نه تنها کانال ۵۰ هزار تومان را از دست داد حتی تا قیمت ۴۶ هزار تومان هم در بازار ارز گفته میشد. این موضوع سبب شد تا گروههای دلاری به شدت با فشار فروش روبهرو شوند. جو منفی سبب خروج سنگین نقدینگی از بازار شد و به تبع آن در گروههای ریالی نیز فشار فروش را شاهد بودیم.
رکود در بازارهای موازی و عدم امکان نقدشوندگی در بازارهایی مثل مسکن و خودرو سبب شده تا آنهایی که نیاز به نقدینگی داشته باشند چوب حراج به دارایی خود در بورس زنند.
محدودیتها در گروه سیمان باز کننده راه دلالان
گروه سیمان شاهد وضع محدودیتهایی برای خرید در بورس کالاست در شرایطی که به قطع برق نزدیک میشویم و احتمالا کاهش تولید سیمان به همراه خواهد بود، ایجاد محدودیت برای سرکوب تقاضاست البته منجر به انتقال آن به دلالان میشود. بازارهای جهانی منتظر جلسه فدرال رزرو در روز چهارشنبه پس از تهیه این گزارش هستند، انتظارات عدم افزایش نرخ بهره است با این حال تحت تاثیر رکود احتمالی در چین قیمت نفت کاهش داشته و از محدوده ۷۵ به حدود ۷۰ رسیده البته اندکی از آن را پس از اخبار کاهش تولید عربستان جبران کرد. قیمت روی بعد از افزایشی اندک مجدد به ۲۳۰۰ دلار برگشت، مس همچنان حدود ۸۴۰۰ و طلا اندکی کاهش یافته و در محدوده ۱۹۵۰ داد و ستد میشود.
بازگشت خودرو به بورس کالا
خودرو مجددا به بورس کالا برگشت بعد از لغو عرضههای در بورس کالا از اوایل امسال بار دیگر خودروهای سواری به بورس کالا برگشتند. این موضوع میتواند اثر قابل توجهی بر گروههای خودرو سازی داشته باشد. از سوی دیگر ایرانخودرو در اطلاعیهای خبر داد که جبران خسارت توسط دولت منتفی است. در نتیجه بیش از ۲۰ همت زیان از این سمت شناسایی کرد. عرضههای اولیه شدت گرفته، «شهر» با ۲.۲ میلیون خریدار روبهرو شد و آگهی عرضه «نیان» در بازار منتشر شد. عرضههای اولیه قبلی ازجمله «والماس»، «زفجر» و «عالیس» با صفهای خرید قابل توجه همچنان در بازار میتازند. خبر دیگر، آزادسازی وجه خودروهای ثبت نامی در طرح دوم عرضه خودرو بود که میتواند به سمت بازار سرازیر شود.قیمتهای جهانی در حوزه پتروشیمی ضعیف بود، متانول ۲۴۰ دلار رسید و و اتیلن بیش از ۱۰۰ دلار کاهش پیدا کرد و اوره نیز همچنان در مدار نزول است و زیر ۳۰۰ دلار معامله میشود. شرکتهای پتروشیمی را تحت تاثیر قرار داده و تحت فشار هستند. همچنین گاز پتروشیمیها با وجود کاهش براساس فرمول به حدود ۱۰ تا ۱۱ سنت، همچنان براساس ۵۰۰۰ تومان فاکتور میشود که بسیار گرانتر از قیمت گذاری و بخشنامه فوق است.
افت سهامهای کامودیتی محور تحت تاثیر افت نرخ دلار
در اولین روز هفته اخبار مثبت از مذاکرات برجامی و احتمال توافق شاهد کاهش قیمت دلار در بازار آزاد به زیر ۵۰ هزار تومان بودیم. با انتشار همین اخبار شاهد افت قیمتی در سهامهای کامودیتی محور شدیم. افت ارزش معاملات به محدوده ۸۵۰۰ میلیارد تومان و در نتیجه آن خروج پول حدود ۱۸۰۰ میلیارد تومان نشان از ترس حاکم بر بازار را میدهد. اخبار دسترسی ایران به منابع ارزی در عراق و کره جنوبی سبب شده که روند دلار تحت تاثیر این اتفاقات نزولی شود. شاخص کل با ریزش ۷۳ هزار واحدی در سطح ۲ میلیون و ۲۱۵ هزار واحد به پایان رسید و نمادهای «عالیس» و «ثفارس» بیشترین ورود پول را داشتند. در روز یکشنبه بازار برخلاف انتظار و ذهنیت منفی عملکرد مثبتی داشت. اخبار مثبت انتشار شفاف سازی بانک صادرات در خصوص تجدید ارزیابی سبب جو مثبت بر بازار شد.
