در مرداد ماه سال گذشته، سامانه توثیق الکترونیک (هوشمند ستاره) راه‌اندازی شد و قرار بود سهامداران بتوانند با استفاده از ارزش سهام خود، تسهیلات بانکی دریافت کنند و سهام آن‌ها به عنوان وثیقه وام به کار رود. در این راستا مصوب شد که قرار وثیقه سهام نیز برای دستگاه‌های قضایی قابل ارائه باشد.

به گزارش صدای بورس؛ یک سال پس از راه‌اندازی این سامانه، بانک‌ها هنوز تمایلی برای توثیق سهام ندارند و این موضوع باعث شد، سهام عدالت نتواند به عنوان وثیقه برای دریافت وام بانکی استفاده شود. خبرنگار صدای بورس برای آگاهی از جدیدترین شرایط دریافت وام سهام عدالت با محسن اسلامی، معاون شعبه ممتاز اداره امور شعب شمال تهران به گفت و گو پرداخته که در ادامه می‌خوانید:

چرا بانک ملی برای اعطای وام به دارندگان سهام عدالت پیش قدم شده است؟

هرکاری که دولت قصد انجام آن را داشته باشد بانک ملی به دلیل دولتی بودن، در آن پیش قدم می‌شود؛ بنابراین بانک ملی تمایل خود را برای توثیق سهام اعلام کرد. به جز بانک ملی، بانک قرض الحسنه مهر و تجارت نیز اعلام آمادگی برای انجام این مهم را کرده‌اند.

چرا سایر بانک‌ها برای اعطای این وام اقدامی نکرده اند؟

با توجه به اینکه بانک ملی دارای اپلیکیشنی به نام ایوا است متقاضیان می‌توانند با ثبت نام درآن خدمات تسهیلات بانکی را دریافت کنند. وام سهام عدالت شامل اقشار کم درآمد جامعه است؛ به همین دلیل بسیاری از بانک‌ها از پرداخت آن صرف نظر کرده‌اند. پرتفوی سهام عدالت ارزش بالایی ندارد بنابراین وامی که به متقاضیان تعلق می‌گیرد متناسب با آن تعیین می‌شود که برای اکثر بانک‌ها سود و صرفه‌ای ندارد. به همین دلیل است که بسیاری از بانک‌ها تمایلی به پرداخت آن نشان نداده اند.

یعنی وامی که تعلق می‌گیرد شامل مبالغ بالایی نیست؟

خیر؛ برای مثال وقتی ارزش یک سهام 10 ملیون تومان است نمی‌توان برای آن مبالغ بالایی تسهیلات در نظر گرفت.

مقدار حداکثر پرداختی و شرایط باز پرداخت به چه صورت است؟

مقدار وامی که تعلق می‌گیرد وابسته به ارزش و مقدار سهام است و بر اساس قیمت روز آن مشخص و واریز می‌شود. درخصوص شرایط بازپرداخت نیز درصدهای بالایی در نظر گرفته نشده است و در قالب تفاهمنامه‌ای که امضا می‌شود شرایط اقساط با توجه به مصوبات و قوانینی که در نظر گرفته شده تعیین می‌شود.

شرایط دریافت وام به چه صورت است؟ آیا وام شامل اشخاصی که بخشی از سهام خود را فروخته‌اند نیز می شود؟

در صورت واگذاری بخش‌هایی از سهام، مقدار باقی مانده را می‌توان معیاری برای دریافت وام دانست؛ در کل قانونی برای جلوگیری از ارایه این تسهیلات به متقاضیان وجود ندارد.

آیا به وراث متوفیان نیز این وام تعلق می‌گیرد؟

تا به امروز قانونی برای منع و یا ایجاد شرایط خاص برای آنها لحاظ نشده است. اما از آنجایی که این فرایند هنوز سیستماتیک نشده و وراث به ثبت سیستمی در سترسی ندارند، تنها در صورت انحصار وراثت و از طریق قانون می‌توانند برای دریافت وام اقدام کنند.

لازمه‌های ثبت اطلاعات در سامانه ایوا چیست؟

در کل همه اقدامات به صورت غیرحضوری انجام می‌شود و افراد میت‌وانند در سامانه ایوا اقدامات خود را برای دریافت وام انجام دهند. لازمات مورد نیاز برای سامانه ایوا شامل داشتن کارت ملی هوشمند، ثبت نام در سامانه سجام و داشتن حساب جاری بانک ملی است.