تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۰

بازار سرمایه به عنوان تاثیرپذیرترین بازار اقتصادی کشور از اخبار شناخته می‌شود. به نظر می‌رسد شایعاتی که این روزها دوباره مبنی بر احتمال توافق وجود دارد و به گوش می‌رسد، آثار مثبتی بر بازار سرمایه خواهد داشت.

این مهم در واقع هر اثر کوتاه مدتی که داشته باشد و برخی سهام را صعودی کند در مقابل روی برخی از نمادها به شکل منفی خواهد بود و موجب روند نزولی آنها می‌شود. ولی در کل محقق شدن این موضوع جدا از پایان باز این پرونده مدت‌دار برای بازار اتفاق بسیار خوبی است. در این میان البته می‌توان نگاهی به تاثیر فرجام خوش برجام (در صورت تحقق) بر بازارهای مالی انداخت.
در واقع در بازارهای مالی در صورت توافق تنها ارز کاهشی می‌شود ولی علت این کاهش دلایل روشنی دارد. تصور بازار بر این است که شرکت‌هایی که درآمدهای صادراتی دارند و به ارزش عمومی هم در بازار می‌فروشند، با پایین آمدن ارز پایین بیاید، ارزهای صادراتی خود را با نرخ کمتری بفروشند و حاشیه سود آنها پایین بیاید. این موضوع درست بوده و ممکن است آثار کوتاه مدت منفی داشته باشد اما واقعیت این است، درصورتی که مسائل بین المللی حل شود فارغ از تبعات متعدد مثبت در ارتباطات اقتصادی و سیاسی، روی تعداد قابل توجهی از صنایع به لحاظ عملیاتی آثار مثبت خواهد داشت و بازار به محض اینکه این اتفاق بیفتد آثار مثبت آن را خواهد دید.
در مقابل شرکت هایی هم وجود دارند که در حال حاضر به دلیل درآمدهای ارزی‌شان، بازار فکر می‌کند که کاهش درآمد خواهند داشت و در نتیجه منفی شده‌اند هرچند این سهم‌ها در بلندمدت یا میان‌مدت و دوباره در توافق وضع آنها بهتر خواهد شد آن هم به دلیل اینکه در صادرات حجم کالاهایشان افزایش پیدا می‌کند و برخی هزینه‌های اضافی که در اثر تحریم‌ها وجود دارد حذف خواهد شد. اگر تصور شود که برجام به پایان خوش خود برسد، این آثار منفی روی بازار سرمایه به دلیل کاهش نرخ ارز موقتی و کوتاه است، همچنین این اتفاق می‌تواند برای بازار سرمایه بسیار خوب باشد و روی برخی از صنایع رشد خواهیم داشت. بقیه بازارهای مالی مانند خودرو هم که طبیعتا خوب خواهد شد به دلیل اینکه تعاملات، تامین قطعات و هزینه‌های آنها کاهش پیدا خواهد کرد و همچنین نقل و انتقال پول ساده و هزینه‌های اضافی حذف خواهد شد چون بخش عمده‌ای از صنعت خودرو متکی به قطعاتی است که از خارج از کشور می‌آید.
اگر ارز کاهش پیدا کند و هزینه خودرویی هم کاهش پیدا کند در نتیجه قیمت تمام شده آنها پایین می‌آید، بنابراین صنعت خودرو قطعا خوب خواهد شد. وضعیت صنعت بانکداری نیز در این شرایط خوب می‌شود و بخش عمده‌ای از درآمدهای آنها از محل تبادلات بین المللی و بحث اعتبارات اسنادی است که اگر راه بیفتد، این صنعت هم رونق پیدا می‌کند.
درمورد صنعت ساختمان هم به طبع وضعیت خوبی خواهد داشت به دلیل اینکه مواد اولیه‌ای که در صنعت ساختمان خریداری می‌شود، به این صورت بوده که از خارج اگر قیمت ارز کاهش پیدا کند، کاهش خواهد یافت، علاوه بر اینها اگر مناسبات بین المللی درست شود امکان تامین مالی خارجی فراهم می‌شود، قیمت بهره منابع مالی خارجی خیلی پایین‌تر از منابع داخلی است و این می‌تواند روی توسعه رونق و کاهش قیمت تمام شده صنعت ساختمان هم اثر خوبی داشته باشد.

  • حسین میری - کارشناس بازار سرمایه
  • شماره ۴۹۷ هفته نامه اطلاعات بورس