سخنان رهبری در خصوص توافق باعث کاهش ارز آزاد به کانال ۴۷ هزار تومان شد. از اخبار مهم این روز میتوان به اعلام معاون حمل و نقل وزارت صمت در خصوص تامین ارز مورد نیاز خودروسازان خبر داد. از سوی دیگر قیمت خودرو در بازار آزاد روند کاهشی پیدا کرده است. از اخبار مهم دیگر خودرویی میتوان به از سرگیری عرضه خودرو در بورس کالا اشاره کرد. عرضه اولیه شهر با مشارکت ۲.۲ میلیون نفر عدد خوبی در این شرایط بازار بود. شیب خروج پول به نسبت روز گذشتهاش کاهشی بود و حدود ۲۷۰ میلیارد تومان ثبت شد. درنهایت شاخص کل با افت ۶ هزار واحدی به سطح ۲ میلیون و ۲۰۸ هزار واحد رسید.
خریداران ریالی هم تمایلی به خرید نداشتند
در سومین روز هفته بازار تحت تاثیر کاهش نرخ ارز با فشار عرضه شروع شد. در میانه های بازار با بازگشایی نه چندان منفی خودرو سبب شد که فشار فروش در بازار کاهش یافت. اخبار ضد و نقیض از مذاکرات سبب شده که خریداران حتی در گروههای ریالی نیز تمایل به خرید نداشته باشند. با توجه به کاهش نرخ دلار به ۴۷ هزار تومان صنایع دلار محور با خروج پول همراه بودند. از نکتههای مثبت این روز میتوان به افزایش ارزش معاملات به حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان اشاره کرد. ترس از ریزش دلار و هیجان فروش در بازار حاکم بود.
توافق و کاهش ریسکهای سیاسی و اقتصادی در بلند مدت به نفع بازار سرمایه است و باعث ورود جریانات پول به سمت آن میشود، با توجه به هیجان فروش باید منتظر تخلیه این هیجان در بازار ماند. در بازا ر روز دوشنبه شاهد خروج ۱۲۰۰ میلیارد تومان از بازار بودیم و شاخص با ریزش ۲.۸۴ درصدی به رقم ۲ میلیون و ۱۴۵ هزار واحدی رسید.
وزیر صمت جدید باعث صف خرید شدن «رمپنا»
در روز سه شنبه با رشد نرخ ارز در محدوده ۴۹ هزار تومان و جذاب شدن نمادهای دلاری تمایل به سمت نمادهای دلار محور افزایش یافت. شاخص کل با توجه به مثبت بودن نمادهای شاخص ساز عملکرد بهتری از شاخص هم وزن داشت. ارزش معاملات پایین و در محدوده ۷۵۰۰ میلیارد تومان ثبت شد که با توجه به رکود در بازارهای موازی و عدم اعتماد هنوز خریداران قوی وارد بازار نشدهاند. از اتفاقات جالب این روز به صف رسیدن نماد «رمپنا» با توجه به انتخاب مدیرعامل سابقش به عنوان وزیر صمت بود. در آخرین روز هفته بازار با توجه به اتفاقات و تحولات در گروه خودرو و همینطور برگشت دلار به محدوده ۴۹ هزار تومان و رسیدن نمادهای به نقاط حمایتی خود شاهد جو مثبت و خوشبینی در بازار بودیم.
کم حجمی بازار و عدم اعتماد خریداران سبب بازار کم رمقی شد. با توجه به آزادسازی پولهای بلوکه در هفته آتی میتوان انتظار افزایش حجم معاملات را داشت. گروه بانک با توجه به انتشار خبر افزایش سرمایه «ونوین» و «دی» مورد توجه قرار گرفت و حجمهای زیادی معامله شدند. اخبار ضد و نقیض از عرضه خودرو در بورس کالا اثر منفی بر معاملات خودروسازان داشت. در نهایت شاخص کل با ۲۶ هزار واحد در سطح ۲ میلیون و ۱۸۲ هزار واحد بسته شد که نمادهای «فولاد»، «فملی»، «شپنا» بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص داشتند و نمادهای «ونوین» و «ثمسکن» ورود پول سهامداران خرد را ثبت کردند.
- ندا کریمی - کارشناس بازار سرمایه
- شماره ۴۹۶ هفته نامه اطلاعات بورس