مجموعه اقدامات حال حاضر در اقتصاد کشور برای شرایط کوتاه مدت نیست بلکه به نظر میرسد فعالیتهایی که در دیپلماسی اقتصادی کشور در روابط منطقهای و جهانی در حال شکلگیری است و همچنین فضایی که در حوزه اقتصاد کشور درحال انجام است، چه در حوزه بین الملل، چه در حوزه روابط منطقهای و چه در رابطه با سیاستهای دولت و مجلس در رابطه با رشد تورم موقت نبوده و زیربنایی باشد.
حال اگر یکی از شاخصها را شاخص پایین آمدن نرخ ارز ببینیم که عامل موثری در همه حوزههای اقتصادی است، در مسائل مربوط به بورس و قیمتهای کالا و خدمات، مشخص است که نرخ ارز تأثیر بالایی بر همه ارکان اقتصادی کشور دارد. اینکه نرخ ارز پایین میآید برخی مربوط به همین اقدامات و مصاحبه وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه علاوه بر دو میلیارد دلاری که از عراق آمده است ظرف چند هفته آتی بیست و چند میلیارد دلار دیگر هم از سایر کشورها آزاد خواهد شد، است.
با توجه به اقدامات دیپلماسی اقتصادی، به نظر میرسد که این فعالیتها آثارش را نشان میدهد و نرخ ارز قطعاً رو به نزول است چون با آمدن این ۲۰ میلیارد دلار نیازهای ارزی کشور و بانک مرکزی تامین شده و فضای روانی که برای رشد نرخ ارز ایجاد کرده بودند، از بین خواهد رفت. بنابراین به نظر میرسد فضا ازجهت اینکه بالاخره آثار خود را در جهت کاهش نرخ ارز خواهد گذاشت، مثبت باشد.
به نظر میرسد بخشی از بازار سرمایه تحت تأثیر درآمدهای حاصل از بالا رفتن نرخ ارز بوده است که ممکن است در اثر کاهش نرخ ارز انتظارات تغییر کند و از طرفی ثبات اقتصادی میتواند باعث رونق و رشد تولید شده و نهایتاً تاثیر مثبتی روی نرخ سهام خواهد داشت یعنی بر اثر کاهش نرخ ارز ممکن است شاخص مدتی افت کند اما در بلند مدت به علت بهبود شرایط تولید دوباره رشد شاخص آغاز خواهد شد و سهام نیز ارزشمند میشوند.
- یحیی آل اسحاق - رئیس مشترک اتاق ایران و عراق