تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۱۰

به باور تحلیلگران تحولات اخیر لزوما به مفهوم احیای برجام نیست و طرفین در بهترین حالت در صدد مدیریت تنش و به اصطلاح انجماد در برابر انجماد هستند.

به گزارش صدای بورس,در پی سفر دو روزه هیثم بن طارق، پادشاه عمان به تهران و دیدار با مقامات بلندپایه ایران، دیروز دو خبر منتشر شد که حکایت از کاهش تنش‌های تهران و واشنگتن دارد، اگرچه هنوز برای قضاوت در این باره بسیار زود است اما انتشار این اخبار مثبت تنها 24 ساعت پس از سفر سلطان عمان به ایران، کشوری که همواره نقش میانجی میان تهران و واشنگتن را برعهده داشته است، می‌تواند این گمانه‌زنی‌ را تقوبت کند.

اولین خبر به حل و فصل پرونده یکی از سه مکان ادعایی آژانس، موسوم به آباده و همچنین ارائه توضیحات درباره ادعای کشف ذرات اورانیوم با غنای 83.7 درصد از سوی تهران به آژانس باز می‌گردد.

دومین خبر نیز مربوط به گزارشی بود که روزنامه کُره اکونومیک دیلی درباره رایزنی آمریکا و کره جنوبی برای آزادسازی هفت میلیارد دلار منابع ارزی ایران و انتقال آن به یکی از کشورهای خاورمیانه منتشر کرد.

امروز صبح خبرگزاری‌های فارس، تسنیم و مهر که هر سه نزدیک به دولت هستند گزارش دادند در پی تعاملات اخیر بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، پرونده مربوط به یکی از مکان‌های ادعایی آژانس - آباده - بسته شد و ادعای کشف ذرات اورانیوم با غنای ۸۳.۷ درصد نیز در پی توضیحات ارائه شده از سوی ایران حل شده است.

این خبرگزاری‌ها همچنین افزودند که با بهبود تعاملات بین ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مذاکرات انجام شده در ماه‌های اخیر، بعد از سفر اسفند سال گذشته رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، پرونده مربوط به یکی از مکان‌های ادعایی آژانس - آباده - حل و فصل شده و بر این اساس سؤالات آژانس در مورد یکی از سه مکان ادعایی مطرح شده پایان می‌یابد.

از سوی دیگر ادعای مطرح شده در خصوص کشف ذرات اورانیوم با غنای ۸۳.۷ درصد نیز در پی توضیحات ارائه شده از سوی ایران حل شده است.

خبرگزاری فارس هم گزارش داد که در پی بیانیه اسفند سال گذشته بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی، تعدادی از دوربین‌های برجامی در یکی از مراکز هسته‌ای نصب شده است. البته این دوربین‌ها به صورت آفلاین بوده و اطلاعاتی به آژانس منتقل نمی‌شود.

در آستانه نشست پیش روی شورای حکام احتمالا بزودی گزارش مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منتشر خواهد شد.


رایزنی آمریکا و کره جنوبی برای آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران

ساعاتی پس از انتشار اخبار مثبت در توافقات فنی میان ایران و آژانس، منابع دیپلماتیک و دولتی کره جنوبی از رایزنی مقامات سئول و واشنگتن برای آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده ایران در بانک‌های کُره خبر دادند.

به گزارش ایسنا و به نقل از روزنامه کره اکونومیک دیلی، منابع آگاه دیپلماتیک و دولتی در سئول مدعی شدند که مقامات کره جنوبی و آمریکا در حال رایزنی در چارچوب یک کارگروه‌ برای آزادسازی ۷ میلیارد دلار پول‌ بلوکه شده ایران در بانک‌های کره هستند.

افرادی که در جریان این رایزنی‌ها بوده‌اند به این روزنامه کره‌ای گفتند که آزادسازی این پول‌ها ذیل شرایطی سخت‌گیرانه و تنها به منظور استفاده ایران از این مبالغ برای اموری مانند هزینه‌های عضویت سازمان ملل و خریداری واکسن کرونا انجام خواهد شد.

یک مقام دولتی سئول گفت که «اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، انتظار داریم که روابط خدشه‌دار شده‌مان با ایران به طور چشم‌گیری بهبود پیدا کند.»

به گفته منابع مطلع، اگر رایزنی‌ها برای آزادسازی این پول‌ها موفقیت‌آمیز باشد، انتقال این مبالغ به شعب بانک‌های ایران در کشورهای خاورمیانه و نه مستقیما به ایران، امکان‌پذیر خواهد بود تا بر گردش و نحوه استفاده از آن نظارت شود.

پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸ در دوران دونالد ترامپ و بازگردانده شدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران و بلوکه شدن پول‌های ایران در دو بانک تجاری کره به نام‌های بانک ووری و بانک صنعتی کره به موجب این تحریم‌ها، روابط میان تهران و سئول با دشواری‌هایی روبه‌رو شد.

بدهی هفت میلیارد دلاری کره در زمینه واردات نفتی، بیشترین مبلغ پول‌های بلوکه شده ایران در بانک‌های خارجی است.
کره جنوبی پیش از اعمال تحریم‌ها، یکی از بزرگ‌ترین مشتریان نفت خام ایران در آسیا بود.

برخی رسانه‌ها و منابع آگاه گزارش داده بودند که هیثم به طارق، سلطان عمان در جریان سفر به ایران حامل پیامی از سوی واشنگتن بوده‌است. مقامات رسمی تهران و واشنگتن این خبر را به طور رسمی تایید یا تکذیب نکرده‌اند.

به گزارش ایسنا,به باور تحلیلگران تحولات اخیر لزوما به مفهوم احیای برجام نیست و طرفین در بهترین حالت در صدد مدیریت تنش و به اصطلاح انجماد در برابر انجماد هستند. به این مفهوم که طرفین در نقطه‌ای که هستند متوقف می‌شوند تا از تصاعد بحران جلوگیری کنند.