به گزارش صدای بورس,بازارها مدتی است به خواب رفتهاند؛ اخبار مثبت سیاسی نه تنها قیمتها را کاهشی کرده بلکه تعداد و حجم معاملات را نیز تحت تاثیر قرار داده است؛ به نحوی که فعالان بازار طلا و سکه تاکید میکنند طی هفته گذشته، افت تقاضا بارزترین خصوصیت معاملات بوده است. کارشناسان اقتصادی تعیین سرنوشت قیمت طلا و سکه را به قیمت دلار و خبرهای سیاسی پیونده زدهاند.
خبرهای سیاسی مبنی بر احتمال از سرگیری مذاکرات برجام، بهبود روابط ایران و عربستان سعودی، تبادل زندانیان و کاهش تنشها با طالبان، از هفته گذشته بدین سو قیمت دلار را با افت و توقف روبرو کرده است.
مسیر قیمت دلار نیز به سرعت اثر خود را بر قیمت طلا و سکه نمایان کرده و این بازار را در رکود فرو برده است. به اعتراف فعالان این بازار، تقاضا برای طلا و سکه طی هفته اخیر به شدت کاهش داشته و اصطلاحا بازار به خواب رفته است؛ اما مسیر قیمت طلا و سکه تا چه زمانی همینگونه طی خواهد شد؟
کامبیز اشرفی کارشناس اقتصادی و فعال بازار طلا و سکه معتقد است که قیمت دلار و انس جهانی طلا فاکتورهای موثری برای تعیین قیمت طلا و سکه هستند. او بر این باور است که اخبار مساعد سیاسی این روزها و سیگنالهای بازارساز قیمتها را پایین آورده است.
او خاطرنشان کرد: «رفت و برگشت قیمتها در بازار طلا، معاملهگران را محتاط کرده است. منطق خریداران بازار طلا و سکه یکی است. هرچه باعث افزایش سطح انتظارات تورمی در جامعه شود، خریداران را به سمت طلا و ارز سوق میدهد.»
اشرفی درباره تاثیر کاهش قیمت انس جهانی طلا در بازار داخلی هم توضیح داد: «با توجه به نوسان قیمت انس در روزهای گذشته، این موضوع بر کاهش قیمت طلای داخلی نیز تاثیر داشت و به افت بیشتر قیمت در این بازار دامن زد.»
علی صادقین دیگر کارشناس اقتصادی هم با اشاره به روند نسبتا با ثبات قیمت دلار گفت: «معتقدم در ماههای آینده انس جهانی طلا روند صعودی خواهد داشت اما با توجه به شرایط آرامی که در بازار ارز در داخل کشور داریم و همچنین ورود پولی که در بورس وجود دارد بازار طلا نوسان نسبتا آرام و اندکی در کانال فعلی خواهد داشت.»
وی افزود: «با وجود ثبات در بازار دلار، طلا و سکه، اما روند کاهشی قیمت در بازار داخلی موقتی است. درباره طلای جهانی نیز باید گفت تا پایان سال میلادی نیز میتوان پیشبینی کرد انس محدوده ۲۰۰۰ دلاری خود را به دست بیاورد و حفظ کند و شکست این محدوده برای طلای جهانی موقتی است.»
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: «روند بازار دلار و به دنبال آن طلا در ماههای آینده به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه جاری در مورد فعالیتهای هستهای ایران بستگی دارد و روند بازارها بعد از خرداد نیز به جلسه شورای حکام وابسته است.»
افت فشار تقاضا در بازار طلا
ابراهیم محمدولی فعال اقتصادی و رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران هم معتقد است دلار تاثیر مستقیمی بر قیمت طلا و سکه دارد. او در این باره گفت: «روند معاملات در بازار طلا و سکه نشان میدهد که تقاضای چشمگیری برای خرید طلا و سکه نداریم. تا زمانی که بازار ارز به ثبات نرسد و اخبار سیاسی روند بازار و معاملات را تعیین کند، نمیتوان روند بازار فلز زرد را پیشبینی کرد.»
