۱ میلیون و ۴۹۹ هزار تومان قیمت خورد.

نگاهی به وضعیت بازار سکه نشان می‌دهد در فاصله دو هفته (از ۱۰ تا ۲۷ اردیبهشت) قیمت هر سکه امامی از ۳۴ میلیون و ۷۵۱ هزار تومان به ۳۰ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان رسید و این در حالی است که قیمت هر سکه بهار آزادی در همین مدت با افت ۲.۶ میلیون تومانی به ۲۶ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان رسیده است. نگاهی به روند تغییرات قیمت سکه بانک مرکزی نیز نشان می‌دهد در دوره مورد بررسی قیمت این سکه از ۳۳ میلیون و ۱۵۰ هزار تومان به ۳۰ میلیون و ۶۹۸ هزار تومان رسیده است.
به این ترتیب قیمت هر سکه امامی در این دوره ۱۰.۲ درصد، هر سکه بهار آزادی ۸.۲ درصد و هر سکه بانک مرکزی ۸.۱ درصد افت را تجربه کرده‌اند که دلیل کاهش قیمت در همه بازارها کاهش ۳.۵ هزار تومانی هر دلار آمریکا و رسیدن به رقم ۵۱ هزار و ۴۵۰ تومان بوده که این امر علاوه بر بازارهای فیزیکی در بورس نیز نمود یافته است و از آنجا که اثر کاهشی قیمت در بازارهای فیزیکی زودتر از بازارهای مالی خودنمایی می‌کند، پیش‌بینی می‌شود روند کاهشی قیمت سکه در بورس ادامه یابد؛ البته این امر مستقیما تابع عامل ثانویه یعنی قیمت جهانی طلا نیز هست.
در بازار جهانی طلا، قیمت هر اونس در فاصله دو هفته منتهی به ۲۵ اردیبهشت از ۸ دلار رشد حکایت دارد که این نشان می‌دهد افت قیمت سکه در حال حاضر تنها به دلیل کاهش قیمت ارز رخ داده و از آنجا که روند کاهشی قیمت اونس آغاز شده، ورود این متغیر به تابع قیمت سکه و طلا، در آینده ممکن است سرعت افت قیمت را افزایش دهد.
انتشار اخباری در ارتباط با احتمال احیای برجام که توسط پولیتیکو منتشر شد، روی بازارهای مالی کشور اثر گذاشت، با این حال خبر قوی در ارتباط با مذاکرات وجود ندارد، به طوری که حتی در تازه‌ترین اظهارات، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شانس توافق با ایران را اندک دانسته، با این حال بر ضرورت حفظ تعامل با تهران تاکید کرده است که این موضوع نشان می‌دهد از نظر طرف غربی درهای مذاکره همچنان باز است.
در این ارتباط محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز گفته روند مذاکرات در حال پیشرفت و پیگیری است و هر روز هیات‌های فنی و کارشناسی میان ایران و آژانس در رفت و آمد و ارتباط هستند و به موقع درباره نتایج کار گزارش می‌دهیم. اسلامی افزود: آژانس مسئول مذاکرات نیست، مسئولیت به عهده گروه ۱+۵ است. روابط ایران و آژانس بر اساس پادمان و NPT برقرار است و نظارت‌ها ادامه دارد و هیچ خدشه‌ای در آن نبوده و خللی به وجود نیامده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: گروسی از همکاری با ایران ابراز رضایت کرده اما نکته مهم این است که آژانس انرژی اتمی طرف مذاکره ما در برجام نیست. وی در پاسخ به پرسشی درباره کاهش نظارت‌ها در مراکز هسته‌ای، گفت: خیر چنین چیزی نیست. روابط ایران و آژانس طبق بیانیه تهران برقرار و در حال تداوم است.
هرچند برجام قادر نیست به شکل گذشته آن بازگردد و آن چه در نهایت تصویب خواهد شد، نتایج آن مدتها پیش در بازارها پیشخور شده است، اما می‌توان درصدی برای اثرگذاری آن در نظر گرفت. به عبارتی رشد بازارها بیش از حد معقول در این سال‌ها صورت گرفته و انتظار آن که برجام سطح عمومی اقتصاد را به وضعیت سال ۹۷ برگرداند به معنای زیان عمومی بسیاری از اقشار مردم است؛ افرادی که در این مدت با خرید خانه، خودرو، ارز و سکه و... تلاش کرده‌اند سرمایه‌های خود را از حالت پول خارج کنند و دولت رییسی در برابر این حجم از نارضایتی قرار نخواهد گرفت.

  • شماره ۴۹۲ هفته نامه اطلاعات بورس