در این میان و در سالهای اخیر بارها در خصوص اقتصاد مقاومتی و افزایش تاب آوری شرایط اقتصاد ایران سخن به میان آمده و به کرات در خصوص راهکارهای نجات، راه و روش ارائه شده هرچند به حقیقت کمتر شاهد تحقق این اتفاق در واقعیت اقتصاد ایران بوده ایم.
کثرت صحبت از اتفاقات سیاسی به خصوص برجام در سالهای اخیر به جای اینکه بازار سرمایه را به شرایط بی تفاوتی سوق دهد همچنان اثری معکوس داشته تا جایی که با کوچکترین خبری به اصطلاح بازار خشکش میزند و روندی نزولی پیدا میکند، فارغ از اینکه خبر مثبت است یا منفی؛ واکنشش به این ترس خودساخته، ریزش و فرار نقدینگی است.
این رفتار هیجانی که به مرور به فرهنگ سرمایه گذاری فعالان بورس تبدیل شده، روند غالب این روزهای بازار سرمایه است که خود مانع عمق پیدا کردن و بلوغ بازار شده است، درحالی که رصد سایر بازارهای سرمایهگذاری نشان می دهد بازارهای موازی با استقلال بیشتری نسبت به بورس حرکت می کنند حتی بازار ارز به عنوان بازاری هوشمند توانسته در شرایطی مشابه رفتار مناسبتری نسبت به بازار سهام برای خود ترسیم کند.
بازار ساماندهی نشده ارز در مقابل بازار سرمایه که همیشه از آن به عنوان دماسنج اقتصاد ایران نام برده می شود، با بلوغ بیشتری به اتفاقات سیاسی واکنش نشان می دهد در مقابل بورس به مسیری رفته که چه اخبار خوب سیاسی بیاید چه خبرهای تکان دهنده منفی؛ چه خبر فرجام خوش برجام برسد یا خبر عدم توافق قطعی؛ بورس همچون کودکی بهانه جو با منفی شدن شاخص و تقویت صف های فروش قرمز می شود.
با لحاظ همه جوانب وقت آن رسیده که سرمایه گذاران اعم از حقیقی و حقوقی با رفتاری منطقی همچون رقیب ارزی خود واکنش های مناسبتری نشان دهند و به هر بهانه بستر ریزش شاخص و ضرر زدن به خود را فراهم نکنند، شاید لازم است کمی از این حجم حساسیت بکاهند؛ به نظر وقت آن رسیده که بازار سرمایه عاقل شود.
- امیر آشتیانی عراقی - مدیرمسئول
- شماره ۴۹۵ هفته نامه اطلاعات بورس