این فعال اقتصادی با اشاره به کاهش قیمت انس جهانی و تاثیر آن بر بازار داخلی طلا خاطرنشان کرد: «نس جهانی طلا فعلا روند باثباتی ندارد و در روزهای گذشته نیز نوسان کاهشی داشته است. بنابراین تغییر قیمت جهانی طلا با وجود کاهش چندان قابل توجه نیست و قیمت دلار بیشترین تاثیر را در روند قیمت طلا و سکه دارد.» این کارشناس بازار هر گونه پیشبینی قیمت طلا و سکه را متعاقب تغییرات در قیمت دلار عنوان کرد.
پیروی بیچون و چرای طلا و سکه از دلار
عبدالله مشکانی تحلیلگر اقتصادی هم اثر دلار بر بازار طلا و سکه را تایید میکند و معتقد است که این بازار به شکل مستقیم از قیمت دلار خط میگیرد. او در این باره به تجارتنیوز گفت: «با بررسی روند قیمت دلار، مسیر قیمت طلا و سکه روشن میشود. این در حالی است که بازارهای مذکور در ماههای گذشته همگرایی بالایی با یکدیگر داشتند.»
وی درباره عدم تاثیرپذیری قیمت طلا و سکه از رویدادهای سیاسی اخیر خاطرنشان کرد: « دلار به این بازارها خط میدهد. معتقدم تاثیر وقایع سیاسی را نمیتوان پیشبینی کرد و بازارها نیز تا زمانی که تکلیف توافقات و تفاهمات روشن نشود نمیتوانند روند بگیرند.»
این کارشناس اقتصادی با اشاره به حباب بالای سکه گفت: «نوسان در بازار ارز مانند هفتههای اخیر وجود دارد اما بازار روند نمیگیرد؛ بنابراین قیمت طلا و سکه نیز همانند دلار از همین الگو تبعیت میکند. این در حالی است که قیمت سکه که با دلار بازار آزاد سنجیده میشود حباب دارد و حتی تمام قطعات سکه با قیمت دلار بالاتر معامله میشوند.»
وی همچنین به برجام اشاره کرد و افزود: «امسال سال هشتم برجام است و تا پاییز باید تکلیف بخشی از بندهای برجام که محدودیتهایی برای کشورمان داشت مشخص شود. بنابراین تیر، شهریور و مهر ماههای مهمی برای بازارهای مالی از منظر برجام است.»
ریزش طلای جهانی موقتی است
در همین راستا علی طباطبایی کارشناس اقتصادی با اشاره به ریزش قیمت طلای جهانی به تجارتنیوز گفت: «معتقدم این ریزش قیمت طلای جهانی موقتی است. انس با تصمیمات فد محدوده ۲۰۰۰ دلاری را از دست داده و روند آن تا پایان سال میلادی به بالای ۲۰۰۰ دلار برمیگردد.»
وی با اشاره به قیمت طلا و سکه در بازار داخلی خاطر نشان کرد: «برای طلای داخلی نوسانات قیمت دلار جذابیت بیشتری دارد. این در حالی است که روند فعلی قیمت در بازارهای مالی در انتظار تصمیمات سیاسی است و دوام چندانی نخواهد داشت.»
به گزارش تجارت نیوز,این کارشناس اقتصادی به روابط مساعد سیاسی با سایر کشورها اشاره کرد و افزود: «با توجه به رویدادهای سیاسی که در کشور در حال وقوع است، افزایش قیمت طلا و سکه را در کوتاهمدت پیشبینی نمیکنم؛ هر چند شاهد کاهش شدید قیمت نیز نباشیم اما قیمتها فعلا در همین محدوده باقی خواهد ماند.»به نظر میرسد کارشناسان اقتصادی در دو تحلیل درباره قیمت طلا و سکه متفقالقول هستند؛ نخست اثر غیرقابل انکار قیمت دلار بر قیمت طلا و سکه و دیگری تاثیر تحولات سیاسی که قیمتها را با خود بالا و پایین میکند. به این ترتیب مادامیکه قیمت دلار درجا بزند یا کاهشی باشد و سیگنالها مثبت سیاسی مخابره شود، قیمتها در بازار طلا و سکه هم همین روند را پیش رو خواهند داشت.