در هفته‌های اخیر شاهد یکسری اخبار در مورد توافقات هسته‌ای بودیم که تاثیر قابل توجهی بر روی قیمت ارز در بازار گذاشت و به تبع آن یکسری تاثیرات را نیز در بازارهای موازی شاهد بودیم که بحث کاهش قیمت خودرو بوده است و همچنین وضع رکود در بازار مسکن و کاهش شاخص بازار سرمایه را شاهد بودیم.

آنچه که می‌توان بر روی آن صحبت کرد این است که اگر این توافق شکل بگیرد می‌توانیم شاهد یکسری تغییرات بنیادی در وضعیت اقتصادی کشور باشیم. در حال حاضر بحث درآمدهای دولت از محل فروش نفت و مالیات است که اگر با کوشش اقتصادی اتفاق بیفتد مشخصا دولت می‌تواند به منابع درآمدی خوبی دست پیدا کند و موجب خواهد شد که از سوی بودجه سالانه دولت کاهش قابل توجهی داشته باشد که این موضوعات می‌تواند به ثبات قیمت در ارز و سایر متغیرهای اقتصادی کمک کند.
اما اگر بتوانیم تک تک بازارها را بررسی کنیم مشخصا کاهش قیمت ارز و تعادل در عرضه و تقاضای آن می‌تواند بازارهایی که دچار حباب شدند مخصوصا خودرو و مسکن را با کاهش قابل توجهی مواجه کند و بازار مسکن با دلار در محدوده صد تومان تطبیق پیدا می‌کند و بازار خودرو نیز اگر بخواهیم خودروهای وارداتی را مقایسه کنیم با قیمت روز خودروهای دنیا مشخص می‌شود که قیمت دلاری که در بازار خودرو معامله می‌شود بسیار دلار بالایی است و خود را با دلاری که از پس از گشایش اقتصادی تطبیق دهد شاهد کاهش قابل توجه قیمت‌ها در بازار خودرو خواهیم بود.
اما در مورد بازار سرمایه باید اینچنین گفت که مشخصا این بازار بازاری است که با رشد و توسعه اقتصادی وضعیت آن بهبود پیدا کرده است و انتظار می‌رود که با گشایش‌های اقتصادی وضعیت بازارسرمایه بهتر از سایر بازارها باشد از این جهت که شرکت‌ها راحت می‌توانند صادر کنند و منابع نقد آن‌ها راحت‌تر دسترسی دارند و در نتیجه می‌توانند طرح توسعه و با سرمایه‌گذاری جدید ورود تکنولوژی‌های جدید انجام دهند.
بنابراین در شرایط با ثبات اقتصادی بازارسرمایه تنها بازاری است که قدرت جذب نقدینگی منابع مازاد و آزاد کشور را دارد و این سرمایه‌گذاری می‌تواند به تامین مالی شرکت‌ها و صنایع کمک‌کننده باشد.

  • احسان عسکری - کارشناس بازارسرمایه
  • شماره ۴۹۶ هفته نامه اطلاعات بورس